標題: [JUPAS] 〝【科大ACCT SOC 呈獻:Reg Day全方位攻略 + 科大Freshmen入學必備手冊】〞 [打印本頁]

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:46 AM     標題: 〝【科大ACCT SOC 呈獻:Reg Day全方位攻略 + 科大Freshmen入學必備手冊】〞

各位準備入黎科大讀書既FRESHMEN大家好呀!!!!!我地係香港科技大學學生會會計學系系會(Accounting Students' Society, HKUSTSU) ExecutiveCommittee (幹事) 呀!

為左令各位準科大生更加了解科大,同埋係Reg Day (註冊日) 果日唔洗手忙腳亂,我地特登準備左一系列嘅《Reg Day全方位攻略+科大Freshmen必備手冊》,裡面包括教大家點去科大、Reg Day流程、Freshmen注意事項等等!睇完呢個攻略,各位準科大生入學之後就冇有怕啦!

#2 獨一無二 ACCT SOC O CAMP 介紹
#3 Reg Day攻略: 交通篇
#4 Reg Day攻略: 流程篇
#5 Reg Day攻略: 備忘篇
#6 科大地標
#7 科大飲飲食食 + Useful Links

係開始之前,等我地介紹下自己學會先啦!
Accounting Student's Society, HKUSTSU
創校果陣已經成立, 同科大一樣有21年歷史,係全科大其中一個會員人數最多嘅學會。我地ge member除左有Accountingmajor 之外,仲有BBA, RMBI(Risk Management and BusinessIntelligence), ECOF(Economics and Finance), QF(Quantitative Finance),GBUS(Globe Business) 嘅同學仔!所以,唔係Accounting Major嘅同學都可以做我地member架!
仲有呀,我地一年總共有18functions,包括 Academic, Job-hunting, Recreation同埋Sports 等等唔同類型嘅functions,滿足哂member唔同方面嘅需要,幫佢地有全方位發展!

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:52 AM

#2 獨一無二 ACCT SOC O CAMP 介紹
Acct Soc O'camp2012 Games on, Dreams on唔玩唔得!!!!!
Acct Soc O'camp 歷年黎都係最多人+勁開心+最WARM ge O'CAMP...
組爸媽超玩得而且仲好關心FRESHMAN....
新一年入學ge同學仔快D入黎識下朋友,
第時可以有人一齊做project同食tea,
組爸組媽又可以同你地分享下佢地ge經驗
咁醒目GE你點可以唔參加呢?=)
快D黎我地網址了解多D啦=)

http://ihome.ust.hk/~su_acct/OCAMP2012/

日期: 2012年8月5-7日(AL) / 8月25-26日(DSE)
地點: 科大! 甚至全香港!
活動: 真火CAMPFIRE + 至激水戰 + 環遊科大 + 玩轉港九 + 
生命之旅 + 勁玩得既組爸媽帶MINIGAMES ...,,,,,,
精彩環節太多,,,未能盡錄

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:52 AM

#3 Reg Day攻略: 交通篇

由於科大嘅位置比較偏遠,所以大部份人入科大都會搭地鐵去到彩虹地鐵站或者坑口地鐵站,再轉小巴或者巴士!
就等我地介紹下呢D小巴同巴士路線啦!

1. 彩虹地鐵站 (C1出口)轉車
  小巴路線

車錢

服務時間(班次)

車程(彩虹至科大)

$6.2

0540-0010
  (5-10mins)

10-15mins

11S

$7.5

通宵小巴
  0000-0520 (15mins)

10-15mins

巴士路線

車錢

車程(彩虹至科大)

*91M

$5.4

~20mins

$6.7

~20mins

*91同91M會經鑽石山地鐵站(同寶林地鐵站),但係建議係彩虹地鐵站上車,因為車程短D

2. 坑口地鐵站 (B1出口)轉車
  小巴路線

車錢

服務時間(班次)

車程(坑口至科大)

$6.2

0540-0010
  (5-10mins)

10-15mins

11M

$4.4

0700-2100
  (5mins)

10-15mins

11S

$7.5

通宵小巴
  0000-0520 (15mins)

10-15mins

3. 其他直達科大嘅小巴/巴士
牛頭角地鐵站:(小巴) 104 [$6.6,唔建議搭因為約半個鐘一班]
調景嶺地鐵站:(巴士) 792M [$6.9,20mins一班車]
西貢:(巴士) 792M
(小巴) 12 [$9.6,10-15mins一班車]

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:53 AM

#4 Reg Day攻略: 流程篇

首先,係出發前,同學仔記住要check清楚自己有冇帶齊以下幾樣野
-
JUPAS offer letter

-
身份證

-
金錢約 $2000 (for報ocamp、申請locker、增值科大卡…詳情會係之後講解)

-
仲要著方便運動嘅衣著,因為需要做一D輕微嘅體能測試

跟住就係Reg Day當日嘅流程啦!各位商學院同跨學科課程(TENG, RMBI, ENVR)嘅準大學生都會係7月30日進行登記!佢會assign個時間比你,但係其實早d去都得架!(早去就少d人同你迫啦!XD)

1.  
去曾肇添展藝廳(商務隔離)登記同整學生證,其間要交offer letter、拎表填入學資料同埋拎學費繳付單,仲會影學生相添!

