本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 210

1. HKU
2. CU
3. UST

[JUPAS] HKU science vs CU science vs UST Science

HKU science vs CU science vs UST Science

小弟想擺其中一個Science係A1,

因為自知實力不足

我係主要想讀數or stat(想再major/minor CS, account, german)

以下係我對各U嘅睇法:

HKU : 學習自由,double major易,gpa過3難

CU:數學勁,double major 好難(好似係?),大學味濃(ulife

)

UST: Chur,prof 係yr 1 有大陸口音。係yr 2 先簡讀咩數?

thx chings #adore#

p.s. aim 445*(5)5 444 m2 phychembio

ic, thx

cu flexible 低, 如果你想少D compulsory 野讀 多D 自由度就hku double major係CU係難嫁
其實2間science 分別唔大 為名就hku 啦

我了解的是,論名氣的話: HKU 生物醫學及化學;CUHK 物理學/電子計算機科學。港大為全球首個成功鑑定 SARS 冠狀病毒的研究隊,而中大誕生過圖靈獎得主(根據中大某 Biochem 教授所講,他們亦曾盡力找出沙士病原體,惟後錯誤認為是某類感冒病毒故被港大搶先)。

引用:
原帖由 doomsdays 於 2013-12-19 11:56 PM 發表
而中大誕生過圖靈獎得主
You mean Prof Yao ? "中大誕生" ?
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-12-20 01:10 AM 發表

You mean Prof Yao ? "中大誕生" ?
If I remember correctly, Andrew Yao is a Turning Award laureate but not a graduate of CUHK. He was just  as faculty there. What CUHK really produced is a Fields Medal laureate, the mathematician Shing Tung Yau.

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2013-12-21 03:44 AM 發表

丘成桐嚴格黎講都唔算係中大出品
But I remember he is affiliated as an alumnus of CUHK, although he has gone to several other American institutions. I think this is a similar case to Nobel laureates who may have studied at different universities, all of which can be said to have contributed to nurture such winners. But I know sometimes people merely count the institution where a given winner is affiliated at the time of receiving the award.

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2013-12-21 01:32 PM 發表
I am not meaning this.
? Details will be appreciated.

有無人可以講下biomedical engineering 前景好唔好? 有興趣但驚乞食另外 hku 既 JS6951 同JS6963 有咩分別?

睇science 入面既分科
如果你想透過爆 GPA 揀 Risk man 就 hku
想讀 phy, math, computer science ... 就 cu
ust? I am sorry, I don't know.

引用:
原帖由 bananayk 於 2014-3-5 11:54 PM 發表
有無人可以講下biomedical engineering 前景好唔好? 有興趣但驚乞食另外 hku 既 JS6951 同JS6963 有咩分別?
呢科唔錯既...一出來都有萬4~萬5 蚊...
但係出來係係醫療instructment公司做sales ...
唔係做科研既.... 不過又唔怕比其他科既人同你爭飯食既...
佢地請既sales 唔係咩人都做得...多數都係讀BME 既人先做得

引用:
原帖由 41200 於 2014-3-15 10:55 PM 發表
呢科唔錯既...一出來都有萬4~萬5 蚊...
但係出來係係醫療instructment公司做sales ...
唔係做科研既.... 不過又唔怕比其他科既人同你爭飯食既...
佢地請既sales 唔係咩人都做得...多數都係讀BME 既人先做得
補充
可以做科研, 要求 : PhD
有時Master (MPhil) , With research experience / quality 都可以
幾點返工都得
有料就可以有如此待遇

引用:
原帖由 Automaton 於 2014-3-15 11:11 PM 發表

補充
可以做科研, 要求 : PhD
有時Master (MPhil) , With research experience / quality 都可以
幾點返工都得
有料就可以有如此待遇
如果mphil, PhD 的確可以做 R&D 個D 工...
如果只係degree holders 就應該唔得拉

引用:
原帖由 41200 於 2014-3-16 12:38 AM 發表
如果mphil, PhD 的確可以做 R&D 個D 工...
如果只係degree holders 就應該唔得拉
degree holder 可以
做 R&D ......................................................... 個助手

想了解下earth science / earth system science
如果可以想了解下CU 同HKU 關於呢科分別

RE #40
UST 先係比較難過3...
HKU三間中比較易過3...

另外,HKU 的確係比較易double major 既...
UST 就比較難....因為佢好似有成績限制,每個sem 要達到一定既成績先可以double major 落去

而內地prof.呢個問題其實度度都有架拉...佢地唔一定教得差架啵...

就你情況,MATH+CS 一係就簡CU/UST...
CU 既MAth同CS應該係全港最好....
而ust都幾差唔多拉

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。