本區搜索:
Yahoo!字典

30歲自修考DSE

30歲自修考DSE

本人是2006年HKCEE會考生,中英數唔合格  
如果我考2018年DSE 以自修生考番中英數合格會唔會好難?

聽講DSE模式變成3年,有無人可以講下模式變成點,我見數學好似分左好多卷考

出黎做野太耐,而家同公開試脫節左對dse唔多認識

希望各位能給本人意見

引用:
原帖由 有辣有唔辣 於 2017-8-14 10:21 PM 發表
本人是2006年HKCEE會考生,中英數唔合格  
如果我考2018年DSE 以自修生考番中英數合格會唔會好難?

聽講DSE模式變成3年,有無人可以講下模式變成點,我見數學好似分左好多卷考

出黎做野太耐,而家同公開試脫節左對 ...
我係考ce果代,而家都教緊書
如果ce唔合格,dse唔合格會更困難,因為始終讀多左一年,課程內容同深度都肯定係高過會考

中文:會考有作文、閱讀理解/讀本問題,dse再加埋聆聽及綜合能力,同埋口語(小組討論)
另外而家dse會同你當年考會考一樣有範文,有d以前有(出師表、六國論),有d以前冇(師說),你要自己睇返

英文: d卷形式都有變化,其中oral變化最大,加入左individual response,即係做完小組討論後,會即時發問一條與討論有關既問題,然後即時俾你一分鐘回應

數學: 多左少量課題,例如複數、combination/permutation,唔算真係多左好多野,但如果以前會考都唔合格,take up返都會吃力至於分卷方面,其實都係同以前一樣,long question同mc 2份卷,
我諗你所指既多左分卷係指m1/m2,呢兩份卷係選修既,程度都好高,我相信如果你會考math唔合格可以唔洗考慮

另外而家主科都包含左通識

你考黎係用黎做咩,見工?升學?

引用:
原帖由 whooammii 於 2017-8-14 11:34 PM 發表
我係考ce果代,而家都教緊書
如果ce唔合格,dse唔合格會更困難,因為始終讀多左一年,課程內容同深度都肯定係高過會考

中文:會考有作文、閱讀理解/讀本問題,dse再加埋聆聽及綜合能力,同埋口語(小組討論)
另 ...
哇 想合格都咁難

唉我都知放低左咁耐好難拎番起,之前仲要唔合格

中英數唔合格係社會出面做野好窄洗, 我係想考番中英數合格去見工符合入職要求

係出面搵補習有無機會 由無可能變成有可能?

引用:
原帖由 有辣有唔辣 於 2017-8-15 12:52 AM 發表

哇 想合格都咁難

中英數唔合格係社會出面做野好窄洗, 我係想考番中英數合格去見工符合入職要求

你有正職好難有時間上補習班 可試分開2 年考

身邊有同學都係30歲先入學
有心唔怕遲!想知咩可以私下聯絡我!

引用:
原帖由 有辣有唔辣 於 2017-8-15 12:52 AM 發表

哇 想合格都咁難

明白,可以睇下有冇咩夜校幫到手
其實睇返數據,而家文憑試合格率(拎lv2)係高過以前會考合格率(拎E),
單睇呢樣數據,加上如果你肯努力,我睇又唔係冇可能

我今年26歲,會考21分,高考AL 1C1D1E 中英亟 倫理俗,香港科技大學畢業,上年已經打算考2019年DSE,點都要用兩三年時間準備呀。

恕我直言,你會考咁樣H分數,仲要出年考,唔容易城炊懦龤C
就算諗住考住完再retake/repeat,你過後H思維(例如「升幾多分」),只會窒礙你HDSE分數,令到你DSEH分數好難再城炊嚏C

因為我唔想令到你DSE垠屭麆炊嚏A所以你都係讀晒、做晒同埋明晒DSEH書同埋past paper先去考DSE啦。
2017 May/Jun
CIE:Math(A*),Further Math(B)
IAL:Phy(B)
Ontario Secondary School Diploma
May/Jun IAL:Chem
Oct CIE AL:Econ,Acc
HKDSE:Chi,Eng,Math,M2,LS,Phy,Chem,Econ

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。