本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 地理科發問區

師兄2001 CE 3C ) favourable condition of delta? marking有個係existence of mangrove

引用:
原帖由 chirstalkj 於 2014-4-19 11:30 AM 發表
有冇人可以講解下essay點寫?
係咪真係要寫14個pts咁多?
根據我以前學返黎既寫法係....
開首同結尾你抄下題目,轉下個語境,總結返以前寫既野就OK
之後就盡量分PT,一段一個,每段分1)論點,2)論證同3)論據,有時好難3舊野有晒,你就1+2 / 1+3
有D PTS 性質係相類近既你GROUP埋一段寫都可以

至於要寫幾多個PTS D樣野.....我個人覺得你唔應該諗要寫幾多個PTS....而係果刻你諗到幾多個PTS就要寫晒佢.....
假設有條問題3分,你如果諗到有5個PTS,你唔會淨係寫3個架嘛..你要寫晒果5個落去

引用:
原帖由 yipkahang 於 2014-4-20 12:36 AM 發表
師兄2001 CE 3C ) favourable condition of delta? marking有個係existence of mangrove
茂密生長在海邊的紅樹林,會形成一道天然屏障,抵擋海浪對海岸的侵蝕,也可以把(來自河流的)泥沙擋下,有利三角洲既形成。

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-19 09:31 AM 發表
最大問題系
明明對既野都話人系錯
逼人跟佢個套
本身我都算
問題系我點知佢個套系D咩泥
想跟都難跟呀
另外系宜家咁既情況
我都唔知大概自己去到咩Lv
我明白你既心情,
但其實所有考生都唔係100%明晒同埋記得晒所有既CONCEPTS入試場,
而你現時要做既係把握時間盡可能地溫習
唔好為左1個小問題而糾纏,咁會令你冇左好多時間
而我亦都只可以提供折衷方法比你

明白明白!!
唔該哂∼
btw有無人有12同13既dse卷><
中文版 有既介唔介意pm比我thx

想問下正斷層同逆斷層既分別?

引用:
原帖由 yip1023 於 2014-4-21 11:09 AM 發表
想問下正斷層同逆斷層既分別?
張力-->斷層作用-->岩石位移(正斷層),
擠壓力-->斷層作用-->岩石位移(逆斷層)

引用:
原帖由 chirstalkj 於 2014-4-20 09:50 PM 發表
明白明白!!
唔該哂∼
btw有無人有12同13既dse卷><
中文版 有既介唔介意pm比我thx

我有,請問點樣上傳FILES,同埋兩個FILES合共58MB會否太大超出可上傳範圍?
或者你PM我留底E-MAIL我SD比你。

想問註釋圖同氣候圖點畫?
另外map reading有何技巧?
有時佢問坡度同小徑長度
真系量到好浪費時間
同埋有冇一個大表展示哂所以標示系代表咩設施

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-23 02:40 PM 發表
想問註釋圖同氣候圖點畫?
另外map reading有何技巧?
有時佢問坡度同小徑長度
真系量到好浪費時間
同埋有冇一個大表展示哂所以標示系代表咩設施
註釋圖: 唔同課題有唔同既畫法,好難就咁講
但唯一可以提既就係, 盡可能清楚同仔細地標示圖中既每樣事物,
如板塊果課既褶曲山,你除左要話人知果左係咩山,仲有要寫埋咩板塊相撞,移動方向,板塊之下係咩黎等等,
如果會用到符號,就記得要加返個圖示話比人知係咩黎,如 --> : 移動方向

坡度量度個應該唔會太晒時間, 都係量度兩點距離,睇下個SCALE, 再將果兩點位處高度相減, 之後就會計到

小徑量度: 一係線;一係用紙

一個大表展示哂所以標示系代表咩設施: 係有既,你上網試下打下D KEY WORDS祇該就會搵到

另外想問下dse可唔可以劃花個地圖架?

引用:
原帖由 chirstalkj 於 2014-4-23 05:01 PM 發表
另外想問下dse可唔可以劃花個地圖架?

可以, 地圖係可以比你任意劃花。

唔該哂

引用:
原帖由 chirstalkj 於 2014-4-23 05:52 PM 發表
唔該哂

為左方便自己, 你可以用螢光筆HIGHLIGH題目指定既地區範圍 或 特別既地方提示自己。
另外, 如果要係地圖上作一D既標示時, 鉛筆都係個唔錯既選擇 (睇錯野時, 起碼可以擦, 等張圖冇咁亂; 當然唔擦會慳返D時間)
除左可以畫花,你都可以任摺張地圖
地理科因為要畫圖,所以要帶既工具係比較多......考試前記得要寫隕CHECK LIST提自己睇下有冇帶漏
而考試台係唔夠位比你放咁多野野, 所以除左筆同埋間尺果D必用外,其他放凳底吧~

另外想問""年温差大""既定義系咩??
有冇實際數字?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。