本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 249

1. HKU engin
2. CU engin
3. UST engin

[大學升學資訊] HKU vs CU vs UST (engin)

HKU vs CU vs UST (engin)

小弟不知道選哪間engin好...........求各大大比意見

引用:
原帖由 asd155 於 2013-11-30 12:40 AM 發表
小弟不知道選哪間engin好...........求各大大比意見
What is your goal ? Job hunting or want to upgrade yourself?

What is your interest?

Have you ever done some "research"?
http://lsforum.net/board/thread-200555-1-1.html
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 ka3 於 2013-11-30 12:52 AM 發表
hku>>hkust>>polyu>>>cuhk
hku,hkust,polyu 讀完有出路

cu乜都冇,入到讀垃圾科讀完出黎乞米

除了沒有Civil之外
我看不出CU怎樣 "乜都冇"

我就收下聲, 听你解解

D人都痴線
每間U一定有勁人
一間完全冇勁人的U, 就真係扺被人攻擊

CU Engineering一樣有勁人
香港人(無知的) 唔 識 野

點止CU有勁人, HKU, UST, CityU, Poly, BU 一樣有勁人

點止勁人
frontier級 / founder級 / first-inventor級 / leader級都有
(不能說多, 不過最少都有)

1. 地球上第一個organic LED就是一個住在元朗的阿伯Prof搞的
2. Charles Kao唔講都知咩事
3. Poly仲有一個究極級勁人(可以話係Engineering界,霍金級人物, 當然門外漢冇人會識)(題外話, 佢就走, 哈哈)
4. CityU EE一向電磁學較強, 可惜比不上另一個在HKU EEE 搞ComputeEM的霍金級人物(題外話, 佢都走左, 哈哈)
5. UST CS都有幾個Combinatoric, 4,5個Fellow等等的 leader級人物(題外話, 一樣就快走, 哈哈)
講夠, 唔講

一句

我連唔想講就都講
一流prof一定講過
"香港Funding禁少ge"
"香港D Lab, 好窮"

為什麼?因為

引用:
原帖由 Automaton 於 2013-11-30 12:57 AM 發表

除了沒有Civil之外
我看不出CU怎樣 "乜都冇"

我就收下聲, 听你解解
但事實係有人係入面讀完Master出黎都冇公司請, 結果要去小學做TA,

係比人

我收返果句

computer

回覆 2# Automaton 的帖子

其實小弟之前已睇過大大你個post, 但始終未搵到自己鐘情於甚麼engin, 亦不知道各u教授engin既分別, 才特開此post.

回覆 2# Automaton 的帖子

Job Hunting同upgrade自己會點樣影響到個choice, 小的唔係好清楚

似乎係你唔明我講咩多d,我都知不同master degree有不同專長, 就業情況相異, 並且不能因個別例子而一概而論, 或全盤否定整個學系畢業生的出路.

而我所指computer, 只係對我之前例子既補充   如果你咁都gag唔到的話, 你既理解能力就真係好有問題, 你自己反省下la! Sosad

引用:
原帖由 ka3 於 2013-11-30 01:22 PM 發表
似乎係你唔明我講咩多d,我都知不同master degree有不同專長, 就業情況相異, 並且不能因個別例子而一概而論, 或全盤否定整個學系畢業生的出路.

而我所指computer, 只係對我之前例子既補充, 如果你咁都gag唔到的話, ...
He meant MSc vs MPhil, not "不同專長"... its you who 唔明 what he said

回覆 17# christinali 的帖子

不如你睇曬所有帖全文先覆la, 人地的確係想比較, 但人地係話cu engine master degree (M.Phil./M.Sc.)都有好多種不同Programme, 不能因個別master畢業生(M.Sc. in Computer Science)失敗既例子而一概而論地否定整個學系畢業生的出路前境呀!

另外,不同master degree有不同專長係指佢地有吾同既學歷,知識,能力,專門知識,,即專長

你既理解能力就真係好極有限 ,你好自為之, 不然你下次又會比其他人串到冇曬飛屎架

引用:
原帖由 asd155 於 2013-11-30 12:00 PM 發表
其實小弟之前已睇過大大你個post, 但始終未搵到自己鐘情於甚麼engin, 亦不知道各u教授engin既分別, 才特開此post.
引用:
原帖由 asd155 於 2013-11-30 12:02 PM 發表
Job Hunting同upgrade自己會點樣影響到個choice, 小的唔係好清楚
分 industrial oriented 和 academic oriented
老實, 我可以講沒什麼分別, 也可以有很大分別
分別在, 你想做什麼

如果你想入公司
那你要的是那個公司需要的技能
例如IC design, 大學是不會教得很深入地 "如果做塊IC that can make $$ / mass-produce / practical "
因為那是industry的人去發掘的
大學Prof一定是較theoretical

不過Engineering不同pure science, 大學Prof會practical一點
大把Engineering Prof是行業做過的Engineer

簡單一句, 就是theoretical & practical的分別
大學prof要出paper,自自然有時要簡單事物弄得很清楚, 會 "很難用" "出得慢"(慢工出细火) , "較貴"(因為新方法, 所以貴)
公司Engineer要sell product,自自要 "快" "勁" "易用" "易明" "平"

問題重心
什麼科目較"academic"
什麼科目較"industrial-oriented"

例如 Maxwell's Equations, 哇听落好似好 academic
不過呢, 所有搞high-speed IC的engineer一定識

例如 Slope Stability Analysis, 哇听落好似好 industrial
不過呢, 這是Civil 一個大學問, 可以寫一大堆paper

結果就是
其實任何科目都可以 academic 和industrial
問題就是 你能不能 發現/找到 academic的方向 和 industrial的方向

例如搞Maxwell's Equation
想入公司的, 可以走High-speed IC design, RF Filter Design, Antenna Design
想搞academic的, 可以搞Fast Multi-physics algorithm, Inverse problem modeling, Fast PDF Solver等等

那麼我講什麼 沒什麼分別 和 也可以有很大分別 呢

如果你找不到, 看不出 那個科目 的出路/方向, 認定那個科目 只有一個方向的話
那就有很大分別
因為你只知道有一個方向
例如人人以為讀electronics要返大陸 (這是超低能 超錯)
如果你只以為electronics只能返大陸, 那你就會感覺 electronics VS Civil會有很大分別

但是如果你能找出一個科目的不同方向的話
你就有了很多走法
科與科之間的 優異就不再明顯

我以electronics為例 (因為我讀electronics)
如果
你只以為electronics只能返大陸
那你拿electronics和 醫生比
你自自然會認為 醫生 勁

如果
你知道electronics可以搞signal processing, 可以去Wall Street搶QuanFiance飯碗
你知道electronics可以搞device modeling , 可以去research搶Physics飯碗
你知道electronics可以搞solid state organic devices, 可以去搶Chemistry飯碗
你知道electronics可以搞human-robot interface,可以去搞腦電波機去搶Neuroscience飯碗
你知道electronics可以搞Imaging,可以去做Cancer tracking去搶醫生飯碗
等等等等....

這個時候
那你拿electronics和 醫生比
你就會感覺, 沒什麼大分別
大家都有勁的地方

所以呢
你對一科的認知
絕對會影響你對這一科的看法
絕對會影響你的選擇

你做足功課之後
再想想會更好!

thanks, 了解engin尚有一大段路行

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。