本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 242

1. 334

47 (19.42%)

2. 舊制

176 (72.73%)

3. 平等

19 (7.85%)

[問題] 334 定係舊制 著數??

334 定係舊制 著數??

在 2012 年, 舊制考AL 就會同 334 考大學入學試 同年爭入大學..

咁究竟舊制著數D,定334著數D??

引用:
原帖由 十蚊飯 於 2008-8-8 10:02 AM 發表

D老師話係咁, 但仔細想想就知道是呃人..
那裡來咁多學位,如果收到咁多人,
每年考入大學的人數都唔會得咁少..
我覺得是多了學位,但不足以應付兩批人同時入學。

334一時失手冇仇報..
舊制好d

過多幾年大把中6畢業生
2011 A-level
Phy Chem Pure*

引用:
原帖由 十蚊飯 於 2008-8-7 08:42 PM 發表

冇錯..是真係爭..
入學年份一樣,但畢業年份不同
改左334之後
大學自然點都要開番d資源令間學校同時afford到4年既學生既studies
咁樣就算舊制最後一屆同334第一屆一齊入大學
佢地入既yr都唔一樣,舊制入既係大學3年coruse既yr1
334既新制入既係大學4年coruse既yr1
學既野,模式,都完全唔一樣
點會有衝突呢?
而且就算2屆一齊入大學,每間大學都只係同時存在著4年既學生,大學點會應付唔黎?
如果你認為大學"同時存在4年學生而應付唔到",導致競爭
咁講即係大學根本無辦法攪到4年既coruse
咁仲點攪334?
引用:
原帖由 Kath 於 2008-8-7 09:53 PM 發表
下我聽講係話兩個course都唔同@@
而大學會有多一批學位for 334 @@
you're right.

334考少幾次試
舒服d
但係一失手就byebye
不過都有好處
就係點都可以中六畢業

回覆 #19 馮永 的帖子

總之聽落好似勁D

334 著數 d..easy ma..

ce已經"西"了一班競爭對手la
舊制好D

回覆 #22 kihin 的帖子

換黎ge係一班更強ge競爭對手

334 係唔係都叫讀到中6

係...一定讀到, 因為讀完33, 即係讀完高中...= 而家中6,7

334起碼入到中六
舊制就唔一定- -a

of coz 係舊制la. 因為佢哋d 人已經被篩選過

下係架咩

334正d..
不過你要比人勤力小小
真係小小就夠
無經過會考d人無咁勁

大家都唔著數...因為2個制好難比較

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。