本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 49

1. 1000%難

20 (40.82%)

2. 100%難

5 (10.20%)

3. 90-70%難

3 (6.12%)

4. 60-40%難

4 (8.16%)

5. 40-10%難

3 (6.12%)

6. OK啦

7 (14.29%)

7. 1-100%易

2 (4.08%)

8. 1000%易

5 (10.20%)

[選科] (AL)ECON ?!!難唔難?!

(AL)ECON ?!!難唔難?!

大家投下票啦XD!!!
聽人講AL  ECON好難.......
AND THEN 讀 AL ECON  D數使唔使好好架?
我文科人  ce 讀過Econ

難,要..........

引用:
原帖由 lo9117 於 2008-6-23 07:35 PM 發表
大家投下票啦XD!!!
聽人講AL  ECON好難.......
AND THEN 讀 AL ECON  D數使唔使好好架?
理科定文科頭腦先你???
理科人會覺得唔難...
數學就唔洗好GE,D式好簡單 最緊要睇graph叻...
BTW,識calcalus對理解圖表有一定的幫助.

我都好想知

睇一睇"經濟解釋"你就知一二

if i can get d in ce econ,
lv4+ in ce eng,
am i suggested to study al econ?
i hope i can get at least C in al econ
and i am ok hardworking ...

我想問econ d essay 難唔難寫架
因為我係理科人
都幾怕寫essay

個人經驗
我文商科 ce13分(中c數c Eng weak e) econ用英文考結果d
al econ用英文讀左一年發覺唔多對路
求個呀sir比我轉中文讀呢科 搏一搏
結果今年出到黎al econ好意外咁c左
當然啦 唔係個個都好似我咁好彩

至於英文lv4用英文讀econ問題應該唔太大
不過如果萬一因為英文問題而跟唔上既話
讀完中6先轉中文都仲趕得切既
(但問題係如果學校唔比既話.......)

至於理科人讀econ都可以既
我有個同學ce讀理科都係得13分(有econ)
之後佢al轉讀商科 (中bs+英econ+ca)
結果佢今年al有2A
佢真係超級勤力.......
至於essay方面 你就算怕 迫迫下你都會識.....除非你d英/中文真係太

AS ECON   呢 ?

引用:
原帖由 香港小子 於 2008-7-2 01:25 AM 發表
AS ECON   呢 ?
econ都係唔好諗as啦...
al econ都係多分paper, 不過as econ差唔多係al econ既60-70%- -"
咁不如讀al econ好過- -"
我個人就覺得micro恐怖d, macro其實唔難, 有step可以跟下
引用:
原帖由 johnchanbhrz 於 2008-6-29 02:20 PM 發表
我想問econ d essay 難唔難寫架
因為我係理科人
都幾怕寫essay
essay冇乜難唔難, 最緊要清楚同試多d
你鐘意既用好簡單既句子都得架, 多分段, 人地明你講乜就ok
反而係諗野真係要清晰就真
考果陣成3粒鐘一份卷-口-"
如果寫d wrong approach, 甚至前後矛盾既野就真係危險啦
呢樣野. 我估理科生會佔優一d既, 因為理科都係要思路清晰同邏輯嘛...

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。