本區搜索:
Yahoo!字典

[M2] 想問一下antiderivative 數 Please help

你確定你無錯題?
呢題似phys多過math,你係咪assumption未寫?

引用:
原帖由 tony625 於 2016-9-15 05:09 PM 發表
衝出黎7

http://www.algebralab.org/Word/Word.aspx?file=Algebra_QuadraticEvaluation.xml
我只係想幫同學,就話我7
你default個g = 9.81ms^-2?果個問題如果係木星,你係咪正確?
所以我先問清楚同學

人地係問點用積分做,唔係law of motion
而且如果「純數」而無物理的話,個答案就要in terms of "acceleration"
引用:
原帖由 Jayden001 於 2016-9-15 12:59 PM 發表
A ball is thrown into the air with initial velocity of 96ft/s and initial height 16ft. Find when it hits the ground.

唔知要點做,希望BRO打們SHOW 一 SHOW STEP
另外,個問題少左D字,你想問係落地時候個速度?定用幾耐落到地呢?

引用:
原帖由 Jayden001 於 2016-9-15 05:32 PM 發表
佢個計法係用antiderivative rule 我想問-16係點出
引用:
原帖由 tony625 於 2016-9-15 06:36 PM 發表
點解係用呎...如果唔係dse數既話拎去大專區問啦,dse以外既野有d人未必可以好快答到你架
你睇link的話,外國會用呎做單位,我地多用米
g = -9.81ms^-2 = -32.1fts^-2

因為 Law of motion
s = ut + 1/2gt^2
-16就出現了

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。