本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

引用:
原帖由 christinali 於 2013-3-10 03:09 AM 發表

數學我覺得all-round(姐係全包, 1xxx頁)果D多數都係普通

springer 果個系列(姐係多數都係黃色封面) 果D 就真係正~~~
書因人而異
undergrad  應數書 : 工數 物數 一定要 all-round
當然all-round書一定沒單一topic的書好

所以all-round書更合適用來做 reference , 而非first reading !

不過, 大學本科(undergraduate)強調

自主學習能力

不能只依靠 單一來源

要綜合 :

Lecture
+ Standard Text
+ Reference Text
+ Discussion with others
+ Execrise
+ Online Open Course
+ Online pdf, doc , ppt , webpage
+ others

你有比較過書的質素,
即表示過你有自己去找書

very good
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 kitwangkun 於 2013-3-11 02:57 PM 發表
好文要推
我都想讀ME,可能係偏向設計多
雖然有m1, 但我冇讀phy驚玩命
大學理工科

M1 M2 Phy 都是 必需

如果沒有
最後自己有時間的時候去多多發掘

因為, 大學講究 自學

引用:
原帖由 iptom98124 於 2013-5-25 02:14 PM 發表
代朋友問,如果佢修phy chem, 可吾可以讀CU Computer Science?
當然可以

引用:
原帖由 41200 於 2013-6-6 12:03 PM 發表
樓主仲可唔可以介紹下其他eng?
EG industrial , nuclear , chem eng,materials eng
抱歉 我對這些認知不算多

Industrial

較technical的最基本是Manufacturing, 例如一些process : Forming, Casting, Machining, Cutting
簡單講 : 斬打合磨剪熔壓等等等等
當然要知一些basics electrical engineering & mechanical engineering的知識
例如Control Theory for Automation , Electrical circuits, CAD CAE等等

數學上偏Operational Research & Applied Statistics
自己去Google "Traveling Salesman Problem"

較management的有Quality Engineering & Reliability engineering, Supply chain management
總之就大一堆management

還有部份Accounting, Business等等東西

----------------

Nuclear
嘩你真係當我萬事通
好, 我特別為你走去Google City科Nuclear
唔, 我答你, 香港的Nuclear科野冇你想像中搞核彈那麼專
有部份Radiation Management的成份
相反外國的Nuclear course, 例如Berkeley, 真的一大堆reactor course
應該technically more challenging and exciting
基本上Thermo,Fluid,Plasma一定有(Plasma很有趣的)

當然,Nuclear Fusion 我絕對不會識
不過你話 Nuclear Fusion Control Theory我就會識
因為Control Theory, 什麼地方都會有, 只要有kinetics and dynamics system就會有control
和一般Mechanical , Electrical 的Control一樣
Basics 的Bode Nyquist , Routh, Hurwitz, Cauchy 等等 stability analysis會有
Advance一點會有Lyapunov

------------------------------
Chem Eng
Em, 我對chem Eng的認知是chemical reaction process & flow process
由HKAL Chemistry / Year 1 Chemistry 知識中, 一個chemical reaction要過發生
要求2點 : Kinetic feasible, Thermodynamic feasible
即速度上和能量上要可行才可以實現
Chemical plant就是為了令一些想要的reaction能"cost-effective"地大量發生
以我AL Chem的知識我只可以講, 一定要識van Hoff's equation & Gibb's energy + 2nd Law of thermodynamics

基本2科 : Mass-Transfer & Heat-Transfer

另外不只是"chemical reaction in chemical plant"
有時連"chemical reaction inside cell", 也是chem Eng 研究對象
例如 "bio battery"

另外我可以講, ChemEng和真Chemistry差10萬9千理
正如MeidicEng不是醫生, 醫生也不會識X光機 fMRI

----------------------------------------
Material Engineering

這個我可以講一大堆野 (我都take過幾多solid state course)

(to be continued)

引用:
原帖由 41200 於 2013-6-10 12:56 AM 發表
想問下你點睇city 科mechatronic ?
mechatronic = hybrid of Mech + Electrical

不過如果Mechatronic why not Mech呢

引用:
原帖由 k111 於 2013-6-28 02:45 AM 發表
樓主可否詳細介紹一下Building Service Engineering?
Thanks
我近日很忙
我粗略回答

