本區搜索:
Yahoo!字典

[問題] DSE卷一核心價值,HELP

DSE卷一核心價值,HELP

我將條問題完完全全理解錯曬..
我個時get左邊條題目為邊兩個核心同資料b數據有矛盾?
姐係資料b顯示啲人違反緊邊啲核心價值.........唉

姐係我寫左香港提倡和平,跟住但參加集會就越黎越多,而且同時間多比人檢控.
所以呢樣野係令社會唔和諧,

另一個就寫左要依法......又係話檢控越黎越多..姐係越來越小人依法...

唉...0分

我答左公眾集會及示威自由&法治精神
佢資料寫公眾活動次數上升&被檢控的人數亦上升
所以市民認為自己有自由透過公眾活動表達個人訴求可是卻作出一些違法的行為甚至公民抗命,但在法治社會下不容許此舉,導致警員不得不對違法者作出檢控。因而造成兩者的矛盾和衝突
例如XX老師在遊行期間辱罵警員,被檢控。

提倡和平從來唔係香港核心價值bo

其實此題發揮空間大,每人對核心價值的定義盡不相同。只要扣緊資料B顯視的現象如何突顯兩者的矛盾便言之成理了

回覆 2# mattchiu1124 的帖子

只係要矛盾,更進一步答衝突都得?

只是這些衝突能反映了矛盾的出現。舉出來能突顯一下矛盾越趨嚴重

引用:
原帖由 4e1he991 於 2014-4-9 10:51 PM 發表
我記得中四學過香港係提倡和平地爭取利益, 唔支持暴力

引用:
原帖由 4e1he991 於 2014-4-9 10:51 PM 發表
我記得中四學過香港係提倡和平地爭取利益, 唔支持暴力

回覆 8# purpleching 的帖子

只是現實並非如此

引用:
原帖由 mattchiu1124 於 2014-4-9 11:10 PM 發表
只是現實並非如此
唉.無論呢個價值觀岩與否.
我都答錯曬~_~

我唔係答兩個核心價值既矛盾
而答左d人集會違反左啲核心價值

6分就算啦

引用:
原帖由 gavccf 於 2014-4-9 11:44 PM 發表
6分就算啦
呢份卷可能好多人高分的我覺得.
係呢啲無乜人識既題目我又係拎唔到分.
咁就突圍唔到/.\
唉. 難得我識核心價值有邊啲.
好down
不過無早知既.
都係繼續加油係其他科

i write freedom of speech and social security, i think using english is easier to figure out the key words lol

核心價值: 港人治港, 高度自治

資料B反映香港社會有哪兩個核心價值出現矛盾? 這兩個核心價值的矛盾引致的後果是否日趨嚴重? 參考資料B,解釋你的答案

我係咁諗,先指出香港有邊兩個核心價值A,B

然後再由資料B自行總結C,D 2 個資料出黎,再分別指出A同C,B同D出現矛盾有咩問題-_-?一樣係同題目要求既那兩個核心價值出現矛盾一樣-_-

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。