張學生相會跟足你成世架,就算唔見左要補領學生證都唔可以再影過,所以記住叫個攝影師比你望望張相得唔得先,唔得就麻煩佢再
影過!

2. 搞掂哂D手續就可以即場拎到學生證(即係科大卡)架啦!之後就會有指示叫你去隔離嘅Sports Hallfitness test,個test包括度高、磅重、量血壓、平衡測驗等等唔會好辛苦,大概半個鐘至九個字做完!

3.
做完fitnesstest之後,基本上就完成左成個註冊過程架啦   

4.
Sports Hall行出黎,會經過唔同hallcounter,佢地會叫你去行hall tour,不過都係建議同學仔上左atrium報左ocamp先,因為好易full架!

5.
最後最後,同學仔仲可以開ITSC account、申請locker….D就等我地係後面詳細D講解啦!

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:53 AM

#5 Reg Day攻略: 備忘篇

1. 開ITSC account
ITSC account,其實者係科大學生嘅official account!平時我地會用佢黎登入科大內聯網、使用學校嘅設備同wifi、收發e-mail、甚至係交學費、hall錢、reg course等等,基本上做所有野都會用到ITSC account,所以同學仔記住開啦!

方法: http://www.ust.hk/itsc/account/stuacc/enquiry/
Click入UG Enquiry,填寫資料。

如果同學想搵人幫手開ITSC account嘅話,我地所有幹事都好樂意幫忙架!歡迎你地黎我地ACCT soc嘅counter,我地可以即場幫你   開account架!

2. 增值科大卡

唔知同學仔仲記唔記得我地係前面提過,科大卡就係你地嘅學生證啦!佢嘅作用就好似科大嘅八達通甘,我地係科大用設施要比錢嘅時候都係用科大卡架!例如係hall入冷氣錢、入print budget、申請locker等,都要用科大卡比錢,唔可以直接比錢架!

而要增值科大卡,就需要靠科大獨有嘅增值機啦!只要將科大卡插入增值機,再放入紙幣($10、$20、$50、$100)就得架啦![科大機位置會係下面科大地標提及!]

同樣,如果同學仔想搵人幫手,我地所有幹事都好樂意幫忙架!

3. 申請locker

申請一個locker只需要$150,就可以用足三年,真係幾抵架!尤其是今年hall位嚴重短缺,有左個locker就會方便好多啦!

首先同學仔要去增值機入錢落學生證,又或者用信用卡入都得!再去barn插學生證入電腦上網登記。登記左之後你就可以去買個鎖,拎去LG3 ASC counter同職員講你個locker number,過幾日佢地就會同你換上去架啦!

如果同學仔唔係好知點reg locker嘅話,隨時過我地counter搵我地幫忙啦!

4. 申請Grant Loan

有唔少同學都會申請學生資助,呢d資助大約9月中就會截止收表,如果有任何問題,同學可以係開學之後再問問我地架!

學生資助分為以下幾類﹕
--
資助專上課程學生資助計劃
(最多人申請,俗稱grantloan,要交好多文件)
--
專上學生資助計劃
--
學生資助計劃
--
資助專上課程及專上學生車船津貼
--
免入息審查貸款計劃
(政府比大學生既貸款,高利息。大家可以係申請grantloan之後,
再決定申唔申請呢個貸款)
如果大家想知多d嘅話,可以上政府嘅網站睇睇架!
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pst.htm

#6 科大地標

1. 科大既地標 - 日晷,通常科大既同學仔都會叫佢做『火雞』。

2. 香港賽馬會大堂Atrium, 進出科大、上堂必經之路。好多時約人食飯,出街,上堂都會約埋係Atrium等。[Reg Day當日都會擺好多counter架,好熱鬧架!

3. Academic Concourse(吳家瑋學術廊),平時上落堂必經之路,去barn、去cafe、去Lecture Theater都會經過Concourse,是繼Atrium之後另一個科大人流最多的地方。

4. 科大有3間銀行既分行,佢地係恆生,中銀同東亞。而櫃員機就有5部,恆生銀行同Barn B出面各有一部,中銀入面有2部,東亞入面有1部。Reg Day果日如果帶唔夠錢報O Camp,就可以去禁錢啦!

