本區搜索:
Yahoo!字典

[Core] 數學補邊個 f4 aim 5**

數學補邊個 f4 aim 5**

想穩拎5以上 aim5** f4

ME

2年,慢慢來啦

數底好H補MATHS係無用(M1/M2 例外),啲錢夠你買coreH exercise 做到你傻

千其唔好補kooper.. 成日教啲啲野out syl塑造到自己好勁,其實係無L用

in syl 野又講得唔深入

我f6都有諗過補kooper,後來睇過啲notes.. 啲fd 當佢神咁拜,又話啲program 幾勁幾勁,但其實落到場係無用,因為考係考你數學理解,尤其16年題型都轉晒

kooper教學態度都係好hea..  你唔信H可以補下佢啲f4/f5Hmock ,質素差到爆,收你600蚊,4個鐘paper 1+2直落,題目distribution完全亂來,加上一係就出到勁tricky,但又唔係難,一係就直copy hkcee question

如果你真係想補H,herman yeung 態度係好過kooper好好好多,補習唔要求個老師有幾勁,有幾多個學位,係佢H態度

當然,自己都係最重要,唔好以為補左一定有*/**,no relationship

所以,夠自己啦,如果你校內有85UP , 又係理科人H

F6先開始做數都未遲,放多啲時間係文科好過
F4 F5係畀你打好各科H底, make sure 自己各科都可以level  4/5

F6先開始沖*/** ,分分鐘狀元都有得你做

Koopa 其實唔hea,只係太串。每星期六上完9個鐘堂再去McDonald's答學生問題到第二朝早有目共睹。S6 Grand Mock 兩份都出得好高質素,完全做到對自大者H警示作用,重新全面強化自己H能力。識out syl野係致勝關鍵,唔識out syl野我肯定你最多最多得5*。至於筆記題目,我認同係hea,大部份都冇答案,加上係past paper,不過個個都係咁教。同埋真係好串,例子太多,上過堂自會明白。

Herman Yeung有心無力,佢大學都唔係讀數,教啲野錯漏百出。例子:
http://archive.hkgolden.com/view ... mp;authorOnly=False
https://www.youtube.com/watch?v= ... EZE7xB&index=29
知唔知點解錯?因為e^x=1+x+x^2/2!+x^3/3!+...係來自Taylor Series,而Taylor Series已經用左dH念,加上summation to infinity又係一個limit,兩個limit唔係咁簡單。

補習最可貴H地方就係比學生有自主性去選擇自己合適H導師。網上對每個導師都有好多批評抹黑,包括我依加講Herman Yeung,所以最重要係你自己要親身試。

如果想知多啲奪星攻略,例如有咩練習好,點溫數好,可以再問我。

回覆 4# INT3R5T377AR 的帖子

唔識out syl野我肯定你最多最多得5*

呢句我唔認同, 就以2013年 DSE 為例 , 取 88% 就 5**
我 檢視過 題目, 根本 唔需要識 OUT C 野
都夠 你 5**
你 基本野運用純熟, 做數運算速度夠, 就算炒一條大題 + 一條中題, 只要你 做親的題目無錯咁滯, 一樣足夠 5**

唔洗識咁多out syl 野

只要你做數夠小心a1 a2 一分都唔失就可以 5**

想強化自己數學knowledgeH,讀埋m1m2己經好足夠
題外話,我唔覺得kooper 有咩值得自己咁串

為人師表值得欣賞與否係佢有冇教學熱誠

而係我眼中佢只不過係數學叻,但唔識點教書H商業產物

引用:
原帖由 himhim88 於 2016-4-28 12:25 PM 發表
唔識out syl野我肯定你最多最多得5*

呢句我唔認同, 就以2013年 DSE 為例 , 取 88% 就 5**
我 檢視過 題目, 根本 唔需要識 OUT C 野
都夠 你 5**
你 基本野運用純熟, 做數運算速度夠, 就算炒一條大題 + 一條中 ...
ddell

INT3R5T377AR

教我點備戰 Dse math wts 95794131

nixon

引用:
原帖由 INT3R5T377AR 於 2016-4-28 11:23 AM 發表
Koopa 其實唔hea,只係太串。每星期六上完9個鐘堂再去McDonald's答學生問題到第二朝早有目共睹。S6 Grand Mock 兩份都出得好高質素,完全做到對自大者H警示作用,重新全面強化自己H能力。識out syl野係致勝關鍵,唔 ...
for example? 有啲questions一定要用out c formula 先至做到?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。