BS 有

Key word
Phase Diagram, Refrigeration, Ventilation, Fan
Black Body Curve, Pyrometer, Room evacuation
Navier-Stokes, potential flow, layer flow, viscous flow
Three-phase, luminaire, lift, induction machine

你可能問, 駁電線 呢?
這些屬於 技術人員 (技術人員是Engineer嗎?) 的知識會在 workshop training 出現

引用:
原帖由 lodennis 於 2013-7-15 04:49 PM 發表
1: civil 係唔係大部分為計數+小部分畫圖???
2: 畫圖係指建築物嘅草圖???
1. Not that simple
Civil = structural + transport + environmental + geotech + survey + blablablablablablab

2. Not that simple
Drawing 可以是structural drawing, architectural drawing, Map, Site plan, CAD drawing , blablablablablabla

引用:
原帖由 Flya 於 2013-7-27 03:03 PM 發表
如果畫畫唔叻既人入civil 咪訓直 ?
何謂唔叻?
多練就叻 !

引用:
原帖由 Flya 於 2013-7-27 08:55 PM 發表
你唔明   

我係呢d畫左十幾年畫既都係唔識點畫得靚既人
我想你有誤會了

Engineering 不是 Artist

只需要直線和 regular的曲線

不需要很多什麼 aesthetic talent 的

你看, 上面那些圖, 不就只需要努力, 就畫到嗎?

需要什麼 "藝術細胞嗎 " ? 不太需要吧

那還有什麼好怕的 ?

還是說你手部肌肉控制不良 天生有什麼肌肉衰退症 ?

如果萬一你真是那麼不幸 , 還有CAD (Computer Aided Design )
例如solid work應該听過吧

那還有什麼好怕的 ?

還難你還有其他原因, 例如弱視, 有畫圖心理恐懼症 ???

根本就沒有問題

努力就一定得
(當然不是愚蠢地努力, 都要方向正確)

引用:
原帖由 41200 於 2013-8-24 08:29 PM 發表
外國好多都prefer mechatronics...
好似話依家同第時..mech 同computer,電好多都一齊用..
基礎年其實更應該 廣 而非深
一但太早就決定要深入一個方向是不智的冒險

如果有心讀上去
BEng是什麼discipline(Mech, EE )都可以
所以Mech好 "一點點"
因為廣一點

若 基 礎 好 , 轉  科 不 是 問 題
Wall street 大把Engineering / Physics 出身的人
課程的分別可以之後自學來填補

引用:
原帖由 41200 於 2013-11-28 12:07 AM 發表
外國真係多好多不同種類既工程..
例如東大有precision engineering ..
比起香港感覺上多元化好多
除此之外還有
Genetic Engineering
Nuclear Engineering
Neural Engineering
Marine Engineering
Geoengineering
Mining Engineering
Textile Engineering
Petroleum Engineering
等等等等

Engineering幾乎是任何技術領域都要有
其實外國很多Mining Engineering , Petroleum engineering, Geoengineering的
(因為香港地方不可能會有這些需要, 所以沒有)

問題是
作為"foundation"的科目
日本人識野
外國人識野
香港人, 很多人都 唔 識 野
一來沒人讀, 所以開不了科
二來 讀也不是top人去讀, 只會是一大堆咩大專人 咩副學士 根本數學就差到不合格都走去讀

如果你去check annual salary, 外國engineer人工仲高過醫生!

香港人根本就 唔 識 野
政府唔 識 野
百姓都唔 識 野

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2013-11-28 09:22 PM 發表
lol asso / HD 上黎果D仲好過DSE直接上果D
阿, 你都正確
我原本是指AL那一個時期
現在DSE的話, 數好的人應該是屈指可數

引用:
原帖由 fungsze 於 2013-11-30 11:45 PM 發表
有野想請教各位
細電其實有無野可以應用於建築/civil上??
我都諗左好耐
咪玩啦
我隨便講都講到幾十項啦
Lighting
Sensors
Sensor Network
Intelligent Building
Antenna
Solar Cell
EMI EMC
你唔知, 因為 你 唔 識 野
我唔係罵你
我是指出事實

Civil起座 空殼
Building Service令到空殼運作更順暢

沒了?
你以為一間大商場就起個空殼起幾座電梯插幾部抽風機就夠?
WIFI呢? 照明呢? CCTV呢? 自動門呢? RFID呢?
太多, 唔講, 自己search
引用:
原帖由 cheung78299 於 2013-12-1 12:15 AM 發表
我有師兄文科底經hd入左hku engineering....佢係米玩完?
努力就能上天堂

