本區搜索:
Yahoo!字典

「校本驗毒計劃」調查

這是一項良策 何以被說成苛政
分明就是雞蛋堿D骨頭

換着古代 這批人一直被人送去咩了
換着現代 追求民主 反之然 意見亦肆無忌憚 濫用自由的多元
阻礙不少善政的推行

原意好的措施 即使實行失敗 亦不失為過 至少有作一嘗試
相反 未試行即認定政策失敗 是剝削或減低他們戒毒的機會

所以我是支持校本驗毒

贊成的大方向未有變 那小方向的輔助配套亦可配合
相反 若以小輔助配套的爭拗來影響大方向措施的實行
是本末倒置 倒果為因 是嚴重的多慮多於善意的批評

你知唔知咩叫暴政既開始??→我話苛政 冇話暴政

第日話多左衰11, 所以要校本驗處女

咁係咪為左同學好?? 要驗啊??→不予置評 因類比例子多有偏差謬誤

你話d 中學生濫用自由→我冇話中學生

你既思想同奴隸無分別, 你番去大陸啦, 果度好適合你, 上面既人權是最好的 ...
→你錯了 我支持民主 但不支持不理性的民主..同埋 冇民主唔等於冇人權..民主怎樣只是人權一種

我講你知, 呢個係勞民傷財既, 驗到唔報警, 唔洗佢地負責任, 咩野政策??
→驗到唔報警 就係讓想吸毒的人一個機會 因為有啲係唔夠薑自己去驗,,,
勞民傷財??恐怕只是閣下理想當然的願景...重申一次..係讓吸毒的人一個機會
少一個人吸毒 多一個人戒毒 已經成功左..何況清者自清 你怕咩?你心虛?衰啲講句係淆底定點..

由另一個角度睇, 呢個政策label 緊d 學生, label 佢地係有可疑&有潛在吸毒既人

你知唔知labelling effect 會影響到d 學生去憎政府, 憎權力?? 呢個係致社會分化既其中一因

→label? 肯驗得就預左唔怕 你有權唔簽張回條個喎 冇人迫你簽喎而家
你係咪用梗 心理學角度分析?

→社會分化--近數年已有  壞的續壞在此計劃不想理住 但想改過的便一定要給予機會 救得多少得多少
你唔會因為拒絕驗毒而反叛走去吸毒吧?

你d 官腔幾好, 唔錯
→激進就代表民主?好聲好氣就叫官腔?

e.g.: 配套&大方向
→我諗你連呢句的語意都GET唔到就真

講完即係無講過, 一味爆 termsem38 →講左啦 你唔明ar?
具體 = none→個框框你都睇唔明  let alone 具體野啦

無錯 呢個計劃是治標不治本
咁 但係 係咪唔使做先?
你唔好同我講話 加強教育 加強掃毒呢啲陳腔舊調的說法

而家問題係 做左呢啲 情況仲惡化呀大佬
鬼唔知阿媽係女人咩 呢個政策我都睇死佢失敗
但點啫 個問題越黎越嚴重 係咪唔使做呀加下

你咁勁 你建議下啲實際方法啦?

俾着我
我情願得罪一個清者清的人
也要救得一個得一個...

你驚的  你咪咪簽囉 冇人迫你架 你大可以唔驗 你嘈咩啫 阻住啲有心戒的人
吸緊既 又唔想驗既...喟..冇人迫你個喎 你咪唔返學 咪唔使驗囉
出咁多聲左咩啫

又唔係唔俾你自由 而家俾個選擇你啫 你嘈啲咩呀?

ps我唔係成日瀏覽此帖 若校本計劃有變 與剛才之說話有誤 請見諒  今日10月5日--23:15

姑勿論如何
以此引為極權一說實推論過遠

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-6 12:51 AM 發表
咁你就要衡量兩樣野

救返吸毒既人同有可能被侵犯私隱(仲要係d相對上幾trivial 既私隱)

