標題: [選科諮詢] 大家覺得讀law有冇前途 [打印本頁]

作者: AmyTungTung    時間: 2013-4-6 09:42 PM     標題: 大家覺得讀law有冇前途

大家覺得讀law有冇前途
作者: chinese_lover    時間: 2013-4-6 09:50 PM     標題: 回覆 1# AmyTungTung 的帖子

要有心理準備
呢個MARKERT 超級SATURATED
作者: VsDestiny    時間: 2013-4-6 09:56 PM

凡職業都有前途
作者: godofeng    時間: 2013-4-6 10:05 PM

1.睇人際關係
2.睇師傅
3.睇實力
你普通mooting都輸比人,出黎邊有人請呢?so....睇能力吧,and law表面風光,暗地好
雖然我都希望讀LLB,因爲熱愛debate
作者: hk1989    時間: 2013-4-7 08:25 PM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-6 10:05 PM 發表
1.睇人際關係
2.睇師傅
3.睇實力
你普通mooting都輸比人,出黎邊有人請呢?so....睇能力吧,and law表面風光,暗地好
雖然我都希望讀LLB,因爲熱愛debate
debate?
做bar 小心一出黎無客就關門大吉
作者: hk1989    時間: 2013-4-7 08:25 PM

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-6 09:42 PM 發表
大家覺得讀law有冇前途
你讀得掂就有前途.讀唔掂就無
作者: godofeng    時間: 2013-4-7 08:29 PM

引用:
原帖由 hk1989 於 2013-4-7 08:25 PM 發表

debate?
做bar 小心一出黎無客就關門大吉
睇運氣睇實力 double major/讀完degree讀pcll/讀JD都未遲
作者: hk1989    時間: 2013-4-7 08:33 PM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-7 08:29 PM 發表

睇運氣睇實力 double major/讀完degree讀pcll/讀JD都未遲
degree/JD 上PCLL 已經唔見左一半的人.....
入到PCLL 都有幾% 人讀唔掂quit em35em35em35
作者: terrace725    時間: 2013-4-8 10:38 PM

我讀緊...
其實個market唔係super saturated...

只係所有人都做popular既area

family law 同另外果D冷門既就無人做
作者: AmyTungTung    時間: 2013-4-9 06:48 PM

我知道要入到top既law firm先有好人工,但係好少人入到,得幾%
聽人講入到law就好巴閉,但係好似冇咩保障
作者: Automaton    時間: 2013-4-9 07:59 PM

任何工作

只要不是機械人可以取代的

都會有前途

但我感覺樓主是問錢途

(To godofeng)

熱愛debate

就應該讀Philosophy

作者: AmyTungTung    時間: 2013-4-10 04:41 PM

我聽講最差出黎做野得$8000
作者: godofeng    時間: 2013-4-10 04:54 PM

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-4-9 07:59 PM 發表
任何工作
都會有前途
但我感覺樓主是問錢途

熱愛debate
Hey I'm a big fan of Heiger,Aristotle too,thanks for the advice anyway I didn't know that tho...
作者: 1994823    時間: 2013-4-10 04:54 PM

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-4-9 07:59 PM 發表
任何工作
都會有前途
但我感覺樓主是問錢途

熱愛debate
十分認同你既睇法
我覺得law既debate係重技巧  明知係錯都要講到岩  最憎d人為左錢是非不分
反而讀Philosophy先係探討真理  好有啟發性
godofeng  平時見你的英文禁好  又中意debate
誠意推薦你睇 http://www.youtube.com/watch?v=kBdfcR-8hEY
行過書局都會見到佢本書   幾有意思
作者: godofeng    時間: 2013-4-10 04:57 PM

引用:
原帖由 1994823 於 2013-4-10 04:54 PM 發表

十分認同你既睇法
我覺得law既debate係重技巧  明知係錯都要講到岩  最憎d人為左錢是非不分
反而讀Philosophy先係探討真理  好有啟發性
godofeng  平時見你的英文禁好  又中意debate
誠意推薦你睇 http://ww ...
Hey thanks for the recommendationbtw係時候改個名 godofeng個名太巴閉 我當不起
作者: 1994823    時間: 2013-4-10 04:59 PM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-10 04:57 PM 發表

