本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 我對地理實在有太多問號

我對地理實在有太多問號

到底應該點樣讀好地理
次次對MC
都覺得個老師孿既都比佢拗番直
明明個答案好合理都比好合理地講到系錯
仲有DBQ同Essay
系咪真系要咁死板跟足Answer Key?
明明有D答案好合理都可以話因為Answer Key冇而唔比分?
仲有,點先為之叫一個point?
"破壞食物鏈、影響生物多樣性,導致生態不平衡"
咁樣先叫一個point?
我實在系有太多問號!

same here!!!!!
我同樓主你既問題完全一樣!!
mc真係好似佢鐘意點講就點講禁
但明明我自己既方向岩
佢既方向都岩
同埋marking scheme真係好難捉摸
明明答案合理related to 題目
marking scheme冇就冇分
禁究竟係咪marking scheme出得唔好?

或者舉個例子泥證明我講既野:
Q:下列哪些過程會令河流延伸?
1.發展曲流
2.形成三角洲
3.溯源侵蝕
4.形成牛軛湖
A 只有1,3
B 只有2,4
C 只有1,2,3
D 以上皆是

我先唔講答案,大家會揀邊個答案?

條MC我諗係C,,CHOICE 4會令原有曲流消失,,河流變短
至於你地既問題我都有同感,,可能係甘地理5**個%先甘低(第二低)
不過惟有大包圍甘寫,將可能既MARKING都寫晒落去
例如對環境負面影響:破壞食物鏈、生物多樣性下降、導致生態不平衡、空氣/水源污染、影響原生動物棲息、微氣候改變......
依啲例牌既都寫左先,反正寫多吾扣,啲marker都係同你剔point,
只不過,essay既marking都係最攞命

引用:
原帖由 JeremyCheung 於 2014-2-25 09:49 PM 發表
條MC我諗係C,,CHOICE 4會令原有曲流消失,,河流變短
至於你地既問題我都有同感,,可能係甘地理5**個%先甘低(第二低)
不過惟有大包圍甘寫,將可能既MARKING都寫晒落去
例如對環境負面影響:破壞食物鏈、生物多樣性下降 ...
無錯,系C
你咁樣解我明好多
不過我老師話因為牛軛湖系個湖,唔關條河事......
容我再舉一例

依條應該明顯係D吧
不過依條未見過,係咪教科書自己出既MC
係既話吾建議做,,可能會愈做啲concept愈亂
仲有MC不嬲都好難,,我都希望有30條到夠,反正1條計半分左右
操DRQ AND ESSAY實際啲

引用:
原帖由 JeremyCheung 於 2014-2-25 11:20 PM 發表
依條應該明顯係D吧
不過依條未見過,係咪教科書自己出既MC
係既話吾建議做,,可能會愈做啲concept愈亂
仲有MC不嬲都好難,,我都希望有30條到夠,反正1條計半分左右
操DRQ AND ESSAY實際啲
咁你能否解釋點解A錯?

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-2-25 11:35 PM 發表
咁你能否解釋點解A錯?
lol我無講goeg都覺得a錯 兩極的動物基數甘少 係都係熱帶雨林個圈大d啦掛
純玩野

個數字吾知係咪代表CHOICE既量
但而家好明顯如果A係答案,最下面吾會有個76
因為南極洲本身就冇咩生物,而依家個CHOICE係講消失生物量
而不是消失生物佔當地相對百分比
所以近赤道的數字一定反而愈大
再者佢真係問你要你答A,,正常一定會比個大反差既數係赤道附近(熱帶雨林既生物消失量先最多)

引用:
原帖由 JeremyCheung 於 2014-2-26 12:00 AM 發表
個數字吾知係咪代表CHOICE既量
但而家好明顯如果A係答案,最下面吾會有個76
因為南極洲本身就冇咩生物,而依家個CHOICE係講消失生物量
而不是消失生物佔當地相對百分比
所以近赤道的數字一定反而愈大
再者佢真係 ...
不過恕我無知
如果你話南美近赤道有個4字有高山所以有冰川我可接受
但系我真系未聽過內蒙古有冰川

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。