邊樣重要d?
所以我咪話本末倒置囉
個計劃原本FOR想戒毒的人
而家竟然係俾 一些清者自清的人以不同理由AGAINST計劃

個堆人點解唔可以當係做下義務啫心諗
咪當驗血咁囉
又可以保障自己身體健康 有無吸毒
又可以保障想戒毒的人一個機會
真係諗唔到有咩反對理由= =

佢地反對的只是在贊成的大原則下 爭論配合措施(如 怎樣跟進曾吸毒的人等)
但是 佢地應該都係贊成吧...無理由 因小而失大

引用:
原帖由 sinister 於 2009-10-6 02:02 AM 發表
無論強制定係自願驗毒, 都係為日後強制為人民xxx作基礎

呢個基礎一旦被建好, 後果不堪設想

你否唔否定到?
書生論政之空談與真正實踐之理論係兩碼子的事xd

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-6 03:54 PM 發表
我想社會有不少的政策都是這樣,頭痛醫頭,腳痛醫腳。但我想指出的是,既然沒有人能夠提出一針見效的解決方法,所有方案都值得考慮。當然最後做唔做係另一回事。

樓主指出吸毒係社會深層問題,但政府從來冇講 ...
我想社會有不少的政策都是這樣,頭痛醫頭,腳痛醫腳。但我想指出的是,既然沒有人能夠提出一針見效的解決方法,所有方案都值得考慮。當然最後做唔做係另一回事。
→無錯,啱,問題未能解決,所有方案不能隨意被否定,做左唔得係一回事,冇做唔得又係另一回事,大家何需為政府未來即使該政策失敗而擔心呢?

樓主指出吸毒係社會深層問題,但政府從來冇講過剩係用一劑「驗毒」去解決。換言之,驗毒同其他措施可以一齊做,並無衝突。大家亦唔應該本末倒置,話因為其他野未做好就唔做得依樣云云。
啱,政府係多方面落藥,喺任何人未能確實觸緊根源時,所有方案均值得考慮實行

講黎講去反對驗毒的,都係斟酌人權和標籤兩方面而談。
但我想講,如果要去到間間學校都有過百人吸毒個陣,依個標籤唔會單指一間學校,而係全港的學校。
如果學生怕被標籤,換轉頭說學校都怕標籤。
→趁問題未惡化 就要立即行動解決 係咪要等到全部人吸晒毒先叫唔標籤呢?

試想傳媒大眾更關心學校這整體,還是個別吸毒學生的個人資料?
→說來說去 也是自尊心的問題

講人權,總不能把它抬到天咁高。不多談這點。
→呢樣野真係無得好講 所以我咪話啲人濫用多元囉...下下講人權下下講自由 又唔諗下有時要盡下義務...每樣野都講人權 我真不知年終有多少計劃是被攔置

個人認為沒人能夠單就驗毒計算/測試它對抵抗吸毒風氣蔓延的成效,因為上至政府、下至社區的各單位也就此下了不少功夫。整體而言,R覺得有勝於無。
→無錯,未試過就放棄,總是不能,即使失敗,也不妨為一檢討其他更有效方法的機會
的而且確,是有好過無

R兄..你同我諗法相類近XD

有關有人話會出現 標籤效應
我想回應一下:
究竟係咪全部人都會咁樣話 死吸毒妹 白粉仔呢?
明顯地...這是孤例 而非常例

因為吸毒問題越來越嚴重 社會包容之共識已成大趨勢 而反對的人又未能提出實質方案(加強教育 舉辦多啲活動..你呢啲就係唔work先搞呀嘛 唔係做咩咁多人吸?加強掃毒又唔係無做喎...咁仲有咩方法?)
故此很難解釋社會不給予這些願意改過自新的動力而隨意給予一些負面的評價與歧視給他們

而且 任何人 任何事 也會被他人有意無意地不負責任地批評(不論你有否吸毒也好,每個人對不同人的評價即使在日常生活中亦有評語或微言)

究竟這小處負面 是否 要被 嘩眾取寵地無限放大?

好明顯反對的 多是 言過其實 氣壯理薄

以下呢一點我相信反對者要回應一下 否則難以服眾

反對計劃的人 其實應該提出一啲比佢反對的方案而又更實質及更可行的方法 而非不負責任地單純地反對 因為這樣無助問題的解決,亦令問題迅速惡化陷至難以挽救的地步!

PS社會規劃的方案不同於其他範疇

回覆 #130 香港中學生聯盟 的帖子

有否地區層面而非國家層面之例子?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。