本區搜索:
Yahoo!字典

小卒已經變了

小卒已經變了

我在這裡超過八年了, 現在這裡沒有什麼討論學術氣氛
人也少了很多

想當年我哋會考生,
即使係對手,
大家有咩嘢唔明都會問鵅A你答我,我答你,
有咩嘢傾,娛樂、打機、打波、講波都會傾。
不過而家我哋好似好似淨係會將同學睇成競爭對手,
即使有人睇唔開,自己只會覺得自己少咗一個競爭對手。
只但係,其實呢個係可以扭轉番H,
只要加快請到有質素H版主,好似Ronald_Chui, catter_kir咁樣,
多人其實唔難。
講到底都係要有活躍同埋高質H版主先至得。
2017 May/June
CIE GCE:AL Maths,AL Further Maths
Edexcel IAL:AL Phy
2017 Oct/Nov
CIE GCE:AL Chinese
2018 Jan
Edexcel IAL:AL Chem
2018 Apr
HKDSE:Eng,物理,化學
逃離香港 服務英國 拯救世界

引用:
原帖由 斧頭 於 2016-10-2 10:46 AM 發表
想當年我哋會考生,
即使係對手,
大家有咩嘢唔明都會問鵅A你答我,我答你,
有咩嘢傾,娛樂、打機、打波、講波都會傾。
不過而家我哋好似好似淨係會將同學睇成競爭對手,
即使有人睇 ...
有咁簡單可以解決到就好
大風氣係宜家都冇乜人再聚腳係論壇到
以前FB冇咁流行就話會留係論壇到吹水過日子姐
更何況呢個係一個學術論壇
我見到D色情廣告黎洗版既頻率仲高過見到人開真係有得討論既POST
呢樣野唔係靠幾條友就解決到
而係成個論壇既成員都要肯去參與先會推得郁

冇辦法 壇主好似經常失蹤
版主申請果度之前Del曬D舊既申請
而家再申請做版主既人都唔多 申請完咁耐都冇下文 跟住D人就潛曬水
我由F2申請到而家F5都冇理過我

PM左壇主好多次
初期都會話會移除一D太耐冇上線既版主
後來連覆都唔覆 直接無視

不過呢度真係有好多好有用既資源
第二度搵唔到架啦
而家都算有D CD-ROM係度lor

引用:
原帖由 021044 於 2016-10-2 03:01 PM 發表
而家再申請做版主既人都唔多 申請完咁耐都冇下文 跟住D人就潛曬水

PM左壇主好多次
初期都會話會移除一D太耐冇上線既版 ...
個論壇有九成幾CDROM

其實問題係由一開始立壇定位就已經出現問題
冰封三尺非一日之寒
當小卒要打"全港NO.1"旗號
當小卒將吹水當係公告(即係主張關係建立鼓吹內聚文化)
當小卒將投訴意外版視作等閒
而樓上大家提到壇主疏於壇務甚至帶頭選擇性執法(投訴版有好多帖未處理而個別新帖卻得以被回應)
版主招募一事長時間愛理不理
已經係將D有心人一一拒諸門外自掘墳墓

我上咗小卒都有十二年
由小卒舊壇遷至今日lsforum.net
資源由一開始已經被定性為催谷人流既工具而非從心促逵交流
壇主性格極為優悠寡斷
誤信讒言定下如此萬劫不復定位
又唔想革除苟安既老版主
一切就陷於惡性循環

有心促進學術交流既人愈見愈少
資源交流備受打壓兼遭財團(出版商及考評局)漁人得利
教育產業化氛圍下學術問題往往只清為問題解答區/答案提供
完全失去交流之外亦未能發揖揮獨特性
資源交流就愈趨壟斷化
由最初資源交換到教師戶口交換再到今日資源及戶口買賣
一切已令貧乏基層無力跨過門檻

喺資源交流同學術研討獨特性日漸淪喪
既有會員又缺乏外展視野觸覺
管理層繼續自我感覺良好壇主就疏版務
內憂外患喺facebook whatsapp等興起之下有乜理由仲留到人?

討論交流係雙向
如果壇主唔能夠下放權力勵貞圖治
重訂壇崗勤於版務建立獨特性
小卒更名為學術拍賣廣告網指日可待

引用:
原帖由 021044 於 2/10/2016 03:01 PM 發表

PM左壇主好多次
初期都會話會移除一D太耐冇上線既版 ...
客觀而言
我見其他forums都一樣有喎

加入小卒3年半
小卒只發揮到學術買賣交換網功用
連e個帖都冇人睇冇人回應冇人注意
仲何來有希望可言

小卒RIP

引用:
原帖由 meowongovov 於 10/10/2016 02:20 PM 發表
小卒RIP
真係令小卒RIP既唔只版主壇主而係我地一眾會員
而且RIP既亦都唔係小卒而係我地甚至香港社會未來

小卒只不過係一個網上學術交流平台
RIP既係我地既沉默
RIP既係香港年青人對學術資訊交流既意識同被北方既得利益團體無型之手拑制既思維 - 缺乏交流只會令視野單一化
RIP既係大家各自為政唔識去互助幫助 - 眼中只有競爭而忽視香港係國際中既定位角色
RIP既係香港新一代對社會問題既冷淡同漠視

從此以後大家眼中只有自己
從此自劃界線成為井底之蛙
慢慢就因為大眾既無知而被利用
而我地就自掘墳墓中

真正既改變係由大家開始
當大家都以為呢個係別人既責任你眼望我眼
改變唔會從天而降
擴闊視野由自己開始
促進交流由貢獻自己開始

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。