本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (GRAD6001)等我介紹你知Research是什麼

引用:
原帖由 41200 於 2015-2-13 11:53 PM 發表
發覺Switch field 真係幾難下...
作為一個局外人,最難係點樣一開始可以propose 到一個有novelty 既research topic..
READINGS
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

引用:
原帖由 shareholders 於 2015-2-16 04:04 PM 發表
如果用動物攪 Invasive BCI 洗吾洗攪 ethics ?
抽血都要啦
BCI 999999999999999999999999%要

引用:
原帖由 shareholders 於 2015-2-16 11:17 PM 發表
OMG 抽血都要,咁打開動物個腦放個電極落去吾洗問了
其實抽血已經是很勁的level

有時問你係男人or女人, 問你個電話號碼, 問你個email都要過IRB approve     

引用:
原帖由 41200 於 2015-2-24 04:46 PM 發表
如果第時想做既野係2個field 加埋既野
i.e intelligent robot
係咪先向A.I 個邊發展, 再帶A.I 既知識返robot 個邊好D?
定無咩所謂?
intelligent robot 只係一個例子, 我意義係想問有無話應該要先做邊個field 既 ...
無所謂, 如果研究需要,就你就自自然會接觸到,之後就會去學
如果一開始就自發認為應該會有用,那也是早一點知道而已
"time is conserved"

引用:
原帖由 41200 於 2015-4-13 08:09 PM 發表
Robotics入面仲有边堆係比較hot?
MAV,exosuit ,jumping robot,soft robot?
仲有無?有時都怕唔跟住大勢走,讀完又揾唔返自己field既野做/再讀
no, no, no
最hot 是 Computer Vision

引用:
原帖由 41200 於 2015-6-16 06:11 PM 發表
你覺得如果想搵個個人做老細(假設個prof 係其他U), 幾耐之前cold email比個個prof 比較好?
1年之前?
at least收生高峰期半年前

太早的話,prof會忘記
除非你有吸引到attention

因為當你釣魚釣到的時候
email數量會>10

引用:
原帖由 ds111018 於 2015-12-16 23:17 發表
其實美國U有冇學生會同唔同U ge professor去做research?  
你google "summer research exchange program"
我有ust fd exchange去harvard 之後pg入左
引用:
原帖由 ds111018 於 2015-12-16 23:17 發表
同埋你而家research用ge數有冇field係要去到graduate level?
你問得呢個問題,即是你有個想法就是認為undergrad ge 可能會夠用
這視domain而定
例如family / community medicine 的stat應該stat major UG早就識晒

我個field,UG數沒可能夠用  

引用:
原帖由 ds111018 於 2015-12-18 22:10 發表
harvard
你個fd ug出左幾多紙

Bio/Medic 野我唔多識

引用:
原帖由 ds111018 於 2016-5-28 21:25 發表
UG點R research experience?
其實教授已經有PhD幫佢地 照計ug學生佢地唔多需要....
很簡單,任何人(postgrad / professor)其實都很忙
當然會很歡迎UG學生來"幫手",所以"唔多需要"就未必成立
多個(識野的)人幫手做lab,why not?
你所指的"唔多需要"是指Prof怕個人唔識野要train
Train一個人的cost可以很高(e.g. 教你用部機,教用儀器等等)
當你可以證明"我識野",Prof就會考慮一下
通常大Prof人力資源充足,可能不會理你
就算理你,都是叫個PG/ Postdoc理你
如果個Prof是新人,沒什麼人力資源,就會易入一點
我當年是入大prof,純粹因為area難少人做,所以易入
引用:
原帖由 ds111018 於 2016-5-28 21:25 發表
engineering需唔需要學埋 ode complex analysis背後ge原理 (uniqueness existence etc)?
視area而定,愈數學的area愈需要

引用:
原帖由 feakingmore 於 2016-7-3 12:05 發表
Automaton兄
我想問下讀phd 既學生係唔係通常都係上網睇人地d papers 同journals?
YES and

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。