本區搜索:
Yahoo!字典

[海外升學] 英國定澳洲好

英國定澳洲好

我自修左GCEAlevel就AAAAB, 同埋空槍DSE(best 5:21).
咁我就有 University of Birmingham, Exeter, Melbourne, Sydney同埋UNSWHoffer.
咁我就讀finance或者econ, AU啲U個排名就好過UK個啲, 但係啲FD又話AU個名好Seven, UK好似把炮啲.
點算好

澳洲平d

至於好唔好..其實排名都唔係咁重要
因為好多排名根本唔係比較bachelor degree
主要係比較間學校出o既論文 journal ranking..

英國d uni 我唔熟
澳洲o既話 melbourne u 應該係咁多間最好
尤其係佢商學院算好出名
(eg. emba 每年好多人想入都入唔到..入到都係大公司ceo 之類..)

最後就係所謂"留學生" 番香港搵工o既問題
其實講真...如果學校排名唔差得太多
大學 個成績 比 本身間學校排名重要得多啦
即係正如...hku 3rd hon 同 city u 1st hon
肯定係1st hon 的會好睇好多
一個冇用o既~~壇主~~=0="

kungbernard 於 2015-8-20 12:15 AM 發表
澳洲平d

主要係比較間學校出o既論文 journal ranking..

英國d uni 我唔熟
澳洲o既話 melbourne u 應該係咁多間最好
尤其係 ... [/quote]其實我入到HK啲大學, 但係屋企話出國好似見識多D.
BTW 澳洲個Bachelor好似冇honour, 會唔會有咩分別

同埋所謂"留學生" 番香港搵工會唔會比香港D U差.
因為我香港入到U  但係屋企人話去外國見識多D 英文好D

引用:
原帖由 sukhmit 於 2015-8-20 12:20 AM 發表
kungbernard 於 2015-8-20 12:15 AM 發表
澳洲平d

主要係比較間學校出o既論 ...
澳洲其實有honors 架
不過係要讀完bachelor 之後
再讀多1年 先咧駩onor
入honor 基本上bachelor 成績要70分以上 (Distinction average)
某d course 仲要professor or lecturer 推薦先得

honor degree 一般要求係要寫篇mini 論文
冇記錯好似要求係5萬字左右
o個年基本上係冇咩堂上...全年就得幾科...學點寫論文同做research
主要就係report 番比你o既直屬professor

其實上去讀honor o既人係為左再讀上phd
因為honor 咧駩1 可以直接報phd degree
如果唔想讀honor, 大部份人會讀master
master 又分2種......
master by course work 同 master by research
course work 就同bachelor差不多...就係上堂..考試...
research 就同honor 差不多...就係寫論文為主
只有 master by research 可以申請入phd degree

引用:
原帖由 sukhmit 於 2015-8-20 12:22 AM 發表
同埋所謂"留學生" 番香港搵工會唔會比香港D U差.
因為我香港入到U  但係屋企人話去外國見識多D 英文好D
我覺得去外國主要唔係學知識
係學識獨立....同擴闊眼界

btw...我其實同你差唔多
當年考完a-level...係poly 有degree offer (仲要比entry score 高幾分...)
但係選擇左去澳洲讀bachelor (monash)..係直入degree 唔係讀foundation / associate degree

讀完bachelor....有收到invite 讀 honor...不過唔鍾意做research...就讀完master by course work
grad 左之後...就係澳洲搵到份graduate program (類似香港的management trainee)
又垣Ipr (permanent residency)你可以click 下我 linkedin 睇下 (簽名有link)

Eexter好似係商科勁

英國貴的喎, 不過水準一般都唔太差.

引用:
原帖由 徒勞無功 於 2015-8-20 11:22 PM 發表
Eexter好似係商科勁
如果只係睇排名的話 (eg. QS ranking)
eexter 低過 Birmingham wor....
不過 melbourne u 真係高好多...

Faculty Ranking: http://www.topuniversities.com/u ... stars=false+search=

Individual Ranking: https://drive.google.com/file/d/ ... TQ/view?usp=sharing
都係o個句啦...排名o既野只係虛名黎
外國留學除非真係好top o既 學府
(eg. MIT, Havard, Stanford, Cambridge, Oxford...)
唔係o既話一般香港公司都當係一樣咁睇....

但係去澳洲會唔會學英文冇咁好
Btw我其實都有UST offer但係唔想咁chur

引用:
原帖由 sukhmit 於 2015-8-21 05:37 PM 發表

University of Stress and Tension (UST)

引用:
原帖由 sukhmit 於 2015-8-21 05:37 PM 發表

其實睇係平時同咩人多ga jei
同鬼佬多....多聽多講..自然會好
同香港人/ 中國人多...咪會冇咩進步law

而且你都係直接讀大學
基本上唔會有english class (唔同香港d 大學....)
一般都係靠睇多d journals 搵料寫essay...

uk for sure

Uni of Exeter 吾錯

這很取決於你的最終目的。若想在本地就業,就要看該行的雇主是否認可你所讀的那所大學(未必與地區有關);若為了移民或在當地就業,那就更不用說了;為興趣的話,就調查一下兩地的教學方針有何差別(這點外國有很多學生論壇有所探討)。別忘了看看制度能否銜接,以及當地的入學要求。以臨床醫學、法律為例,美式教育與英式(即香港跟隨的)有著天淵之別,前者較為繁複,需要做的事前功夫比較多。若遠赴就讀,就必須在香港先做好功課。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。