標題: 應該check中文卷? [打印本頁]

作者: chan0591    時間: 2009-8-5 03:01 PM     標題: 應該check中文卷?

希望各位不厭其煩俾少少意見.......

中文既grade真係有D唔滿意
Chinese Language上年2-->3   
  - Reading上年1--> 3
  - Writing 冇變5*
  - Listening U-->4
  - Speaking 3-->2
  - Integrated Skills 1-->3

我覺得應該有4..........

呢個情況下check唔check好呢

如果check, 出黎既分部grade如果比原本低, 會唔會被降級?
聽人講overall就唔會, 但係分部就唔係太清楚
thanks
作者: R.W.    時間: 2009-8-5 03:07 PM

reading + speaking + is 共佔公開試成績63%
即係你大部份的成績都在lv.3的水平.
至於listening所佔比例不大, 不值一提.

Writing無錯係有5*, 但都只係佔公開試25%, 未必能夠帶動總成績升級.

我覺得唔洗check
作者: jacky0620    時間: 2009-8-5 03:08 PM

都係一句有$ /同學校畀咪上訴
作者: chan0591    時間: 2009-8-5 03:13 PM

好窮-.-
不過博到可以退$$
作者: Simon    時間: 2009-8-5 03:13 PM

我唔覺得有需要check卷
如果以你呢個分黎計
咁lv 3係冇錯
作者: peterp2509    時間: 2009-8-5 04:23 PM

要睇下自己邊d分部仲有潛力升grade,
reading?唔好玩la, 有model ans. 好難有得升
writing爆左唔駛睇
lis. 又係有model ans. 好難有得升
oral唔講la,
is, 最大機會有得升, 自己覺得自己做出黎值唔值3先, 值就無謂掟錢落海la~~
作者: catter_kir    時間: 2009-8-5 04:46 PM

"如果check, 出黎既分部grade如果比原本低, 會唔會被降級?
聽人講overall就唔會, 但係分部就唔係太清楚"
分部應該唔會, 打個電話去考評局問問最安全
你想再拉高d個overall我建議check吓 integrated skills, 有老師話要寫野既卷好critical(即係作文同綜合)
作者: 阿淦    時間: 2009-8-5 05:19 PM

我上年中文Reading 3今年U囉...-  -

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0