本區搜索:
Yahoo!字典

[選科] 關於AL/AS eng lit...

關於AL/AS eng lit...

有冇人可以講下AL/AS eng lit 呀??
其實我想問下..英文係咪一定要"lark lark 聲"先可以o係呢科考得好?
如果英文ok 有level 5 or 5* 但未算好好(話晒而家新syl 易咁多..), 應唔應該揀?
應唔應該以ce eng lit 成績黎作考慮應否選呢科? ce 成績同a level 成績有直接關係嗎?
其實仲有好多問題.. 請有心人士回答一下, or 開篇post 講eng lit, 我將感激不盡!!

或者有志於來年揀AL/AS eng lit o既朋友...一齊分享&討論下丫
(雖然我有預感又會見返一齊傾ce o既人XD)

補充一下: 我有睇過考評局個syllabus... 其實我主要唔係想知呢d factual 野... 係想知多d 個人o既意見, 一d 過來人o既經驗o個d...

樓主有冇上香城考評局個網睇一睇課程介紹先

請善用搜尋功能
有ce 人係有讀eng lit 的
而且, 係有開post 的

同埋我想講的, 我諗你ce 冇讀eng lit, 可以讀a/as eng.lit 機會都好低
POST 文者請注意: POST 之前請PROOFREAD 清楚

引用:
原帖由 7s711 於 2008-6-18 08:16 PM 發表
請善用搜尋功能
有ce 人係有讀eng lit 的
而且, 係有開post 的

同埋我想講的, 我諗你ce 冇讀eng lit, 可以讀a/as eng.lit 機會都好低
樓主好似有讀 CE Eng Lit 架

回覆 #4 aucy 的帖子

但係好..點解會問第2行問ge 野ge..
POST 文者請注意: POST 之前請PROOFREAD 清楚

回覆 #5 7s711 的帖子

樓主有讀CEelit的=]
樓主既疑問係: 由於係CE 既ELIT, 唔一定要ENG 好掂, 嘔到GD PT, 都至少有個C OR ABOVE
但由於ELIT係AL既程度比CE深好多
所以樓主想知係AL ELIT, 係咪一定要英文勁先修得
(COZ CE既評分準則同AL有分別)

附加一句: CE冇讀ELIT不可能讀AL ELIT吧orz
al lit大部分對手都讀左至少5or above年lit架- -"
引用:
原帖由 aucy 於 2008-6-18 08:12 PM 發表
樓主有冇上香城考評局個網睇一睇課程介紹先
香城考評局既網D資料.............作用=0 orz
只係提供左syl, 所以對樓主問題全冇幫助的@@

[ot] 好奇一問, 你有讀lit? [/ot]
引用:
原帖由 philadelphia 於 2008-6-18 07:41 PM 發表

有冇人可以講下AL/AS eng lit 呀??
其實我想問下..英文係咪一定要"lark lark 聲"先可以o係呢科考得好?
如果英文ok 有level 5 or 5* 但未算好好(話晒而家新syl 易咁多..), 應唔應該揀?
應唔應該以ce eng lit 成績黎作考慮應否選呢科? ce 成績同a level 成績有直接關係嗎?
其實仲有好多問題.. 請有心人士回答一下, or 開篇post 講eng lit, 我將感激不盡!!

或者有志於來年揀AL/AS eng lit o既朋友...一齊分享&討論下丫
(雖然我有預感又會見返一齊傾ce o既人XD)
AL/AS LIT未讀過答你唔到 XD

大家都係CE LIT友, 都知ENG好=/=LIT好吧-v-
of coz, lit A既 eng至少有個5 -3-
(暗示緊你呀 XDD)

AL LIT如果唔用CE LIT黎考慮我諗唔到有咩成績可以俾你考慮orz"
就算冇直接關係都一定有間接關係orz

有機會既我實讀AL LIT XD
(天音: 你同LIT已經絕緣, 節省吧 -V-)

[OT]如你所料你見到CE LIT 人啦 XD[/OT]

CLIT ELIT HIST (3AL)

引用:
原帖由 kaiyihk 於 2008-6-18 08:28 PM 發表
樓主有讀CEelit的=]
樓主既疑問係: 由於係CE 既ELIT, 唔一定要ENG 好掂, 嘔到GD PT, 都至少有個C OR ABOVE
但由於ELIT係AL既程度比CE深好多
所以樓主想知係AL ELIT, 係咪一定要英文勁先修得
(COZ CE既評分準 ...
全中呀.. 我完全係想講呢d 野.. XD 我表達能力唔太好請見諒 =v="

如果我地都一齊讀eng lit..應該又會一齊繼續討論.. xd
真係擔心成績問題.. a level 炒一科都似乎幾大影響.. (?? 其實我唔太清楚, 淨係聽人咁講)

AL englit好似好變態
仲要做份聽聞好難的portfolio...
你地好有勇氣
可能出年得番你地2個討論AL englit XD
2010 AL Fighting! =]

哈哈, AL Eng. Lit. 我有個好朋友讀緊, 聽說真係幾煩下

而且全港得100人考, 壓力好大啊

詳情問問佢先, 遲些有機會post出來

引用:
原帖由 夜鈴 於 2008-6-20 05:47 PM 發表
AL englit好似好變態
仲要做份聽聞好難的portfolio...
你地好有勇氣
可能出年得番你地2個討論AL englit XD
錯喇你 XD
好大機會得一個 xdd
我冇咩可能入原校 XD
所以一定冇LIT讀(我唔會痴X到自修orz)
peat既另計 xd

既然有咁多lit友
又有樓主呢個咁有心既稀有品種 xdd
不如share下大家手上既f6/7 lit notes xd
俾樓主預備下啦 XDDD
CLIT ELIT HIST (3AL)

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。