本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 283

1. 唔會
2. 有機會
3. 絕對會

升讀醫科[選修科]條件

升讀醫科[選修科]條件

我係第一屆334學生
選修PHY, CHEM, BIO
我想讀醫科[1ST藥劑...]
BUT我唔想修M2
IF ENG, MATH, PHY, CHEM, BIO 5/5*晒 CHIN, LS 有3/4
會唔會比其他有修M2既人難入?

請自已參考舊制的條件,舊制果d入去既,多數都係9/10A,334,我想都要有好多個5**

M2 is easy to get a good grade ==

BUT 我最想知IF兩個人成績一樣, 有M2個個會唔會比較有利

引用:
原帖由 s20031186 於 2010-6-4 05:54 PM 發表
M2 is easy to get a good grade ==
因人而異LA
I THINK我唔識合讀M2
AT LEAST 完全冇興趣

回覆 #2 斯先生 的帖子

唉你咁講法我覺得自己好似對medic冇望啦

其實2009年入去個D最多~7A,最少~4A
http://www2.cuhk.edu.hk/oafa/admgrade/med_pha.html
應該冇咁誇(多數~9/10A)

引用:
原帖由 第二屆334學生 於 2010-6-4 06:34 PM 發表
你地都好D
我地要同AL爭

回覆 #8 ying94y 的帖子

咁加油啦!!大家都要加油\口/

引用:
原帖由 ying94y 於 2010-6-4 06:40 PM 發表
其實2009年入去個D最多~7A,最少~4A
http://www2.cuhk.edu.hk/oafa/admgrade/med_pha.html
應該冇咁誇(多數~9/10A)
換言之要勁多粒星 仲要最top既星
本來讀醫已經高要求
將來可能多人揀藥劑 就要爭啦

引用:
原帖由 第二屆334學生 於 2010-6-4 06:34 PM 發表
我相信,你很有機會做新一代334 "羅家豪"

http://www.singtao.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2000&month1=7&day1=1&year2=2000&month2=7&day2=14&category=g&id=20000708g01&keyword1=&keyword2=

回覆 #11 斯先生 的帖子

係就好丫
把 自 己 有 興 趣 的 範 疇 變 成 應 考 科 目

medic/pharm的話, 冇3-4個 5**應該唔駛諗
而家A-level 入CU medic 最少都有1A,  CU pharm更加要2A
HKU MBBS 當然更高la...
DSE的難度比AL低, 所以呢個已經係好保守的估計....

至於M1/M2, 應該差別唔大, 始終在舊制中, medic/pharm對maths的要求都只係CE level...

無咩興趣讀medic. 以前要讀4年,334 又係唔係一樣先?
我係學校(九龍塘band1 d elite class,邊間唔講la)成績幾好,以後我點都會選chem + biochem double degree.
至少宜家我chem已讀到al,bio部分讀到al,已接近屈晒全班先敢開始諗選咩.

同埋,最主要係睇佢點收je.即係al grade & dse grade的 conversion.如果dse 5** = AL B/C, 咁就真係...

引用:
原帖由 cyberpig 於 2010-6-10 08:37 AM 發表
無咩興趣讀medic. 以前要讀4年,334 又係唔係一樣先?
我係學校(九龍塘band1 d elite class,邊間唔講la)成績幾好,以後我點都會選chem + biochem double degree.
至少宜家我chem已讀到al,bio部分讀到al,已接近屈 ...
--我睇得出你真係無咩興趣讀medic, 因為你連medic要讀5年(新制6年)都唔知...=.="
--九龍塘band1學校都係嗰幾間, 只是男校or男女校的問題...
--至於"chem + biochem double degree", 在香港, 相信只有HKU才能滿足你的要求...
--"chem已讀到al,bio部分讀到al,已接近屈"...咁你要做的事只是改善答題技巧, 5**就是你的囊中物了...

不過, 如果你的目的是炫耀自己的話, 你失敗了...
我相信樓上幾位唔會因你的說話而打擊自信...

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。