本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

引用:
原帖由 Philipxdd 於 2014-6-25 11:33 PM 發表

oic..我其實來年就DSE
BTW 你知啦,而家香港今多社會,政制etc問題
所以都諗緊移民呢條路...
衣你所講,讀完PhD+chartered engineer前後要多少時間?
同埋你睇唔睇好香港工程師前景? 就算好緊,都唔會追到外國engin ...
如果你是住公屋而之後想住寶馬山的話
chartered就是最安全的方法

不過chartered也要看是什麼charter
你可以考香港(HKIE)和非香港(澳洲,英國,例如CEng )

不過過程超級麻煩
仲"難"過考PhD (我認為)
"難"不是academic上的難
是指 "要求多多" (不過要求算是合理)

例如要做過一些特別的工作,要有幾年經驗
這個很正常
搵first job看時候找好一點就可以

要有些"上級"(senior member,例如chartered Engineer)推薦
這個也很正常
很多時, "院士(fellow)"就是同行推薦出來的
當然,就算你有999個推薦, 都不表示你就一定chartered
只表示你合格
可以考charter
沒錯, 30-40歲的阿叔做過幾多勁野
都一樣要考試
而且你以為一定pass?

有9999個院士推薦都不一定證明你有用
有時要有 足夠的 累積的 實力/經驗

生命是一個長久累積的歷程
如果你N年來累積了Nothing
就是浪費時間浪費生命

HKIE其實會"查下你個人做過什麼"
如果正正常常入公司做野, 但你一直都沒有一些可以proud of 的result
只是一些"普通work"
你就沒有機會
因為你沒有hold過一些大型/大規模/先進的project
作為chartered engineer一定要有過那些經驗

最後, 筆試考什麼, 自己google

所以呢
不是人人都可以去考
也不是人人都可以合格

那為什麼要求多多?
很正常
這些等級的人
薪水是會高一點 (好一點的公司都over 70,80k)
因為這些人要 "簽名"
任何project的最終決策者幾乎都是這些人
即是說, 責任很大
所以要求高高
基本上BEng不可能做到
最少都MSc
難考很正常 (Law, 醫生那些都難考)

世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 Automaton 於 2014-6-26 11:21 AM 發表

基本上BEng不可能做到
最少都MSc  
係咪通常都出黎做一段時間野先去讀返個part time MSc會好d??
如果BEng之後直接full time MSc先出黎做野好似用多左兩年又冇工作經驗, 學費又貴

引用:
原帖由 frundtkf 於 2014-6-26 08:26 PM 發表

係咪通常都出黎做一段時間野先去讀返個part time MSc會好d??
如果BEng之後直接full time MSc先出黎做野好似用多左兩年又冇工作經驗, 學費又貴
這些事都是associative

(a + b )+ c = a + ( b + c)
所以基本上
其實沒有分別

DSE黎講,
想問其實冇讀phy又冇讀m1/m2, 係咪入到engineering都會追得好辛苦?
唔夠有三年時間讀ed科黎打底既學生fight...
佢地關聯大嗎?

引用:
原帖由 quicksilverz 於 2014-6-27 08:26 PM 發表
DSE黎講,
想問其實冇讀phy又冇讀m1/m2, 係咪入到engineering都會追得好辛苦?
唔夠有三年時間讀ed科黎打底既學生fight...
佢地關聯大嗎?
絕對會辛苦

之前沒有讀過的話
叫你去讀德文法文, 不辛苦?

引用:
原帖由 Automaton 於 2014-6-27 09:13 PM 發表

絕對會辛苦

之前沒有讀過的話
叫你去讀德文法文, 不辛苦?
civil/mech engineering係咪可以話入唔到?
nearly impossible?

我唔係好明點解成村人衝去 civil / mechanical...

你有信心在一年內食哂整個 CE Phy + AL Phy + CE A Math + AL Pure Math + Extra 嗎?
(但係你同時要修讀其他學科, 例如 language, general educations, etc)
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2014-6-29 05:22 PM 發表
我唔係好明點解成村人衝去 civil / mechanical...

你有信心在一年內食哂整個 CE Phy + AL Phy + CE A Math + AL Pure Math + Extra 嗎?
(但係你同時要修讀其他學科, 例如 language, general educations, etc)
你忘記還有AL Applied Maths (Mech部份)

當年我year one的時候
科intro Mechanics

只有讀過AL Applied Maths才可以應付到

一大人堆 C- , D+  

當然,現在一定會改淺一點啦

回覆 270# Automaton 的帖子

噢我忘了AL Applied Math (可以計落Extra 吧? )
至於在一年級的時候要用多少, 就睇佢讀邊間 U 啦
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2014-6-29 05:22 PM 發表

話有信心都係呃你,除非我係神童食到又ce又al 既courses in one year.....

姐係我呢d chem bio人都唔洗想入engineering 系啦...

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2014-6-29 08:58 PM 發表
噢我忘了AL Applied Math (可以計落Extra 吧? )
至於在一年級的時候要用多少, 就睇佢讀邊間 U 啦
Ust for sure

引用:
原帖由 quicksilverz 於 2014-6-29 09:10 PM 發表
話有信心都係呃你,除非我係神童食到又ce又al 既courses in one year.....
姐係我呢d chem bio人都唔洗想入engineering 系啦...
事實是
CE+AL Chemistry
Year one 1個Sem教完

CE+AL Physics
Year one 1個Sem教完

大學教得快是事實

回覆 276# STEVEGARY 的帖子

但比多40000幾蚊lol

樓主簡直係神, 我係你口中的廢人, undergrad 的野都唔記得曬, 但而家我有$65k一個月, 但都好佩服樓主D知識咁鬼勁(by the way 我是 Civil 人), by the way 我覺得 charter 是有難有易, 就 civil graduate 而言, MHKIE civil 是極易, MHKIE Structural 是難, MHKIE Geotechnical 是超勁喪爆難, 故此我都只係得 MHKIE Civil

引用:
原帖由 shareholders 於 2014-7-12 12:21 AM 發表
樓主簡直係神, 我係你口中的廢人, undergrad 的野都唔記得曬, 但而家我有$65k一個月, 但都好佩服樓主D知識咁鬼勁(by the way 我是 Civil 人), by the way 我覺得 charter 是有難有易, 就 civil graduate 而言, MHKIE ...
其實undergrad 的野都唔記得曬沒有問題
I mean undergrad 的要記得曬是指要"做research"的人

我在CEDD Geotech Office做的時候
D engineer連ellipses equation都唔記得啦

by the way 我同意 charter有難有易
而且有人因為香港個考難到爆走去外國考之後返香港做

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。