5. 科大既Library(科大人慣左叫「拉把」),有5層,由1樓到G字地下,LG1、LG3同埋LG4(係無LG2既,想知可以問下O’ Camp組爸媽)。入口附近有數十部電腦俾同學使用,無須Login。但再行入D既InformationCommons (綜合資訊坊)就要用ITSC login。Library入面亦都有好多房俾同學book黎開會,傾project等等,都幾方便。仲有今年新建成係Library LG1嘅Learning Centre (LC),真係又新又靚又好用架!

6. 蘑菇,科大著名景點之一,好多遊客都好鐘意係度影相架!

7. Computer barn(電腦中心)。用ITSCaccount login就可以用入面既電腦。UST總共有3個barn:Barn A係lift17-18 4樓、Barn B(Tang Shiu Kin Computational Laboratory)係atrium上電梯1樓、Barn C係lift 27/28 4樓。Barn B會最多人用,因為佢既位置最就腳。

8. 增值機,可以係Lift 17-18 1/F,LG7 百佳外,Hall 2 G/F common Room搵到。

9. 科大既百佳係唯一可以俾同學買日用品既地方,10點就會關門。

10. 偷情小徑 [點解佢會叫偷情小徑!?Ocamp嘅時候記住問下你嘅組爸媽啦!XD]

11. 智慧石,聽講踩左上去,一係Dean’s List,一係quit U。

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 10:54 AM

#7 科大飲飲食食 + Useful Links

1. Cafe

行上去Concourse 再行前少少就會見到Cafe,不過就真係貴左少少。

2. 南北小廚

南北係一間中式酒樓,價錢比較貴!不過下午茶時段叫點心都幾抵,都幾好味架!

3. LG1

LG1 既餐廳包括Canteen (即係美心快餐),茶餐廳同中菜廳。
Canteen 嘅野食真係麻麻~而茶餐廳嘅野食都OK嘅。但係早餐真係幾值得推介,尤其係佢地嘅深海魚柳餐同蕃茄牛肉通粉!

4. McDonald's

科大嘅M記會比出面平少少,而且所有超值套餐都有9折!

5. LG7泛亞飲食集團  (其實即係大家樂!)

早餐好抵食,味道又OK,但點都唔及下午茶咁受歡迎。

6. LG7 金飯碗

金飯碗嘅野都幾抵食架,而且都有好多款野食任君選擇。

7. LG7 Milano Fresh

科大既Milano Fresh位於LG7最入面,通常都係non-local係度食。

8. Seafront

Seafront比較近Hall, 主要做夜晚時段 (夜晚6點至零晨2點), 尤其係 LG1/LG5/LG7都收哂嘅時候,就會去Seafront食野。

9. Uni-Bar

Uni-Bar係科大獨有嘅酒吧,其他大學都冇酒吧係得科大先有架!

10. UC BISTRO

UC BISTRO係Uni-Bar 後面,因為太貴既關係,真係無咩人會去食。

Useful Links

科大myPortal
http://my.ust.hk

科大email
http://sqmail.ust.hk

LMES (Learning Management and Evaluation System) - Notes存放地
http://lmes.ust.hk

校園內電梯位置

School of Business and Management official website
http://www.bm.ust.hk

作者: karlaa    時間: 2012-6-3 03:29 PM

我想問如果冇INTERVIEW 仲有冇機會?
作者: kinghei9339    時間: 2012-6-3 04:16 PM

你地有冇BBA account 同BBA 上年的cut off score ar ....thx
作者: kiyiptsang    時間: 2012-6-3 04:47 PM

其實UST PAC 大約有多少% 畢業生有big 4 offer
作者: kenma9394    時間: 2012-6-3 04:58 PM

引用:
原帖由 ustacct1213 於 2012-6-3 10:54 AM 發表
#7 4年制科大商科入學要求

因為DSE今年係第一年,所以冇咩好實在既FORMULA,就算有都無咩用啦,可能你計到你有85分好高分,但原來第一年個個人既分都好高,個CUT OFF係88分,你都係入唔到架,所以第一年無咩好特別 ...
英,數+3科electives 有3支5*同3支5就任選????  之前科大D admission team唔係咁講ga wor! 呢單料準唔準ga?????
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 07:39 PM

引用:
原帖由 karlaa 於 2012-6-3 03:29 PM 發表 我想問如果冇INTERVIEW 仲有冇機會?
當然有!只要你用formula計到高分就得!
但有D科會睇重interview e.g. BBA Global Business/BSc Quantitative Finance
而有D科相對冇睇得咁重 e.g. BBA/BBA Professional Accounting
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 08:25 PM

