本區搜索:
Yahoo!字典

「校本驗毒計劃」調查

引用:
原帖由 goodluck888 於 2009-9-28 11:19 PM 發表
這是一項良策 何以被說成苛政
分明就是雞蛋堿D骨頭

換着古代 這批人一直被人送去咩了
換着現代 追求民主 反之然 意見亦肆無忌憚 濫用自由的多元
阻礙不少善政的推行

原意好的措施 即使實 ...
你知唔知咩叫暴政既開始??

第日話多左衰11, 所以要校本驗處女

咁係咪為左同學好?? 要驗啊??

你話d 中學生濫用自由

你既思想同奴隸無分別, 你番去大陸啦, 果度好適合你, 上面既人權是最好的

我講你知, 呢個係勞民傷財既, 驗到唔報警, 唔洗佢地負責任, 咩野政策??

由另一個角度睇, 呢個政策label 緊d 學生, label 佢地係有可疑&有潛在吸毒既人

你知唔知labelling effect 會影響到d 學生去憎政府, 憎權力?? 呢個係致社會分化既其中一因

你d 官腔幾好, 唔錯

e.g.: 配套&大方向

講完即係無講過, 一味爆 termsem38
具體 = none
本帖最近評語記錄

引用:
原帖由 hinokari 於 2009-9-30 10:05 PM 發表
我已經說了一次:
犯罪是犯人和警察的對泱,
以往犯罪,
是透過"捉到",之後舉證,
上court判/不判.
而校本驗毒,
則是在每人身上裝一個scanner,
好把你"行為"後的殘留物展現出來.

現只說吸毒行為,
若果把 ...
極權的開始

引用:
原帖由 holam132002 於 2009-10-3 11:55 AM 發表
有乜唔好,抓哂d人出泥
標籤效應=> 社會分化

極權既基礎被建立

效果不佳=> 你真係認為抓晒d人出泥? 我唔去驗啊, 驗條毛出泥麼?

警方唔介入=>無左果一個負責=>無左負責, 咩都做得出

你捉到之後, 有幾多社工幫手輔導? 你覺得而家香港社工足夠, 我可以話你知, 唔足夠

你唔知有咩野唔好有幾個可能性

1.無爬文
2.無睇新聞
3.無思考過

引用:
原帖由 abc281007 於 2009-10-3 12:57 PM 發表
我自己唔介意推行自願驗毒計劃
所以揀左支持
但想講一點
希望政府係做足完善既準備先推行呢個計劃
個人認為呢個計劃本身原定同出發點係正面既
利用呢個計劃搵出吸毒既人作出輔導以及對現今青少年作警剔

...
最根本既問題係香港社會既一d家庭

唔識比精神支持 d 同學仔, 比錢就以為補償晒, 仲將責任推比學校, 政府

頭痛啊? 醫頭囉

頭痛成因唔係頭痛, 醫頭痛只係暫時性舒緩

多吸毒同學, 驗毒囉, 等d 市民覺得政府做左d 野

---------------------

社工做唔晒, 叫老師做囉

老師受過專業教育訓練, 無受過專業輔導訓練

---------------------
求其拿西整出泥既計劃都有咁多人支持.....em09em09em09em09em09

引用:
原帖由 WGWG 於 2009-10-4 12:15 AM 發表
我支持這個計劃,最好可以強制,
如果唔做得徹底 d 就會有 labelling ,浪費資源呢 d 問題,
大家齊齊驗就公平,
不過可能現時既資源做唔到咁既 scale .....

純粹個人意見____====_____
個project 點做都會有labelling effect

唔係大家小咁粒魚蛋, 大家一齊唔洗被合理懷疑就被強制去驗毒先公平 (上youtube 睇睇子華講魚蛋)

第時多左人衰11, 多左學生媽媽, 係咪要強制16歲以下女仔去年年報到驗處?

