本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

關於kreyszig本書
我個人有幾點意見

這本不適合用來做first reading, 不過不等於這本書不好

原因 : 最新version( edition 10 )
Vector Calculus中最elementary的 multiple integral part
作者把這部份變做"optional"
而且multiple calculus的部份不再那麼詳細
而是輕輕帶過
對於剛剛接觸大學數的人不太好

如果要學好vector calculus
一定 99.9999999% 要用是   
   最最最最最 classical
  最最最多example
  最最 """""專門"""""" 講calculus的

Thomas Calculus  or Stewart Calculus

First reading 一定要Thomas or Stewart
基本上由中四至大一所有 Calculus都有
應該算是最 "經典"的書

另外,  Kreyszig 本書合適當secondary reading / reference reading
因為有很多topic, 而且topic是合適engineering discipline的
所以本書合適
"一本當n本"

不過
"沒有最好的書"
只有"自己消化過"的最好

所以
大學之道 在狂睇書

你知不知道, 其實所有教授
背脊都背負了一個書架
只是你看不到而已
引用:
原帖由 christinali 於 2013-3-7 04:24 PM 發表
千萬唔好用呢本書.............. 寫得好差 (可以睇下amazon 既 reviews)
examples 勁垃圾 同學既野無關 problem sets 又係垃圾 講廢話多  睇完都唔會識做數
建議用greenberg
我一科都睇6,7本
你話呢
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-3-7 05:58 PM 發表
關於kreyszig本書
我個人有幾點意見

這本不適合用來做first reading, 不過不等於這本書不好

原因 : 最新version( edition 10 )
Vector Calculus中最elementary的 multiple integral part
作者把這部份變做" ...
數學我覺得all-round(姐係全包, 1xxx頁)果D多數都係普通

springer 果個系列(姐係多數都係黃色封面) 果D 就真係正~~~

Thank you for your sharing.
It is really a meaningful post!!!

引用:
原帖由 christinali 於 2013-3-10 03:09 AM 發表

數學我覺得all-round(姐係全包, 1xxx頁)果D多數都係普通

springer 果個系列(姐係多數都係黃色封面) 果D 就真係正~~~
書因人而異
undergrad  應數書 : 工數 物數 一定要 all-round
當然all-round書一定沒單一topic的書好

所以all-round書更合適用來做 reference , 而非first reading !

不過, 大學本科(undergraduate)強調

自主學習能力

不能只依靠 單一來源

要綜合 :

Lecture
+ Standard Text
+ Reference Text
+ Discussion with others
+ Execrise
+ Online Open Course
+ Online pdf, doc , ppt , webpage
+ others

你有比較過書的質素,
即表示過你有自己去找書

very good

好文要推
我都想讀ME,可能係偏向設計多
雖然有m1, 但我冇讀phy驚玩命

引用:
原帖由 kitwangkun 於 2013-3-11 02:57 PM 發表
好文要推
我都想讀ME,可能係偏向設計多
雖然有m1, 但我冇讀phy驚玩命
大學理工科

M1 M2 Phy 都是 必需

如果沒有
最後自己有時間的時候去多多發掘

因為, 大學講究 自學

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-3-11 10:24 PM 發表

大學理工科

M1 M2 Phy 都是 必需

如果沒有
最後自己有時間的時候去多多發掘

因為, 大學講究 自學
Good...起碼我有機會追返人!!!

我當年一心讀engine,不過唔知做乜事,見到information systems兩隻字做放咗科商落A1,搞到我而家後悔
HKU BBA(IS) class of 2015
ACM-ICPC team "IT Genius"

em32

好詳細 多謝樓主熱心分享
我的分享blogger:http://shasoftware.blogspot.hk

引用:
原帖由 miklcct 於 2013-4-17 11:36 PM 發表
我當年一心讀engine,不過唔知做乜事,見到information systems兩隻字做放咗科商落A1,搞到我而家後悔
double major lo

回覆 179# hk1989 的帖子

已經double major咗,係後悔入咗香港大學
HKU BBA(IS) class of 2015
ACM-ICPC team "IT Genius"

代朋友問,如果佢修phy chem, 可吾可以讀CU Computer Science?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。