引用:
原帖由 kinghei9339 於 2012-6-3 04:16 PM 發表 你地有冇BBA account 同BBA 上年的cut off score ar ....thx
BBA: median: 67.08

lower quartile: 66.51

BBA Professional Accounting: median:72.23

lower quartile: 70.63

只要你個分高過MEDIAN就好大機會架啦!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-3 08:26 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-6-3 04:47 PM 發表 其實UST PAC 大約有多少% 畢業生有big 4 offer
大約會有70﹪!
作者: Kester    時間: 2012-6-4 01:23 PM

334人想問下D major有無quota??
作者: kiyiptsang    時間: 2012-6-4 02:48 PM     標題: 回覆 14# ustacct1213 的帖子

謝謝
另外除了Big 4, 還有什麼好的Offer?
Internship, Exchange 機會多不多>
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-4 05:11 PM     標題: 回覆 15# Kester 的帖子

你好呀同學! 其實唔駛太擔心架,商學院major既數目會多過讀書既總人數架,姐係話同學仔唔需要太擔心自己會無MAJOR,不過以BBA in Professional Accounting呢科咁比較多人爭,就要再努力D啦!!!如果真係咁唔好彩揀唔到自己排既第一志願,咁就可能會去其他MAJOR啦!不過有超過9成既同學仔都可以揀到自己最想入既MAJOR架!唔駛太擔心
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-4 05:24 PM     標題: 回覆 16# kiyiptsang 的帖子

其實除左BIG 4之外,仲有好多唔同既出路架! 例如有banking, 稅務局, 證監會, NGO等等啦,大把得你揀,唔駛驚!!
Internship方面,其實學校既商學院網站都會有weekly job posting,入面又有internship, placement同埋grad job架! 我地大學仲有career centre!! 仲有仲有,我地會計學會都會幫大家搵internship架!!所以有好多機會等住你架!!

至於exchange方面,機會好多架!
其實佢自己有一條formula! 50% CGA + 35% Composite Scores + 15% Enrichment activities!!仲有要符合minimum requirement就係CGA要有2.65呀!!!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-4 06:32 PM     標題: 回覆 11# kenma9394 的帖子

同學仔唔駛驚!其實我地既資料來源全部都係黎自科大既商學院架,所以絕對係正確無誤的
作者: kiyiptsang    時間: 2012-6-4 07:33 PM     標題: 回覆 18# ustacct1213 的帖子

Composite Scores < 什麼來的 @@
作者: kiyiptsang    時間: 2012-6-4 07:34 PM     標題: 回覆 19# ustacct1213 的帖子

4. When do I enter a major?
Answer: Students in general will enter their major after 1 year, while BBA students will enter their majors after 2 years. There will be academic advising to help students explore their interests and identify their strengths before making such an important decision. Students obtaining good results under the HKDSE will be guaranteed free choice of major. The requirements for each School/Interdisplinary Programs are different, please refer to the table below:

School of Science        attain 6 subjects at Level 5 or above, with an average of Level 5*
School of Business and Management        attain 6 subjects (including English and Mathematics) at Level 5 or above, with at least three of them at Level 5**
Interdisplinary Programs        attain 6 subjects (including English and Mathematics) at Level 5 or above, with at least three of them at Level 5**
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-4 08:01 PM     標題: 回覆 20# kiyiptsang 的帖子

Composite Scores其實係包括左兩種野,就係interview既分+essay啦!
因為每位想報去exchange既同學仔都要交份essay同埋需要interview ga!
所以同學仔將interview既分+埋essay既分就佔35%啦!!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-4 08:39 PM     標題: 回覆 21# kiyiptsang 的帖子

Thanks for your information!!!
所以我地既資料係絕對正確架
作者: martin1113    時間: 2012-6-5 12:58 PM

我想問排jupas A1 A2想揀BBA同埋BBA(ACCT), 幾時應該博下,排ACCT做A1幾時應該穩陣D淨係放BBA係A1呀??
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-5 01:27 PM     標題: 回覆 24# martin1113 的帖子

咁就要視乎同學仔你既成績啦!
其實用左條FORMULA計分之後,有7字頭既話BBA(ACCT)就好穩陣架啦!
不過而家排成點都唔緊要既,因為係放榜之後仲有24小時比同學仔免費改多次choice架!!
到時可以再問過我地架 :) :) :)
作者: 2012DSE    時間: 2012-6-5 01:29 PM

Is it possible to double major GBUS and QuanFin under NSS system, provided that i have attained the prerequisite of
3 x5** + 6 x 5 ?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-5 01:43 PM     標題: 回覆 26# 2012DSE 的帖子

