本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 242

1. 334

47 (19.42%)

2. 舊制

176 (72.73%)

3. 平等

19 (7.85%)

[問題] 334 定係舊制 著數??

334 定係舊制 著數??

在 2012 年, 舊制考AL 就會同 334 考大學入學試 同年爭入大學..

咁究竟舊制著數D,定334著數D??

舊制考AL無啦啦要讀多年中學~考多個試~辛苦辛苦
不過讀多年應該成績好d,多個試穩陣d~

引用:
原帖由 十蚊飯 於 2008-8-7 12:24 PM 發表
在 2012 年, 舊制考AL 就會同 334 考大學入學試 同年爭入大學..

咁究竟舊制著數D,定334著數D??
係咪真係爭架 ...... 334 果班係報四年制大學課程, AL 係報三年制架喎

334競爭更大

引用:
原帖由 aucy 於 2008-8-7 12:46 發表

係咪真係爭架 ...... 334 果班係報四年制大學課程, AL 係報三年制架喎
但佢地2班人好似一齊升U,可以唔爭咩....

引用:
原帖由 s_now 於 2008-8-7 12:37 PM 發表
舊制考AL無啦啦要讀多年中學~考多個試~辛苦辛苦
不過讀多年應該成績好d,多個試穩陣d~
我話著數的意思是入大學的機會率邊個會大d ??
334大d 定舊制大d

引用:
原帖由 aucy 於 2008-8-7 12:46 PM 發表

冇錯..是真係爭..
入學年份一樣,但畢業年份不同

回覆 #7 十蚊飯 的帖子

下我聽講係話兩個course都唔同@@
而大學會有多一批學位for 334 @@

莫非我miss 呃我
真係唔好嚇我呀我repeat =0=

334升唔到大學就冇
al升唔到大學都高級小小

引用:
原帖由 Kath 於 2008-8-7 09:53 PM 發表
下我聽講係話兩個course都唔同@@
而大學會有多一批學位for 334 @@

莫非我miss 呃我
真係唔好嚇我呀我repeat =0=
D老師話係咁, 但仔細想想就知道是呃人..
那裡來咁多學位,如果收到咁多人,
每年考入大學的人數都唔會得咁少..

334好d....傻仔同死傻都升到中6...
對會考的人好唔公平...
個個都要14分先升得...
可能佢地10分都唔知有冇
334出黎..假假地都叫中6生

我覺得334,D學生的競爭係大左...
而且好似D試愈推愈早咁...E+小學生的壓力好...
仲有,加埋免費教育,D家長一定會叫學生讀埋佢,D唔喜歡讀書OR D能力不在讀書方面的就可能白白浪費左D時間>..<

回覆 #11 keegb2 的帖子

或者當第時老細請人會prefer請CE果批多過334 F6 -0-?

引用:
原帖由 Kath 於 2008-8-8 09:27 PM 發表
或者當第時老細請人會prefer請CE果批多過334 F6 -0-?
同意.
不過都要睇分數gei..
可能334都有好叻的人

334---呢....一鋪清盡
al分兩次....就算ce少少失手..al可再黎過

最近訪問的版塊
重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。