本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 455

1. 同意
2. 不同意
3. 部份同意

[本地升學] Applied Math 係夕陽科目;唔應該讀,你同意嗎?

Applied Math 係夕陽科目;唔應該讀,你同意嗎?

基於我學校既SIR就認為APPLIED MATH 係夕陽科目,
極力阻止校長開返呢科,
就搞到眾多同學讀唔到心目中既科目

第一,CHEM TEND TO "大眾化", 出路更多更好
第二,APPLIED MATH 與PHY+PURE MATH 重疊左 , 而且出路什少

係種種既理據下,申訴APPLIED MATH 重開機會無望了..

再諗深一層..自已數底雖然唔差..
但其實APPLIED MATH 係咪真係唔應該讀呢?認受性又高唔高呢??

讀科AL你想要咩認受性?

引用:
原帖由 ares23 於 2009-5-3 07:54 PM 發表
讀科AL你想要咩認受性?
講緊出路WO
就好似醫科一定要CHEM咁

有d中意讀數既, 冇左applied maths
而要讀chem會好辛苦
因為chem太多野

就好似我咁...
【DSE Maths】中大教育文憑 × 數學系畢業◆助你奪*升Lv~
首次以課題分班,10月開班招生,快d黎睇下~

導師簡介:按此進入

回覆 #3 michaelim 的帖子

呢d點叫認受性呀....
你話考完Applied maths d人唔當係一科AL/AS...咁就叫做認受性有問題
如果你話可以揀既科多d認受性就高d
咁applied maths既所謂"認受性" 比chem低係facts

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2009-5-3 07:59 PM 發表
的確, 在差不多轉制時才新開科目, 學校要給資源下去, 自然分薄了334那邊的人手 (334可是大工程)
而且, APP MATH在334後, 所有內容都基本上消失了
其實差科CHEM, 只是差了CHEM, MED 這類需要CHEM的科罷了
佢地講到好嚴重..叫人千奇唔好讀APPLIED MATH
話一定要搭CHEM

如果你竟然話physics, applied maths, pure maths係重疊....真係冇野好講

applied maths既內容 比起phy既mechan, pure既calculus更值得讀

但係讀chem相對會多好多野讀
如果想輕鬆d, 讀applied maths 唔錯
【DSE Maths】中大教育文憑 × 數學系畢業◆助你奪*升Lv~
首次以課題分班,10月開班招生,快d黎睇下~

導師簡介:按此進入

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2009-5-3 08:12 PM 發表

APP考的人少(AL大約1000人罷了), 搶高grade相對難xd
但係用random probability睇, app maths高grade易d

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2009-5-3 08:20 PM 發表

pure 的 calculus十分重要
app的ODE之類都唔夠佢重要xd

如果講stat & probi的話, 無得比較xd
不過pure唔講DE似乎唔係咁好...我覺得DE係physics既救星

不過講到applied 好似將幾科夾埋一齊做多科出黎.....

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。