Hello!
you cannot double major GBUS and QF even though you have brilliant results in DSE.
For GBUS requirements, additional major in BBA or minor should be taken and QF is NOT a subject under BBA, but BSc instead.
For QF, double major is not allowed!
I hope that I can help you!
作者: 2012DSE    時間: 2012-6-5 01:47 PM     標題: 回覆 27# ustacct1213 的帖子

Thanks for your reply
Thats means if i take GBUS as my first major , i could second major subjects under BBA ( mkt ,acct ....) but not Bsc?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-5 01:53 PM     標題: 回覆 28# 2012DSE 的帖子

You're welcome!!
If you take GBUS as your first major, you MUST take another major under BBA OR take a minor program.
Moreover, you have to study abroad in one regular term!!!
作者: lavender_yusuke    時間: 2012-6-5 02:39 PM

我想問下maj acct使唔使話有一個學期去d公司左intern架?
(因為poly好似internship系計credit架,一定要做)
thanks!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-5 03:23 PM     標題: 回覆 30# lavender_yusuke 的帖子

你好呀同學仔! 我地UST既商學院既internship係唔會計credit架!!
換句說話講,係UST唔需要一定做internship ge!!!
但係同學仔當然可以去搵internship啦,科大商學院都有website比大家去搵~
但internship就會係sem break果陣先會有得做~~

如果同學想成年都去做野既話,都可以做placement,就係同學校方面申請study leave,就可以保留學位去開工,一年後再讀書
作者: alex_starry    時間: 2012-6-5 07:31 PM

我想問下科大入面係咪有好多international ga??
作者: GDragon1028    時間: 2012-6-5 11:20 PM

你好!我係AL嘅考生啊!
我CE考得唔算好好,得19分,但係我估我AL考得都唔錯,應該最低都有CBBBB,甘大唔大機會入到UST BBA/ACCT啊?
同埋聽人講讀科大好辛苦,係咪真架??

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-6 12:54 AM     標題: 回覆 32# alex_starry 的帖子

其實科大都算多international架! 不過唔駛驚,佢地都好nice~好易熟絡架姐~
之後仲可以一齊打波踢波添架!!!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-6 01:01 AM     標題: 回覆 33# GDragon1028 的帖子

其實我地個POST都有計BBA/BBA(ACCT)既FORMULA!
係要知道19分係點樣組成先可以計到架!!

比起其他大學,科大的確係比較多presentations同埋quizzes! 雖然比起其他大學係chur d,但係畢業出黎之後既前路就會相對比其他大學會好d啦,因為好多employers都會知道科大既同學仔係捱得既!!!所以而家chur d都有佢既好處既!!同埋而家辛苦D都可以為第時工作上做一個預備,始終返工都好辛苦架!!!
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-6 10:20 PM

我係今年AL既考生呀!
我想問如果係科大ACCT MAJ GE話係第一年除左ACCT會有咩讀架???
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-7 03:05 PM     標題: 回覆 36# shinchan1012 的帖子

其實係科大商學院到讀書係第一年都有好多唔同既野讀架!!!
係FALL SEM既時候就要讀 ACCT+MGMT+STAT+教大家presentation skills ge course+maths~~
而係SPRING SEM既時候就要讀 ACCT+ECON+FINANCE+Information System+Operations Management+Marketing+教大家presentation skills ge course!!!!

而另外有2個course係0個credit既,但係compulsory要讀既!就係一個health既course同一個Cohort既course,而家講可能同學仔未必明白,如果遲下有機會再詳細咁同同學仔你解釋啦
作者: henrypotter    時間: 2012-6-7 04:38 PM

我想問當真係可以major in accounting之後如果唔想讀ACCT可以點???
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-7 07:16 PM     標題: 回覆 38# henrypotter 的帖子

都唔係無辨法既! 當係同學仔讀完YEAR 1,大約6月中既時候就會有1ST MAJOR GE SELECTION~
如果同學一入到黎科大就已經係有左ACCT MAJ但讀完一年之後唔想再用ACCT MAJ既話~~~~
就可能係揀MAJOR既時候就可以排返你想要既MAJOR(eg Finance)就可以架啦
作者: DORAEMON12530    時間: 2012-6-7 08:35 PM

如果入到general bba大二major揀唔到account,仲有無其他方法將會計做自己major?
作者: 2012_sony    時間: 2012-6-7 09:37 PM

我想問下,如果我真係6科5 + 3科5**,係咪百分百入到gbus?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-7 09:46 PM     標題: 回覆 40# DORAEMON12530 的帖子

