本區搜索:
Yahoo!字典

[建議] 有關HKDSE資源分享區的改善建議

引用:
原帖由 龍嘯天 於 9-1-2014 03:35 PM 發表

難保有經驗淺的會員推返上來

樓主的意見我望過
idea係好有人CENTRALIZED
但要定期check + update link會係一個首要解決的問題
因為SENDSPACE一無人download條LINK好快死
有無人 / 有邊個backup左已經係一個concern
會否打算設立回報死LINK制度?部份設下載區既論壇都有類似制度,就係透過置頂帖,由會員回報死LINK
當確認條LINK失效,版主就會關帖,避免繼續有回覆推個post上首頁。

有部份壇會用檢舉功能,但個人認為既然死LINK唔屬於違規,唔太適合用檢舉功能處理。

同時,置頂帖可以集合曬所有已關既POST,比會員知。如果有個別會員曾經下載相關資源既,可以reupload,等有關資源“復活”。

Centralize資源要花既時間唔少,我都明 短期措施可唔可以係改左啲標籤先?姐係文科分享再拆做 地理 中史 世史 中國文學 英國文學 etc.
同埋有冇可能做到同時用多過一個標籤?好似呢個論壇咁(外部鏈接):http://www.hkbf.org/bus-route-news.htm
(入面既標籤係 [巴士公司][調整項目A][調整項目B][etc.])

不過Discuz!係咪做唔倒?

中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

其實我這幾年也常常來資源區, 也獲取了不少教學的資源, 其實分成文科和主科的tag已經很足夠.
因為太詳細的tagging 會不會反而不吸引人來提供資源呢?
文化本是平常事
"Culture is ordinary" by Raymond Williams
-----
https://www.meta.edu.hk
ig: metalearning

引用:
原帖由 煎魚 於 23-1-2014 10:09 PM 發表
其實我這幾年也常常來資源區, 也獲取了不少教學的資源, 其實分成文科和主科的tag已經很足夠.
因為太詳細的tagging 會不會反而不吸引人來提供資源呢?
唔太明白呢項既理據。
意指當標籤系統由[商科分享]分拆為[ECON]/[BAFS]/[Tourism]
一位本身想分享HKDSE BAFS既past paper會因為未能選擇[商科分享]標籤,只可以選擇[BAFS]標籤,而對分享資源卻步?

想了解清楚啲呢位版友既意思。
BAFS資源集中帖按此

對於標題一事,其實依家會員係從來唔會係發帖既時候
去跟返規矩去改個帖子名,而管理團隊亦都無足夠人力物力去跟足每一個帖
所以先會出現大量標題含糊既情況

至於現有既標籤,其實暫時黎講已經係最好既分法
所以就請會員對於唔同分類既資源分開帖子去發

至於資源失效一事,我認同係有好多此類既帖子
然而管理團隊亦都無足夠人力物力去處理,需要靠會員報告有關帖子才能處理

對於規限會員分享檔案既格式,其實曾幾何時都有做過類似既事
只不過會員根本就唔會睇規則去做野,所以呢個方法一直失效

我認同資源分享區係需要有改革,但目前我仲未見到一個比較可行既做法
【DSE Maths】中大教育文憑 × 數學系畢業◆助你奪*升Lv~
首次以課題分班,10月開班招生,快d黎睇下~

導師簡介:按此進入

引用:
原帖由 Simon 於 25-1-2014 05:33 PM 發表
對於標題一事,其實依家會員係從來唔會係發帖既時候
去跟返規矩去改個帖子名,而管理團隊亦都無足夠人力物力去跟足每一個帖
所以先會出現大量標題含糊既情況

至於現有既標籤,其實暫時黎講已經係最好既分法
所 ...
有冇考慮過就資源分享區改革做版務人員內部討論,再公開諮詢?既然之前搞過小卒會員調查(http://lsforum.net/board/thread-227631-1-1.html),呢類型諮詢應該可以舉行倒。
BAFS資源集中帖按此

agreed 樓上的意見
★好多重複性資源、死LINK、冇檔既情況出現
★其實真係好晒時間...
★[投訴]         upload file without showing password or the files are not valid
                 - 冇人理/回應
★如有死LINK/ without showing password / empty file etc
    由会員通知管理員
    便可減少 對管理員冇咁大負荷!!

同意

支持

Thx

好多回復完又無野又死link

引用:
原帖由 asd1234000 於 26-3-2015 09:23 PM 發表
好多回復完又無野又死link
可以用報告功能話比管理人員知,但係佢地都需要時間處理既。始終佢地唔係每日都有好多時間去睇住論壇運作。
BAFS資源集中帖按此

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。