本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 多選: 最多可選 9 項 ) 參與人數 61

1. 跳黎溫

8 (3.62%)

2. 鴉片戰爭至辛亥革命

29 (13.12%)

3. 隋唐

37 (16.74%)

4. 秦漢

42 (19.00%)

5. 順序溫

12 (5.43%)

6. 中華人民共和國成立至二十世紀末

20 (9.05%)

7. 辛亥革命至中華人民共和國成立

25 (11.31%)

8. 宋元明清

33 (14.93%)

9. 魏晉南北朝

8 (3.62%)

10. 周

7 (3.17%)

[中史] -讀中史既人請入

-讀中史既人請入

我想問你地一定會溫邊幾個朝代呀??
同埋你地會順序溫定跳黎溫呀??

我而加溫得好慢 想請教下大家點溫><

引用:
原帖由 lyl. 於 2012-1-2 12:54 AM 發表

已經好多啦@@溫唔溫得晒呀?你而加溫成點呀??

咁我想問你宋元明清會唔會溫晒呀?
同埋你覺得唔讀49前會唔會冒險?
我都好擔心跨甲乙部果part囉 都唔知佢會點跨法><

真係勁多野讀囉痴線
我仲要讀埋hi ...
如果可以再減
我想飛埋宋元明清.
正係隋唐 秦漢 四場戰爭 49前.

我覺得有d比較敏感既topic佢唔會出
好似文革個D.

4. 秦漢

重點溫:
秦漢>隋唐>宋元明清中央集權>列強入侵-革命>共產黨成立-內戰>建國後1950-1976
略溫:
魏晉南北>清初民族政策>民初軍閥/五四運動/西藏外蒙問題
Skip:
西周分封-戰國>改革開放/外交-97回歸

會唔會太危險??

引用:
原帖由 Ans.an 於 2012-1-2 08:13 AM 發表

魏晉南北朝你真係溫唔嚟嘅都重話可以飛,
秦但皇漢武點都要啦,話哂君主入面哩兩條友都係大粒嘢嚟。
我知呀我會讀呀 捆漢隨唐都會讀!
我係想問你宋元明清會唔會讀晒?
引用:
原帖由 andrew2827 於 2012-1-2 07:49 PM 發表
如果可以再減
我想飛埋宋元明清.
正係隋唐 秦漢 四場戰爭 49前.
我都想ONLY讀清 不過驚佢必答果度會問到><

引用:
原帖由 wuwu0304 於 2012-1-4 05:48 PM 發表
我覺得有d比較敏感既topic佢唔會出
好似文革個D.
係呀哩個我會溫呀!
引用:
原帖由 chunyin2003 於 2012-1-4 10:49 PM 發表
重點溫:
秦漢>隋唐>宋元明清中央集權>列強入侵-革命>共產黨成立-內戰>建國後1950-1976
略溫:
Skip:

會唔會太危險 ...
其實都OK夠 不過真係驚佢必答果PART!!><

引用:
原帖由 chunyin2003 於 2012-1-4 10:49 PM 發表
重點溫:
略溫:
Skip:

會唔會太危險 ...
西周其實都唔一定要skip嘅,其實依part算好淺好易明

引用:
原帖由 小晞 於 2012-1-7 02:56 AM 發表

西周其實都唔一定要skip嘅,其實依part算好淺好易明
係呀不過真係讀唔晒咁多

引用:
原帖由 lyl. 於 2012-1-6 10:50 PM 發表

我知呀我會讀呀 捆漢隨唐都會讀!
我係想問你宋元明清會唔會讀晒?

我都想ONLY讀清 不過驚佢必答果度會問到>
多數會飛左元

由自己最唔熟個d開始..
之後睇下有邊d可以跨單元既最好一齊溫!!

順序溫比較好 :) :) :)

你地覺得國共內戰重唔重要?!
skip左得唔得?!

2. 鴉片戰爭至辛亥革命

我MISS話 要睇大趨勢做人..即系秦漢..唐..宋明清..辛亥..國共合作..文革 伊D都會出,!
但講到溫書..考完份MOCK卷就知應該會跟番MOCK卷出題既趨勢..!不過到時真系好驚D問題好間接咁問..轉個圈咁問..SO SAD : (

溫哂佢咪得LO,又5難,好簡單咋MA-,-

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。