其實都有辨法既,如果揀唔到你想揀既major,同學仔可以揀用self declared既方法去major ge!!
就係自己register ACCT既course,當讀完哂ACCT呢一科既require courses,畢業既時候都可以show返你係ACCT MAJ架!!
但係呢個方法就會比較困難啦,因為本身有ACCT MAJ既同學仔係register d courses方面會prioritize,姐係佢地會可以讀果D courses先!!!
咁樣self declared ge同學就通常會好難可以再register到果D require courses啦!!!!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-7 09:47 PM     標題: 回覆 41# 2012_sony 的帖子

無錯呀同學,只要符合哂requirement~
就guarantee到同學仔揀既major架啦
作者: 2012_sony    時間: 2012-6-7 09:57 PM     標題: 回覆 43# ustacct1213 的帖子

咁咪有機會好多人入gbus?
btw你d information係咪official?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-8 02:02 PM     標題: 回覆 44# 2012_sony 的帖子

無錯呀同學,我地既資料絕對係official架
同學仔都可以去科大既商學院睇下D資料架
http://undergrad.bm.ust.hk/eng/admissions/requirements/hkdse/index.jsp
作者: henrypotter    時間: 2012-6-9 12:10 AM     標題: 回覆 39# ustacct1213 的帖子

咁多唔多人會QUIT左ACCT呢個MAJOR架??
係咪因為太難所以先會QUIT MAJOR???
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-9 02:35 AM     標題: 回覆 46# henrypotter 的帖子

其實每年QUIT ACCT MAJOR既同學真係好少既!
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-9 03:28 PM     標題: 回覆 37# ustacct1213 的帖子

下! 我見到好多都係商科既科目,有冇D其他野可以讀架就算我係ACCT MAJ??
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-10 01:09 AM     標題: 回覆 48# shinchan1012 的帖子

當然有啦! 其實係同學仔入左科大既商學院要讀18個credits既Common Core Courses ga!
當中包括有Science and Technology, Social Analysis同埋Art and Humanities!!
入面都有好多唔同既courses! 可以滿足到同學仔既需要同興趣
作者: henrypotter    時間: 2012-6-10 03:29 PM     標題: 回覆 47# ustacct1213 的帖子

我都仲想問一D關於major ge問題架!
望到你地個POST寫唔同major既grade...
揀major淨係睇果科既grade架咋??唔理其他都得??
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-10 08:30 PM     標題: 回覆 50# henrypotter 的帖子

無錯呀同學! 係YEAR 1完左之後揀MAJOR學校會根據果一科既GRADE去收人先架!
姐係話同學A如果ACCT A左但CGA得2.5 同學B ACCT B左但CGA有4
學校都係優先比同學ACCT MAJ左先架
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-11 12:24 PM     標題: 回覆 49# ustacct1213 的帖子

唔該哂! 咁會係幾時讀架??
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-12 01:54 AM     標題: 回覆 52# shinchan1012 的帖子

其實Common Core Courses呢D都好flexible架姐!
一般就會係YEAR 2讀2個~YEAR 3讀4個既
但有D同學仔都可以係SUMMER/WINTER既時候補架!!
作者: 0009118    時間: 2012-6-12 03:04 PM

DSE全4  入唔入到科大商學院?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-12 03:24 PM     標題: 回覆 54# 0009118 的帖子

同學仔你都知道啦~今年係第一年既新學制收生~完全無一D過往既DATA可以參考~
所以我地可以提供既都淨係可以係佢既minimum requirement~就無好似AL咁MEAN係幾多4TH QUARTILE係幾多架!!
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-13 02:33 PM     標題: 回覆 53# ustacct1213 的帖子

咁我想問可唔可以讀多過18個credits架?如果可以,讀多過會點架??
好似好多問題問添我!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-13 10:52 PM     標題: 回覆 56# shinchan1012 的帖子

唔緊要~多多問題我地都會解答架
讀多左18個credits都唔緊要既~只要符合左佢既REQUIREMENT~
讀多左既courses係會可以cover到一D考得差既courses架~
姐係有個course C+有個course A-~~~
咁學校計CGA既時候就會淨係計A-
作者: henrypotter    時間: 2012-6-15 03:08 PM     標題: 回覆 51# ustacct1213 的帖子

咁我鍾意讀果科咪讀死果科得囉
咁SECOND MAJOR呢?????
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-16 07:35 PM     標題: 回覆 58# henrypotter 的帖子

其實都可以咁講架~因為學校既制度就係MAJOR果科就淨係睇果科既成績
SECOND MAJOR個計法同FIRST MAJOR既計法係一樣的
作者: henrypotter    時間: 2012-6-19 04:37 PM     標題: 回覆 59# ustacct1213 的帖子

THX
作者: 史瑞克    時間: 2012-6-19 07:14 PM

Band A 果3科放既次序會5會影響admission score?
作者: 714    時間: 2012-6-22 03:25 PM

請問如果bba 係year2開始主修Professional Accounting,
有冇可能有big 4 offer,如果有,會有幾多%畢業生有big 4 offer ?
會唔會比Professional Accounting學生輸蝕好多