Hey thanks for the recommendationbtw係時候改個名 godofeng個名太巴閉 我當不起
以中學生黎講我覺得你d英文真係唔錯   你係唔係讀名校/國際學校  
覺得你d英文一d都唔中文化  普通香港本土學生好難做到
作者: godofeng    時間: 2013-4-10 05:04 PM

引用:
原帖由 1994823 於 2013-4-10 04:59 PM 發表

以中學生黎講我覺得你d英文真係唔錯   你係唔係讀名校/國際學校  
覺得你d英文一d都唔中文化  普通香港本土學生好難做到
其實我中中,返左hk 8年了,but幼稚園->小學有外國留學
btw其實回應返摟主可能更好 以上私人話題有機會再交流
(To AmyTungTung)
我覺得讀任何科目...某程度吾應該睇途,你可以話我虛假,但我覺得如果你真心熱愛個科目+係你夢想 我認爲可以係熱愛既範疇工作係可以做出成績
肯挨 就會成功 但可能運氣都好important

作者: 1994823    時間: 2013-4-10 05:15 PM     標題: 回覆 17# godofeng 的帖子

不能認同更多   我阿爸阿媽想我做accountant  
雖然我bafs唔差  但係讀左禁多年
唔可以話憎accounting  但講興趣及不上economics
我想同樓主講   你問下自己  願意一世做律師嗎?
(我自己就唔願意一世對住d financial statements)
或者做律師可以搵到好多錢  但係搵20年30年  
到你老左諗番自己既3份1既人生都係用黎搵錢  值得嗎?
做自己有興趣做既野  就算人工少d  起碼係有意義
就算最後撈唔店  咪搵份普通文職lo  香港地  餓唔死
做人最緊要無悔
作者: godofeng    時間: 2013-4-10 05:20 PM     標題: 回覆 12# AmyTungTung 的帖子

Think about it,what would you prefer:
a LIFE living in your DREAMS.or a SLAVE forever chained to your thirst for MONEY.
可能我冇解答你原本問題,但人生道理比較重要.
作者: hk1989    時間: 2013-4-10 09:52 PM

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-9 06:48 PM 發表
我知道要入到top既law firm先有好人工,但係好少人入到,得幾%
聽人講入到law就好巴閉,但係好似冇咩保障
law degree 出黎做comp sec/compliance/政府工都夠殺la.....咁唔算無保障瓜
作者: hk1989    時間: 2013-4-10 09:54 PM

引用:
原帖由 1994823 於 2013-4-10 05:15 PM 發表

不能認同更多   我阿爸阿媽想我做accountant  
雖然我bafs唔差  但係讀左禁多年
唔可以話憎accounting  但講興趣及不上economics
我想同樓主講   你問下自己  願意一世做律師 ...
興趣?

邊個有興趣讀書考試? 咪個個都讀大學

出到黎做野就知,好多時興趣都得得個吹字,根本你唔知個科/job實際係咩.......
作者: Aristotle    時間: 2013-4-10 09:56 PM

引用:
原帖由 hk1989 於 2013-4-10 09:54 PM 發表

興趣?

邊個有興趣讀書考試? 咪個個都讀大學

出到黎做野就知,好多時興趣都得得個吹字,根本你唔知個科/job實際係咩.......
That's only in Hong Kong~
作者: AmyTungTung    時間: 2013-4-11 06:14 PM

其實我口才唔好...
作者: 1994823    時間: 2013-4-11 06:20 PM

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-11 06:14 PM 發表
其實我口才唔好...
其實問題不大   律師好似分好多隻  唔係個個都要上法庭靠把口搵食
作者: hk1989    時間: 2013-4-11 09:17 PM

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-11 06:14 PM 發表
其實我口才唔好...
律師 有2條route - bar大律師 (專打官司) 同soli 事務律師 (做文件,咨詢,見證人 e.t.c.)

兩者都要很好的英文能力.....
作者: lamhyk    時間: 2013-4-15 06:50 PM

有前途

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0