本區搜索:
Yahoo!字典

09eng一問

09eng一問

好慘 ,以為paper1係做1:15 ...俾個fd呃左.攪到得3個字做part2..亂離=.=
同埋呢part1出得好唔清楚 ,好在我有睇題目,你地有冇同感呢?   
同埋呢你地覺唔覺paper1多過舊2年呀?

then,    我想問下 writing part2 呢 ,佢係咪問 detention(拘留) 係咪一個合適ge 情罰?  我覺得好似怪怪地咁,唔知我有冇睇左題目??
如果我寫...tp principal
                             1.why要有情罰
                             2.情罰ge pons 同 cons
                             3.總結                     
                                                        yours turly,
                                                        ch....wong             咁有冇問題????????????????

thx!

回覆 #1 annie211443 的帖子

你個fd真係"好人"
你應該要了解每份卷的時限

我想知第一是否配句子那份?我覺得已經表達得很合適。(這還是我第一次嘗試。)
至於Time Allocation...這個不是他的問題了。

我作長文選了1,覺得Study in Home is good.

PAPER1B Q2既DETENTION如無意外應該係指留堂

引用:
原帖由 annie211443 於 2009-5-8 17:20 發表
好慘 ,以為paper1係做1:15 ...俾個fd呃左.攪到得3個字做part2..亂離=.=
同埋呢part1出得好唔清楚 ,好在我有睇題目,你地有冇同感呢?   
同埋呢你地覺唔覺paper1多過舊2年呀?

then,    我想問下 writi ...
第2題應該係單指detention, 唔係懲罰既pros or cons    bor~

回覆 #1 annie211443 的帖子

還是轉地方討論吧!
樓主請先刨帖
instagram.com/the_12_man

writing part 1題目講咩嫁?唔係好明 -.-
part 2 (1)係咪一定要agree that study in home is better than at school ?
如果串錯一d好簡單既字 e.g bully,sincerely,concentrate......
會唔會扣好多分??
我好驚呀,萬一個評卷員覺得我連d咁simple既words都唔識,走去降我一等,我咪好慘...

另外
reading 大家夠唔夠時間做?
part 3 講咩嫁 ?我睇左好奈都唔明.....

引用:
原帖由 賢兄 於 2009-5-8 07:02 PM 發表

第2題應該係單指detention, 唔係懲罰既pros or cons    bor~
咁我講detention d pros同cons 唔得???

引用:
原帖由 annie211443 於 2009-5-8 10:30 PM 發表

咁我講detention d pros同cons 唔得???
唔知.. 我淨係support detention.. 冇比較pros and cons

回覆 #5 賢兄 的帖子

冇錯

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。