本區搜索:
Yahoo!字典

你地點睇ive新出個科e-tail??

你地點睇ive新出個科e-tail??

呢排ive開始報名,
我睇資料個陣見到佢地有個課程叫retail and e-tail mangagement,
其實呢科係點? 好唔好?
之前都有見到有新聞講起呢科~
https://jupas.mingpao.com/non_ju ... %E6%B3%A8%E5%85%A5/

問題唔在於開咩科
而係政府有冇相關配套/市場有冇相關需求
雖然網購近年成風
但係網絡潮流轉迅即逝
而營銷策略其實都不外如是
(以前都有marketing同management等等)
最重要都係自己靈活變通
以及自己既career objectives

我覺得呢科都ok架,搞下網店做都幾好~
係香港地租咁貴,都幾難有間鋪比你去搞下生意

我都有睇過呢科既資料,
覺得e-tail都係未來既大趨勢,
你見依家個個都搞網店就知!

回覆 1# 見習天使 的帖子

其實IVEH科都幾實用~
我諗呢科都係教你d銷售技巧,比你自己做下老闆咁~
如果對做生意有興趣都可以試下呢科~~

引用:
原帖由 見習天使 於 2018-1-17 02:54 PM 發表
呢排ive開始報名,
我睇資料個陣見到佢地有個課程叫retail and e-tail mangagement,
https://jupas.mingpao.com/non_ju ... E5%95%86%E7%AE%A1%E ...
其實IVE讀D咩都好實用,如果要學生親身去run一間網店,
就算未畢業都可以拎到唔少經驗啦。
實體店同網店既野一次過學晒,畢業真係唔洗憂。

引用:
原帖由 五百五 於 2018-1-19 02:47 PM 發表
我覺得呢科都ok架,搞下網店做都幾好~
係香港地租咁貴,都幾難有間鋪比你去搞下生意
啱啊~而家個個都係online shopping, 讀e-tail實冇死,讀完呢科之後自己開番間做下老闆都唔錯~~
總好過做死一世打工仔

引用:
原帖由 ehbb 於 2018-1-18 12:19 AM 發表
問題唔在於開咩科
而係政府有冇相關配套/市場有冇相關需求
雖然網購近年成風
但係網絡潮流轉迅即逝
而營銷策略其實都不外如是
(以前都有marketing同management等等)
最重要都係自己靈活變通
以及自己既career ...
我諗市場都係會有需求ive先會開呢d科H啫~

引用:
原帖由 見習天使 於 2018-1-17 02:54 PM 發表
呢排ive開始報名,
https://jupas.mingpao.com/non_ju ... E5%95%86%E7%AE%A1%E ...
呢科我都有留意到,我覺得呢科都應該幾好,讀完出黎做老闆幾開心呀~

聽人講過呢科,都好似幾好,有淘寶大學做後盾喎,有興趣做生意就試下 :P

引用:
原帖由 smileforever 於 2018-2-3 12:04 PM 發表
聽人講過呢科,都好似幾好,有淘寶大學做後盾喎,有興趣做生意就試下 :P
係囉,個個都搞網店H,你而家讀埋佢,學下佢地H經驗,畢業就直接做老闆~

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。