本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 地理科發問區

地理科發問區

我想開個帖交流下
同埋開設一個平台比大家清concept
我想知斷塊山同褶曲山分别
有冇勁人解答??

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 12:05 AM 發表
AL QUESTION:
8902: General atmospheric circulation and surface wind systems are important means of moisture transfer.
9002: describe the main forms of precipitation and explain the main process at w ...
Do you have Chinese version??

thx
另外
join us 好似冇各年essay答案
知唔知邊到有?

如果一幅圖顯示一片農地
左面種滿作物,但右面冇種
咁我點分系輪耕定休耕?

我自己做MC
做Jyeung2013Mock
12/39
好唔妥
勁多唔明
Q7
下列哪項會增加河流侵蝕力?
(1)坡度突然下降
(2)湍流
(3)很少搬運物
(4)岩石的透水度低
A . 1及2
B .1及3
C .2及4
D 3及4
點解坡度突然下降唔系?
好似瀑布都做成侵蝕啦!
Q23
下列那些是香港新市鎮發展的理念?
(1)

下列哪項是香港新市鎮發展的理念?
1.改善内城區的生活環境
2.達致自给自足
3.分散城市人口
4.增加香港城市化的速度
A 1及2
B 1及4
C 2及3
D 3及4
點解系C!!
冇可能自给自足呀!
宜家咁多人出九龍番工就知冇可能自给自足啦!

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 08:07 PM 發表

坡度是指斜坡傾度......坡度下降應該係指變得平緩.....所以能量下降....河流侵蝕力減弱
都系唔明
坡度大=斜
e個point相信大家冇異議
「坡度下降」當然侵蝕少
但系宜家系「坡度"突然"下降」
情況就好似水由瀑布跌落跌水譚咁
仲唔系侵蝕?

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 08:13 PM 發表

你要留意係「理念」D隻字眼.....興建新市鎮既目的,的確係為左自給自足,即係咩意思呢....就係係新市鎮居住既人可以係果度附近工作同埋消費,滿足日常所需,從而減少進入市區既人數,再緩和如交通擠塞等既城市問題。
...
我問你
系邊份文獻講明新市鎮發展其中一個理念系達致自給自足?
有冇source?
如果有既,我冇野好講
如果冇既,似乎你e個解法唔通
另外,點解(1)唔系呀
新市鎮可以分散內城區人口
令內城區唔好咁擠逼

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 11:18 PM 發表

你又唔洗咁激動住~
我當年學時都係聽補習老師講~
不過, 證據又唔係冇~

發展新市鎮的基本概念是盡可能提供一個均衡和設備齊全的社區,這包括基礎建設和社區設施。
(D句就已經有自給自足既意思)
SOURCE: ht ...
佢冇解釋
只系得英文字母

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-19 12:15 AM 發表

咁我覺得暫時你可以做既係:
1) 記住入腦先, 若果到時考試真係出既
1a) MC:唯有睇下佢D CHOICES 要求你點簡
1b) SQ / LQ:照寫都冇問題

2) 如果同老師FD / 有朋友都勁既 問下佢地
3) 睇下過往既EXAM中有冇考 ...
最大問題系
明明對既野都話人系錯
逼人跟佢個套
本身我都算
問題系我點知佢個套系D咩泥
想跟都難跟呀
另外系宜家咁既情況
我都唔知大概自己去到咩Lv

想問註釋圖同氣候圖點畫?
另外map reading有何技巧?
有時佢問坡度同小徑長度
真系量到好浪費時間
同埋有冇一個大表展示哂所以標示系代表咩設施

另外想問""年温差大""既定義系咩??
有冇實際數字?

四川位於板塊邊界附近嗎?

另外想問""年温差大""既定義系咩??
有冇實際數字?

練習卷Q26
為何年溫差不大?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。