本區搜索:
Yahoo!字典

[DSE] 《《《《《DSE物理科補習大全》》》》》

我覺得askfornotes好奇怪lor~

樓主咁有心share補習心血出黎比大家參考
你係咁講ken fung其實你係咪曲線宣傳中?
如果唔係
人地問你ken fung 會考同埋AL物理咩成績你又唔答
唔方好得去邊

先唔講內容(我亦無咁既資格評論),但可以見到樓主係好有心機去分析
當然,補習呢家野,好靠人夾人,都要親身體驗先知既

(利申: PHY有補CW)
垃圾大學生路過

其實講到尾, 我都係會簡番KEN CHAN
因為佢上堂好有技巧咁教SKILLS
悶左就會有個笑蛋出黎
笑住咁學真係容易入腦好多

好嬲 辛辛苦苦打篇野出黎變左咁
仲要搞到貼cert
askfornotes真係唔知咩料!

引用:
原帖由 askfornotes 於 2014-6-25 09:48 PM 發表 點呀,Niva 唔夠講,收聲啦!轉多幾個account 啦!接受唔到CW 人數少呀,Wayne Leung 都多過佢呀!唔信你去遵理counter,佢d staff 主動推你去補Wayne  
你傻左?

睇完某人留言後,我終於知道1999係咩一時又話樓主接受唔到cw sham學生少,一時又扯到Kenfung  
Btw樓主點解要同佢癲埋一份
倒不如專注出埋其他post,誰對誰錯自然顯露
利申:f3人,諗緊wllee 或者koopa

引用:
原帖由 walawla6 於 2014-6-25 09:33 PM 發表
Ken Chan 同 CY我都補過!
可以話係2種完全唔同既教學方式 但我本身electronic 比較弱
所以都去左ken chan, 都覺得佢係教得好
樓上有人用日校同補習老師黎比
我覺得無得比 補習一堂先得75分鐘 點樣可以比好多練習 ...
ken chan 太過集中係al d野度
老老實實al 野係dse都唔會點考到
係wave 果方面已經好多唔洗 反而ken chan 不停係咁講d al野
等你好似咩都唔識然後覺得佢好勁
實程係佢講果d根本唔會出
水份好多
而且佢d skill 係工程skill
工程係見到case a 用case a sol.
唔似得物理 係因為見到a 所以有b 再有c 咁做題目
最後係考試上面我覺得學番物理方法係最好
只要eaa出左個case c 而ken chan 冇教你就死得
所以真係搵讀物理 ge人教最好我就咁睇
樓上條小學雞on99咁 講波都唔洗識踢波踢到上英超西甲啦
on99 分享下心得都係度發神經

引用:
原帖由 askfornotes 於 2014-6-25 09:20 PM 發表
因為你話你有補過Ken Chan「唔知幾多成真」,既然你學校教得咁好,咁你仲出去補?

比d邏輯啦 成積好教得好就一定唔洗去補習? dgs dbs 喇沙d人唔洗補習啦
睇睇下post 都嬲嬲地 同松鼠狗一樣咩野都吠一餐

引用:
原帖由 joyceli 於 2014-6-25 11:34 PM 發表
悶左就會有個笑蛋出黎
工程底子
工程底子去考phy 會有盲點
因為solve problem 方式係咁
我見到a 就會用a 方法解決
我見到b 就會用b 方法解決
你唔係engineer engineer 係有msc 本身係讀左phy chem
就算佢地見到c 但冇c

方法解決 都會用番 phy 去deduce c

方法解決

但你係學生 物理concept 未夠好 就去用engine 野

問題就會變左題型唔岩你唔識 會卡

我細過 補ken chan 大過我就見到佢果套方法問題

你地話ken chan cw sham 勁 只係因為當時d phy老師唔多只係得幾過

唔似依家 太落入 law of small number 當中啦

引用:
原帖由 joyceli 於 2014-6-25 11:34 PM 發表
悶左就會有個笑蛋出黎
不過我咁睇 補習係求笑 不如番屋企睇子華 更好笑

樓主打得幾有心機 咪理條on9

回覆 56# 127.0.0.0 的帖子

睇你註冊日子,就知你on99 啦!
想入來抽水

你d 邏輯好有問題:
1. 照你咁講,讀phy 出身較工程的好,咁點解wayne leung(城大applied phy 出身)做2014 dse題目錯3條,nat chan (自稱ust 及cu physics 出身)上年dse 2013 咪又錯答案。
所以並不代表讀phy出身的較工程的好!反而由以上的數據反映出,現今教phy的若果是讀phy出身的,concept好有問題,連dse 咁淺都錯,若有質疑可翻查資料。
再者,cw 都係讀機械工程的,係九龍華仁讀至中五,因會考成績不理想,中六、七要去嶺南中學部。資料從中大學生報得知。

2.若果你講到讀工程的,教phy 咁渣,cw 又點呢?

3. 你應該唔知㗎啦,高琨係電機工程出身,但係攞Nobel prize 喎!

所以你d論點,狗腦也不如!

所以以你咁講,應該ken fung 最好 law!

查過資料
以上幾位老師每年只有
CW Wayne KenFung NatChan 會出答案
CW 2012年錯好多 2013冇錯 2014搵唔到
NatChan 2013只係打過分析
Wayne 2012 2013都岩 2014錯3題
KenFung 3年都冇錯過 (今年仲要係即日中午出)

都係果句 做卷勁唔代表教書勁
關於物理系vs工程系
我覺得出面多工程系人教物理好正常
因為每年工程收生都比物理多好多
但工程人教書未必比物理人差
因為大學physics已經唔太關中學野事

至於Wayne,唔可以話佢係physics major
畢竟applied physics係比physics冇咁正式

最緊要比到方法學生做卷姐!
Frankie EE出身 我會覺得佢教circuit一定會比kenfung/CW/Wayne好
所以咩major同咩minor都冇咩關係

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。