我係al生

作者: loveSNSD1993    時間: 2012-6-26 04:07 PM

如果我入左科大 ACCT,甘仲有冇機會MAJOR或者MINOR其他科目架?
多唔多人DOUBLE MAJOR架?
同埋我好想去EXCHANGE,科大多唔多機會去外地EXCHANGE架?
THX!
作者: wai_1220    時間: 2012-6-26 11:23 PM

我係dse考生 如果冇interview 仲會唔會有offer
對admission score又有冇影響??
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-26 11:24 PM     標題: 回覆 61# 史瑞克 的帖子

唔會架!!因為學校只係會知同學仔擺係BAND A,B,C,D,E~佢唔會知係A1,A2,A3架~~
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-26 11:29 PM     標題: 回覆 62# 714 的帖子

如果係第二年先major到professional accounting既同學仔其實同一入黎就已經major professional accounting既同學仔係一樣架!! 因為畢業時都係寫BBA in Professional Accounting架!所以唔會輸蝕!!
我地個post都有講~所有major in professional accounting既同學仔係有7成入BIG 4架
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-26 11:34 PM     標題: 回覆 63# loveSNSD1993 的帖子

當然有啦! 其他major就好似我地post所講~有ECON,FINANCE等等啦!
minor就更加自由添! 唔係business既科目都得架!!
其實有好多商科生都會有double major架!因為好似requirement都overlap左
exchange就多數同學仔會係year 2既spring sem去既!
要符合minimum requirement: CGA>2.65~~~
仲要儲d exchange分同埋要交essay要interview等等!都好多同學仔會去exchange架!!
作者: loveSNSD1993    時間: 2012-6-27 03:57 PM

甘如果去EXCHANGE嘅多數會去邊度EXCHANGE??
我好想去澳洲EXCHANGE,多唔多機會架?
同埋D人通常DOUBLE MAJOR咩科架?
THX!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-27 10:34 PM     標題: 回覆 68# loveSNSD1993 的帖子

科大既商學院都同好多唔同大學合作搞一D exchange既計劃架~
詳情可以睇下以下既網址:
http://www.bm.ust.hk/ug/exchange/out/index.html
至於double major既問題~其實唔可以話死邊一科既,都係果句啦,最緊要係睇你既興趣同能力呀
作者: GDragon1028    時間: 2012-6-28 03:36 PM

有冇話邊D科係好多人爭做SECOND MAJOR架?
邊D科(SECOND MAJOR)係要求低D易入D架?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-28 04:09 PM     標題: 回覆 70# GDragon1028 的帖子

second major收得高既有econ finance account~
接住落就IS同management~
OM同埋marketing就低少少啦
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-29 01:05 AM

放榜啦!!!!好緊張呀~~~無BBA(ACCT)都唔緊要,我真係想入UST呀
作者: alex_starry    時間: 2012-6-29 10:38 AM

我幫朋友一問
想問ust bba睇唔睇combine cert?
唔該哂;)
作者: NANA222    時間: 2012-6-29 12:01 PM

if i got 70 marks in total,am i secure enough to enter bba program this year? thxxxxxx
作者: GDragon1028    時間: 2012-6-29 03:29 PM

我會考得19分,AL考得差過預期好多,得(C)(B)BCC,如果搏UST ACCT做A1會唔會好危?
真係好擔心會太冒險,但係又真係想入UST ACCT...
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 03:47 PM     標題: 回覆 73# alex_starry 的帖子

UST既BBA係唔睇combine cert架
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 03:49 PM     標題: 回覆 74# NANA222 的帖子

70 is secured to enter BBA program....
I suggest you can put BBA(ACCT) as A1 and BBA as A2 since the chance for entering BBA(ACCT) is also quite high
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 03:51 PM     標題: 回覆 75# GDragon1028 的帖子

就咁睇D資料如果擺UST ACCT做A1機會都唔太大~
同學仔可以試下擺UST BBA做A1~讀完一年再揀返ACCT做MAJOR都得架
作者: kinghei9339    時間: 2012-6-29 04:08 PM

唔該睇睇.....

