本區搜索:
Yahoo!字典

[院校資料] [科大社會服務團] 四蛇為你呈上:新生攻略~

[科大社會服務團] 四蛇為你呈上:新生攻略~

大家好呀!!!
我地係科技大學社會服務團EXCO

四蛇呢個名,正正係由我地英文名:Student Social Service Society四個大S得出嚟H

8號就reg day,,都可以問我地架!
社會服務團當然非常樂意照顧各位師弟妹啦!有咩事都唔洗怕,揾我地就啱架喇!

1.
紹四蛇:宗旨,之後活動,背景資料

2.
科大交通

3.
科大地標及各設施

4.
科大地圖

5.
聯絡方法

Facebook page: https://www.facebook.com/hkustssss/?fref=ts

1.介紹四蛇
科大四蛇,亦即係社會服務團,其實由科大創校時就成立咗架喇。咁照計返條數,今年已經係第二十五屆架喇。
我地社會服務團顧名思義係一個非牟利團體,而且每年都會搞大大小小Hservice同埋活動比會員參加,玩得開心之餘仲學到嘢,更可以幫到人,非常有意義。
最最最特別H,就係我地10月至11月期間搞Hsub-committee function,比大家跟據5大弱勢target自由揀,參加者自己都有份參與安排服務內容tim,真真正正體會社會服務H意義!
當然,我地仲有好多唔同種類H好玩活動,尤其係兩日一夜輕鬆又好玩HO’Camp,入得科大點可以唔玩O’Camp呀?!

除咗做service,我地仲有唔同玩樂性質H活動,供大家一齊玩,識多啲朋友架!

我地四蛇就有三大宗旨H:
1.        服務社會上不幸群體
2.        喚醒科大師生對社會的關注
3.        推廣社會服務的重要性

2.科大交通
嗱,嚟到科大,同喺科大離開H車呢,有以下呢D(當然未計的士同私家車…)
  小巴/巴士

起點---終點

服務時間

班次(分鐘)

車費

巴士91M

寶琳---鑽石山鐵路站

05:40---23:50

12---20

6.1

巴士91

清水灣---鑽石山鐵路站

06:10---23:30

7.4

巴士91P

AM鑽石山鐵路站---香港科技大學
  PM香港科技大學---彩虹鐵路站

鑽石山開:
  07:55---08:50
  科技大學開:
  17:25---18:30

~10---15

6.1

巴士792M

西貢---將軍澳鐵路站

05:45---23:00

~18---20

6.9

小巴11

坑口村---彩虹

05:20---23:50

5---10

6.6

小巴104

香港科技大學---牛頭角鐵路站

06:25---21:40

12---20

7.6

小巴11M

坑口鐵路站---香港科技大學

07:00---00:00

6---10

4.8

小巴11S

寶琳---彩虹

00:00---05:00

15---50

7.9

科大地標及各設施

入到嚟科大,第一時間你會見到H,係佢!!無錯,佢就係我地科大最重要H地標──火雞!(實咁行入少少,你好快就會見到呢個地方,佢正正就係科大人日日必經之路,接通科大全網絡HAtirum蘑菇
,近少少,好快就會揾到呢粒蘑菇架喇。咁呢,出面環境就一流到極點!係一個好舒服H休憩地方嚟H

喂,咁你話,入嚟科大唔係淨係揾休憩地方儭隉I?O.O

OKOK……試不如我地都係離開鵀珚淕H話題先好嘛…?

書店
好,咁我而家帶你行返轉頭。係呀!你入嚟H時候睇漏咗D重要地方呀@.@''
呢一度!係我地學校H書店,當你好奇大學生D書係咪仲係老師派書單H時候,不妨行入去直接講你讀緊邊科丫,佢地記得到你個courseHnumber好快就直接揾到你要嗰本參書比你0.0''

Starbucks coffee

Emmm……睇嚟你H視線一路都比佢吸引住,跟本就無乜點聽我講參考書H嘢•••咩話!?咁快比你發現咗喺呢度用學生證就有7折?同學,健康為上呀,咪太過沉迷@@

診療所
嗱,買完咖啡呢,我地就用附近部lift落去,大家一定要記記記住呢度!有咩頭暈身興,第一時間戴口,下一秒就衝落嚟揾醫生喇

牙科診所

咁如果你係隻牙頭暈身興H呢XD唔該唔好白撞,過嚟呢邊,有專人幫你

曾肇添展藝廳
係──呀!上返嚟,又係喺starbucks呀!嗱,行過少少,呢度有個不定時開放H展藝廳,有咩節目,記住留意佢地Hemail

Sports hall

我地再行過少少,呢個就係我地Hsports hall好多時打波考試都會用到佢架

保安中心
你睇到反光H紅色嘢未呀(我講緊火雞...),同樣好近火雞H,呢度係保安中心。咁同學如果有咩事要揾保安H,記住呢個位啦(通常都係唔見嘢嚟報失居多)

精品店

保安中心隔離,有精品店,有興趣可以入去睇鵀釩孜R(如你細心,一樣可以見到玻璃門有紅色H反光嘢@@)

銀行同提款機
喺精品店隔離,有地方$$$$

咁呢,其實科大仲有好多設施比同學用H,不過接住落嚟我地就要行入atriumlift落幾層先喇。

南北小廚

lift前,你見到呢個地方好似好多人咁,打開門除咗有冷氣仲會即聽到碗佢係一間茶樓\●┌┐●/

學生會文具店

lift呢,禁落去個LG5制嗰度,咁你就可以買文具喇

McDonald & McCafe

我地無視文具店H話,行入去就係佢地,如果你嗰日好熱氣H話,喺最當眼H地方搭扶手電梯落一層,你會到達有三大餐廳(asia pacific, golden rice bowl, milano)H「科大美食天堂」→LG7((細細聲話你知:咁如果你鍾意美心集團H話,其實LG1都有一間))

蚊池
嗱,呢度係蚊池,全因為佢多蚊而聞名,咁其實都唔係成日好多蚊H,天氣好嗰時呢度都幾休閒架!至於以上兩位烈士,一定係想感麍鴗j跳蚊池H傳統頂喇0.0

運動場

呢個,係四蛇手勢;呢度係科大H大大靚靚運動場。兩者並無必然關係@@

海濱
呢度係科大H超超超舒服H漫步散心地方,拍拖約會絕佳地點之一。不時見到有甜蜜未婚夫婦喺度拍婚紗相。

小型足球場&籃球場

燒烤場
~~翼,我鐘~~意食。以下設計對白開放投稿~~

室內游泳池
試從圖中辨別出不同的泳式~~

室外游泳池
試猜猜圖中兩位選手,哪一位情況較為危急,並說出你的見解。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。