本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 194

1. T_D 被迫啦!!
2. 點都好..想去試一次!!
3. 其實無所謂……

[選科諮詢] 有幾多人被迫或者自願地好想去外國讀書??

有幾多人被迫或者自願地好想去外國讀書??

就放榜!!!跟住我媽同我講話如果我冇大學收就要去外國讀書!!!

點解咁多父母都要迫自己D仔女出去架!?

知唔知人地呢到好多FD但過到去一個人孤拎拎真係唔知點咁所以好唔想走架?!

有冇諗過我地感受啊???
.\ /.

引用:
原帖由 winnie9217 於 2012-6-21 05:10 PM 發表
只可以講樓主你身在福中不知福
希望你過到外國懂得珍惜父母對你一番苦心
其實都明...只係一時之間唔係咁接受到.../_\

引用:
原帖由 koyyj127 於 2012-6-25 09:21 PM 發表
入唔到A1 就去外國 :0 其實我無mud 所謂,好多frd 都去左外國 (個個都中文好差B) )
樓主好好珍惜la , 去外國讀書真系好貴, 出路好dee, 父母都系想你好jer, HK frds 咪靠fb, skype 聯絡 lor -_- 你去到外國都識到frd ...
但其實我同你D FRD倒轉....
我係英文好差...(中文幾好架..哈哈)...
所以先淆底嘛去到...

去到果到又搵返中國人埋堆既話又好似好浪費咁

引用:
原帖由 mavin1991 於 2012-6-25 05:23 PM 發表

Asia Talent??? 外國升學agent?@@
係呀..外面d升學申請手續咁繁瑣..
asia talent個plan幫我搞掂哂
最岩我呢d懶人

其實我都想試下去但冇錢

有無一些人覺得自己AL至少2A,但又想去外國讀大學?

引用:
原帖由 mavin1991 於 2012-6-20 17:25 發表
就放榜!!!跟住我媽同我講話如果我冇大學收就要去外國讀書!!!

點解咁多父母都要迫自己D仔女出去架!?

知唔知人地呢到好多FD但過到去一個人孤拎拎真係唔知點咁所以好唔想走架?!

有冇諗過我地感受啊???
.\ /.
...
其實去到外國,都可以識到一班新FRIEND架....
好似一個比賽的宣傳口號咁,「令你大開眼界」
不過你都算辛苦架啦
其實除了人際網絡,你還有甚麼其他顧慮?
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 714 於 2012-6-20 18:31 發表
你冇野啊,你屋企人有錢俾你去外國讀書仲嘈,[img]http://lsforum.net/board/images/smilies/default/.gif[/img]
咁冇大學收又冇錢去外國讀書d人係咪應該去死?
好心你去到外國就認認真真讀書,咪哂你啊媽d錢,
如果你諗住去到hea下hea下讀完又死返香港要你屋企人養,
唔該你啊媽好心捐d錢幫下人仲好

唔駛咁嬲住
你的心情我都好明白
MAYBE 樓主可以從中知道自己有得攞番個住已很好!
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-6-20 21:59 發表
I would stay at hk to repeat.
Having a degree of local U will be regonzised by more company,after all
of course,you may lose the chance to enhance your eng ability

so it's up to you to choose the option that you think is much suitable
I do think your family should respect your mind and support you
to convince them,you have to show your determination in implementing your own plan.
YES.....
But I am afraid that some parents are very difficult to convince.....
They only think their planning to children are the best, and ignore the feeling of them...
There are communication gap between the two generations.....

你讀好d書咪唔洗去外國lor!
我都準備去英國
但我好感激我父母 有錢供我去讀書
我其實去唔去無咩所謂 最緊要係入到大學
我係期待過英國既生活

有得去外國都唔珍惜仲要話自己好慘
港童真係無救

其實我覺得你好幸運啦WO
屋企經濟能力許可,好似我咁想去都冇得去,焗住在HK讀預科
去外國幾好呀,識多D唔同國家,文化背景的人,自己個社交圈子都大D 啦
而家科技咁發達,唔驚啦

其實不同的人有不同的看法和觀感
有人覺得即使前路有多好,外國升學都是一件苦事,其實可能真的不想讀一些自己不喜歡的科目和過那些生活.....
有人覺得多辛苦都好,能升學就好了......

我想去都無錢去= =

樓主你真係身在幸福中不知福!
因為就算你冇大學收,你爸爸媽媽都幫你鋪左呢條後路,你廢廢地都叫做過大學生,浸過咸水
大把人想去外國讀書,因為冇錢而冇得讀呀!
我明白你唔想去外國冇朋友,但朋友呢d野你去到外國生活自自然然就會有架啦!
個心態就好似小學升中學咁,你0個陣夠驚自己去到中學冇朋友啦,咁實情又係唔係冇朋友呢?
而且,你而家玩緊0個d朋友,你確定你幾年後仲同你一齊玩埋一堆嗎?佢地自己都會識其他人啦

有錢,好葡萄

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。