本區搜索:
Yahoo!字典

[其他] 中學補數搵大型定小型補習社好?

中學補數搵大型定小型補習社好?

見大部分同學都會去啲大型既補習社補數
但我又唔太想同咁多人一齊補怕有咩問題會問唔到
如果去小型個啲既師資同教材會唔會無咁好架??

我覺得小型點都好啲既,
大型個啲咁大班人一齊補仲要有啲係video上堂
好似無咁深入,唔係咁好~

:)

thank you

thx thx thx

點解會覺得小型個d既老師同教材唔好呀!?
我反而覺得小型個d有heart好多!我補緊個間d呀sir都好有心機教,d教材都係跟番學校d chapter黎整!

回覆 1# 摺飛雞 的帖子

可以考慮數智教育, 幾有heart

https://www.facebook.com/wisemathedu/

引用:
原帖由 見習天使 於 2017-10-9 04:59 PM 發表
我覺得小型點都好啲既,
我都覺,比我我都會揀小型
同阿sir都close啲啦,想問問題唔洗就住就住

大有大好,細有細好,你甚至可以online學

大型補習社學到的,可能係學校沒有教的東西或一些特別的答題技巧,加上有一些學校的老師不怎樣教書,同學唯有出外找人幫手。有一些同學回校上課沒有專心聽書,也需要有人再教多次,資源多,製作的筆記比較吸引,detail得黎又比較易學

小型的補習社,比較多個人化的服務,如果你有問題問,可以慢慢問,你也可以小組學習,又或者form一 group自己的party,follow學校的進度,對有personal need的學生會比較好,就算教材及資源未必比得上學校或大型補習社,都一樣可以學得好,始終學習不是只比較資源

online學也可以,但暫時online的video course比較亂,好多時作為額外學習比較好

所以都是看你的需要

如果有興趣小組補習,可以找我們問問

=====================
FOLLOW US!

Whatsapp: 54071340 | fb: leibnizacademy | ig: leibnizacademy | sc: leibnizacademy
web: leibnizacademy.weebly.com

我都會揀小型,不過真係睇幾多人先叫小型
一大班人,跟到就冇問題,跟唔到就會開始甩... 想問老師都未必有咁多時間俾我問

引用:
原帖由 自悠行 於 2017-10-11 03:47 PM 發表
一大班人,跟到就冇問題,跟唔到就會開始甩... 想問老師都未必有咁多時間俾我問
我都覺得係,數學一跟唔到就真係會甩曬,concept唔清好難繼續
我都會揀小型,但最好係老師要有heart!!

引用:
原帖由 見習天使 於 2017-10-9 04:59 PM 發表
我覺得小型點都好啲既,
跟video上堂就唔諗啦, 我錄我阿sir上堂好過

引用:
原帖由 Peanuts00 於 2017-10-10 05:17 PM 發表
點解會覺得小型個d既老師同教材唔好呀!?
我反而覺得小型個d有heart好多!我補緊個間d呀sir都好有心機教,d教材都係跟番學校d chapter黎整!
咁你又講得幾岩~起碼小型既問問題都容易啲!
你補緊邊間?幾多個人一齊上堂先?

引用:
原帖由 自悠行 於 2017-10-11 03:47 PM 發表
我諗10個以內都叫小型?
又可以同同學仔做朋友交流下

我都會想知有咩小型補習社揀?!
大家講下參考下??

買筆記練習最好

超低價發售以下補習名師notes 
CHIN
黃海星2016-17​ ​常規課程筆記
al to dse past paper (必買)

ENGLISH 
Billy​ ​Ng​ ​F.6​ ​Regular​ ​Notes​ ​+範文 
Melody english notes 5**(必買)
al to dse past paper (必買)

Chem
-Sam Chai Intensive ( including past paper+Full solution)   (必買) 99%new
-samuel chong f4-6 all notes

LS
- 12-16 past paper +marking
-hong sir 書仔

MOCK
DSE Maths Mock Paper (中/英文版均有)
DSE Assorted Exercises on Junior Secondary Topics(教圖)
中大 Mock 8 sets
Achiever mock paper 6 sets (Paper I + Paper II)
教圖2016 mock paper 6 sets (Paper I + Paper II)
Enhance Time 6 set mock paper (Paper I + Paper II)
Longman Pearson Mock Exam 6 sets (Paper I + Paper II)
學友社 2016 (Paper I + Paper II)
Joint-Us Mock Exam Papers 8 sets (Paper I + Paper II)
Pearson 4 sets (Paper I + Paper II)
Solar Education 6 sets (Paper I + Paper II)
大量名校卷(數學) (英文為主)

出版社練習 (by topic) (中/英文版均有)
Able students (Junior/Senior)
Brilliancy(Junior/Senior)
Breakthrough book B
Longman Pearson MC
Score High (MC/LQ)
Oxford (Eng only, Exam Question Bank)
Pearson(Ex./Exam Question bank)

Maths past paper
CE 1980 - 2011
DSE 2012 - 2017 + SP + PP
CE by topic
CE A maths 1990 - 2009
DSE M1/M2 2012 - 2017

Prog book
還有更多notes 未能一一羅列     歡迎pm查詢

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。