引用:
原帖由 NOKz` 於 2013-12-2 09:01 PM 發表
樓主可吾可以講下點解你會讀ee而吾係其他科 e.g. civil or mech. 興趣?
問得好
有關這個問題, 我可以講幾頁, 詳細分析為什麼EE好過Mech&Civil

其中一個最大的原因
就是因為
Civil  & Mech is a dead field

所謂dead是academic上的dead

Civil, Mech的人一定會罵我講錯

可惜事實上 EECS的進步在近年很明顯
相反傳統3E : Power E, Mech E, Civil E 近年進步速度減慢

我不是說他們沒有進步
他們一樣有新research topic
例如近年很熱的
MEMS (Microelectromechanical system) 微系統
Nanotechnology, 唔講都知咩事
Smart Grid, 知能電網
Microfluidics, 微流體
等等
這些都很有趣
例如微流體 發展潛力極大,單單是drug delivery的應用就足以保證有大量research funding

不過, 我認為 EECS有更多有趣的topic

老實
我undergrad時有讀過Me野
不過我最後都是是讀除了power之外EE幾乎所有的topic
我個人發現了不同方向的new research / hot research topic,
才感到, EE, 正幾百倍
ME, Civil, 一樣有正野
不過太少, 而且其他方向太dumb
(例如Project management和單車policy等等Civil topic根本就 )

當然原因還有很多 (其實真的很多, 真的可以寫幾頁)
如果你想知更多你可以問我
引用:
原帖由 41200 於 2013-12-2 11:13 PM 發表
樓主讀EE架?
EE 真係好L 難- -
我自己唔係讀EE 既....讀robotics 既
但係都會掂EE 野...
已經硬食左BJT
BJT 已經幾難去完完全全理解舊野....只係識計數....
樓主介唔介意解釋下Voltage / current controlled c ...
Robotics阿, 我都讀過
你學晒
Lagrangian mechanics
Denavit–Hartenberg Parameters
Double Integrator Controller
Robotic Dynamic Equation
Motor Drive Modelling
之後就可以玩inverted pendulum modelling of biped (雙足機械人)
如果當你發現Solve 4X4 DH matrix solve 到傻 (一定會solve到傻)
就學下 Quaternion , 即 ijk = -1 (extended complex number system)
計快幾倍 !

至於BJT
當數學咪得囉
Hybrid-Pi model, T-model, H-parameter model, 什至S-parameter model
其實都只是"Device Modelling"
VCCS, CCVS, 不需要太去理會, 當"black-box modelling" 就得
不要去求為什麼會這樣
這是Engineering特點
有時只需要知道"interfacing"的資訊就夠, 這是"modularity"
你想知為什麼可以有VCCS, CCVS, 即你想講internal structure
如果講internal structure, "這裡地方太少, 我寫不下"
sedra smith / Neamen / Razavi  3本 Microelectroincs 磚頭書 (1200頁-1500頁), 食晒佢就得ga啦

如果是做題不熟
是但一本 Linear Circuit Analysis書, 例如 Sadiku 本野 (again,1000頁+), 做晒佢就得ga啦

BJT, JFET, MOSFET, CMOSFET, PDA photodiode, PIN diode, Zener diode, Avalanche diode, Gunn Diode, LED, LASER Diode, Esaki Diode等等
都係 "Device Modeling"
簡單講, 個device係禁就係禁, 個designer design個device禁禁禁就是因為需要achieve requirement A, requirement B, 先禁design
當physics就得ga啦

至於上圖那些 analysis
我很難幾句講到你明

你要明白 "設計要求" , 從而去 思考, "為什麼個circuit要如此設計" , "這樣做會有什麼功效去achieve requirement"

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-13 10:05 PM 發表
joint 個D 真係好煩..
我見過5x5 matrix- -
樓主讀CE 架-.-?
我undergrad是讀Electronics

5X5 matrix  手計的確煩

不過會有一些 1, 可以用 block matrix方法
現實是當你打code,例如用Lua
幾本上見到的都是7,8個degree of freedom (已用DH-parameter去減freedom)
即8X8 matrix
因為一般普通機械人 (玩具level)
都有10個joint
所以8x8, 7X7 matrix都可以有
如果是 機械手掌,手指可以去到10X10, 20x20

另外, robotics is much more than mechanical design
image processing
computer vision
machine learning
幾本全是數

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。