UE CLC : CC ....AL Econ A..physics C
A1 UST BBA professional Accountancy

穩唔穩?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 04:26 PM     標題: 回覆 79# kinghei9339 的帖子

同學仔可唔可以比埋會考既資料呀~因為UST BBA(ACCT)既FORMULA會考都睇40%架
作者: kinghei9339    時間: 2012-6-29 05:10 PM

Sorry
Clc UE  ..CC ....econ A ...physicsC chem D
Ce chi B ..eng C ..maths B ..other best 4..BBCC
Ust 直入account ok嗎....
Thx
作者: shinchan1012    時間: 2012-6-29 05:11 PM

放左榜啦!!!!
CE: 7科全C
AL:
CLC: D
UE: D
PA: B
ECON: A
M&S: C

有冇機???
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 05:16 PM     標題: 回覆 81# kinghei9339 的帖子

唔駛SORRY
計返個分都有71.66~~
直入ACCT既機會都好大架!!!!
恭喜哂~希望係科大見到你啦
作者: zxcvzxcv    時間: 2012-6-29 05:49 PM

Clc C, UE D, Phy D, Chem D, Pure C
Ce chi C ..eng B ..maths A ..other best 4..BBBB
Ust 入BBA ok?
I put it as A1

作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 05:57 PM     標題: 回覆 84# zxcvzxcv 的帖子

your score of BBA is 61.14~
you can still put it as A1~
But the chance is not that high la!!
作者: zxcvzxcv    時間: 2012-6-29 06:04 PM

引用:
原帖由 ustacct1213 於 2012-6-29 05:57 PM 發表
your score of BBA is 61.14~
you can still put it as A1~
But the chance is not that high la!!
thx, but  i wanna ask abt wt marks is the cutoff for enter ust bba?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 06:35 PM     標題: 回覆 86# zxcvzxcv 的帖子

呢個就年年都唔同既~上年就收高D~一般61-62就踩邊架啦
但前年就低D~聽過有朋友59-60都OK
作者: lct    時間: 2012-6-29 06:53 PM

AL CLC: D   UE: C  otherAL: BCD
CE Chin:C  Eng:C Maths:B  other best 4: BBCD
想問咁樣 UST BBA 有幾多分同埋應否擺A1?
THX
作者: NANA222    時間: 2012-6-29 08:44 PM

引用:
原帖由 ustacct1213 於 2012-6-29 03:49 PM 發表 70 is secured to enter BBA program....I suggest you can put BBA(ACCT) as A1 and BBA as A2 since the chance for entering BBA(ACCT) is also quite high
Thanks so much!! but what if i put bba as a A3 choice,is it still secure enough?
作者: Sulphur    時間: 2012-6-29 09:01 PM

Admission Score:  77.37  穩入BBA Prof Acct嗎?
有一科第3科AL E咗,,,,用CLC計嗰best 2.5AL
作者: winnielowingyee    時間: 2012-6-29 09:37 PM

i wanna ask abt wt marks is the cutoff for enter ust bba/accouting?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 09:55 PM     標題: 回覆 88# lct 的帖子

計到同學你既BBA分數係64.11~擺A1應該無問題可以入到的
祝你一切順利啦!!
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 09:57 PM     標題: 回覆 89# NANA222 的帖子

It is also secure! But I really think that you can directly enter into BBA(ACCT)
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 09:58 PM     標題: 回覆 90# Sulphur 的帖子

77.37係非常非常穩陣入BBA(ACCT)啦
用CLC黎計果0.5個AL係完全無問題架
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 10:42 PM     標題: 回覆 91# winnielowingyee 的帖子

There are some differences about the cut off scores every year!
Generally speaking, BBA is around 61~62 and BBA(ACCT) is around 67~68
作者: GDragon1028    時間: 2012-6-29 11:09 PM     標題: 回覆 78# ustacct1213 的帖子

但係我擔心如果放左BBA係A1,第時都係會MAJOR唔到ACCOUNT啊!
個競爭係咪好大架??
作者: lavender_yusuke    時間: 2012-6-29 11:12 PM

你好,我UE-B,中化-D,3al-BCC,如果想入ust acct系咪穩入?應該擺系A1定A2?
仲有我個fd 3科al全部C曬,UE-D既話...gum入唔入到UST BBA呢?系咪應該擺系A1?
作者: ustacct1213    時間: 2012-6-29 11:28 PM     標題: 回覆 96# GDragon1028 的帖子

其實ACCT既競爭都真係幾大架! 不過只要同學努力就得!
我地都有唔少莊員讀完第一年BBA第二年就有ACCT MAJOR啦
作者: fightingyou    時間: 2012-6-29 11:31 PM

你好呀
今日放左榜 想幫個FD 問下
佢3支A  不過UE D左
係唔係唔可以讀UST ACCT ga la?
作者: wacko.w    時間: 2012-6-29 11:37 PM

can u help me to calculate my marks? please.
CE
CHI: A
ENG: B
MATHS: B

Physics:A
Principle of Accounts:A
Economic:B
Additional Maths:B

AL:
CLC: C
UE: C
Physics: C
Chemistry: D
Pure Maths: D

can i get into BBA or ACCOUNTS?

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0