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 01:16 AM 發表
計劃違背普通法「無罪假定」法治精神

驗毒計劃與無罪假定有何關係?
而家只係話懷疑你有吸毒, 唔係首先假定你係吸毒
情況等如你係街比警察查身分證, 佢當然係懷疑你有問題先查你, 但唔等如係假定你犯左法
懷疑所有新界區既同學有潛在吸毒既可能性, 所以推左計劃出泥

建立呢個先例, 下一個計劃就會好易實行, 就算呢個計劃效果唔顯著, 都會被政府搞到顯著

(e.g.:母語教育 - 推左出泥累左好多學生, 都仲要死撐, 我中中既, 好多我既同學同我到而家都係覺得當年母語教育係唔好既)

因為多左人有思覺失調, 全民有潛在思覺失調既可能性高左, 所以要全民驗腦?
(p.s. 每個人都有患上精神病既可能, 所以唔洗驗架喇)

我懷疑班高官係無用既, 唔係首先假定佢地係無用既 :lol

驗毒計劃與無罪假定有何關係? 有
random抽同學, 要佢拿d 尿prove 自己無吸毒

引用:
原帖由 vinci_4693 於 2009-10-4 10:50 AM 發表
支持~因為我自己又冇吸毒
冇吸ge人唔怕去驗
有d人本身有吸毒驚去驗毒..又鬧個計劃點點點
其實係佢地選擇吸毒果陣已經做錯左
逃避姐係一錯再錯~
.......唔好再用呢種logic

e.g. 佢唔驗毒 => 佢怕 => 身有屎

被人assume你地一群中學生有罪既潛在可能性, 感覺良好?

佢地係錯喇, 呢個project 會令佢地越走越遠(labelling effect), 更難幫佢地戒
labelling effect => 仔:老豆話我衰仔, 我就衰比佢睇

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 02:14 PM 發表
但如果驗毒本身唔係想比人有機會告自己,咁何來出現「叫你證明自己沒有吸毒、證明自己既清白」?
我諗大家對法律既原則都有一定理解,但自己想再提出一點: 冇錯,驗毒可能正如樓上指有使法制倒退的效果,但我個人認為此舉都可以算係警方自行舉證既一個做法。

警方/執法者係要自行舉證,但叫人去做試驗 又算唔算係一個consistent 既方法?
或者咁講,如果叫人去驗就唔得既,咁要求核對指模、驗酒精含量又係唔係有達普通法精神呢?..............
法庭要求核對指模, 達到, 因為要維持司法公正

random 驗司機酒精含量唔達到, 因為無合理懷疑

而家係唔洗合理懷疑就要抽同學出去驗

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 02:53 PM 發表
而家係唔洗合理懷疑就要抽同學出去驗

呢個係 "自願" 驗毒計畫
抽到同學, 同學可以選擇驗同埋唔驗

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 02:57 PM 發表
如果唔達到的話,那R真的想問為何初初推行random alcohol test個陣司機冇上街話依個係法制倒退云云...
我唔係想否定倒退一說,自己也沒有這方面的知識,以下準確的判斷。但我認為此舉是用以維護大眾安全,以公眾利益凌駕小眾人權。因此,若果校本驗毒計劃係執行上真係可以幫到大眾 (即所有中學生)遠離毒禍,咁亦應一試。
首先, 無人企出泥, 唔代表唔係法制倒退

你既說話係家長的愛
為佢地好, 所以點點點點

你唔係d 同學, 你唔會知究竟d 同學中唔中意呢樣野, 係咪真正對佢地好

政府成日話吸收左外國經驗, 外國好多research 都係話個test 唔太effective (見上一集新聞透視)

你用collectivism, 更應該望遠d, 唔係只睇短期, 要顧埋長期對大眾既利害

我唔想比個機會=> 政府以驗毒作為強權治港既基礎 & 個project 令青少年對學校政府產生厭惡

政府呢下要一意孤行, 只聽支持(有pt), 不聽反對(有pt), 咁即係令社會更分化

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 05:31 PM 發表
R也是學生呢~O~
我都係學生

引用:
原帖由 風靈使者 於 2009-10-4 05:34 PM 發表

吸毒好多時都係朋輩影響姐...
咁吸毒都會影響到其他同學=_=危害其他同學既健康
帶d毒品返學校...令到其他同學都一齊食..
咁d 朋輩又係受邊個影響??

無限loop 落去只係循環朋輩落去

當然呢個係其中一因, 不過唔係主因

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 06:04 PM 發表
不敢苟同
我真係學生泥架 無呃你, 呃你我一世溝唔到女

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 11:25 PM 發表
何以學生就要強制驗毒呢?
難道成人吸毒的問題不嚴重嗎?

唔通因為成人吸毒問題都嚴重所以青少年吸毒就唔應該被驗?
問題係存在, 但係政府推出泥既解決方法(驗毒)唔好

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 07:17 PM 發表
個人認為不只是影響社會治安吧。
仲有社會既未來

我講呢d 問題既影響, 唔代表我支持project

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。