本區搜索:
Yahoo!字典

[ICT] ICT reference book

ICT reference book

請問DSE ICT reference book 係唔係只得longman 果本New Senior Secondary Infromation and Communication Technology?呢本書好唔好?

引用:
原帖由 moominwinnie 於 2015-8-10 03:54 PM 發表
請問DSE ICT reference book 係唔係只得Pearson 果本New Senior Secondary Infromation and Communication Technology?
引用:
呢本書好唔好?
唔好

請問果套書點唔好?同埋呢科溫咩好?

垃圾到無人有

回覆 4# nskelvin 的帖子

可以點溫好ICT?

回覆 5# sli_miu 的帖子

參考考評局出Hc&a guide搵番相關重點
基於本書H內容同埋網上蒐集
自製notes黎溫

不過其實呢一科仍然有其他參考書H
例如last minute同埋ict in 24 hours

至於longman book唔好H地方在於太長氣+部分內容無用+某部分out-c
不過其實某D位都唔算太差 例如algorithm果邊應該算系成個系列最少廢話H一部分
然後longman bookH一大敗北就在於每課後面H題目 (except mc)
後面D長題目H參考價值太低 同eaa果個模式簡直系天與地H差別 (also 量太少)

最後 同最重要H就係past paper 05-15年CE/DSE
無可能唔睇

Past paper可以講係最好的resource
基本上公共圖書館會有,零成本,最抵玩。

ICT 24hrs - Fillians
出得叫做so-so、可以接受,
內容比較Exam oriented,
但係無深入解釋,
Note部分合適有基礎底的溫。
Exercise無睇,不予置評。
最最最重點係:「唔抵」。
因為自己做Paper同整Note(甚至用小卒壇友的筆記)做到一樣效果。

Longman書大部分直頭可以用垃圾來形容。
原因見樓上。

no that is clumsy

引用:
原帖由 AndrewKH_Woo 於 2015-12-5 10:43 PM 發表
Past paper可以講係最好的resource
基本上公共圖書館會有,零成本,最抵玩。

ICT 24hrs - Fillians
出得叫做so-so、可以接受,
內容比較Exam oriented,
但係無深入解釋,
Note部分合適有基礎底的溫。
Exer ...
抵唔抵呢D野見仁見智啦
不過160蚊就有兩本精讀其實點睇都抵過
果幾本又貴又厚又無用Hlongman book
雖然唔知內容系點...

網友notes用黎做整合都唔錯
不過最重要都係果個字
"唔駛錢"
更新======================
你講得好啱
本野D內容真係麻麻地
入面有好多mechanism (無用)
又有一堆無見過Hterm (尤其硬件同網絡兩部分 - 唔知有無用)
用Henglish又唔係真係話simple

題目果度其實同DSE果D都有相當程度H差異
如果要鑽研呢D題目
不如先搞掂past paper好過

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。