本區搜索:
Yahoo!字典

[選科諮詢] 大家覺得讀law有冇前途

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-6 10:05 PM 發表
1.睇人際關係
2.睇師傅
3.睇實力
你普通mooting都輸比人,出黎邊有人請呢?so....睇能力吧,and law表面風光,暗地好
雖然我都希望讀LLB,因爲熱愛debate
debate?
做bar 小心一出黎無客就關門大吉

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-6 09:42 PM 發表
大家覺得讀law有冇前途
你讀得掂就有前途.讀唔掂就無

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-7 08:29 PM 發表

睇運氣睇實力 double major/讀完degree讀pcll/讀JD都未遲
degree/JD 上PCLL 已經唔見左一半的人.....
入到PCLL 都有幾% 人讀唔掂quit em35em35em35

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-9 06:48 PM 發表
我知道要入到top既law firm先有好人工,但係好少人入到,得幾%
聽人講入到law就好巴閉,但係好似冇咩保障
law degree 出黎做comp sec/compliance/政府工都夠殺la.....咁唔算無保障瓜

引用:
原帖由 1994823 於 2013-4-10 05:15 PM 發表

不能認同更多   我阿爸阿媽想我做accountant  
雖然我bafs唔差  但係讀左禁多年
唔可以話憎accounting  但講興趣及不上economics
我想同樓主講   你問下自己  願意一世做律師 ...
興趣?

邊個有興趣讀書考試? 咪個個都讀大學

出到黎做野就知,好多時興趣都得得個吹字,根本你唔知個科/job實際係咩.......

引用:
原帖由 AmyTungTung 於 2013-4-11 06:14 PM 發表
其實我口才唔好...
律師 有2條route - bar大律師 (專打官司) 同soli 事務律師 (做文件,咨詢,見證人 e.t.c.)

兩者都要很好的英文能力.....

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。