本區搜索:
Yahoo!字典

想出國發展讀語言定讀咩好?求意見!

想出國發展讀語言定讀咩好?求意見!

我本身就好鐘意日本文化
希望之後都可以去日本發展自己既事業
依家煩惱緊係讀返個日文專業,定係讀其他科再出去報個日文班
希望大家可以比返多少意見,謝謝!

引用:
原帖由 onepiecefans 於 2018-6-15 02:42 PM 發表
讀語言唔係唔得
不過如果你要去日本發展競爭力好似就弱咗D
話曬人地母語就係日文 你再叻都好難叻過佢地
我都係擔心呢樣呀,
讀日文專業如果係香港發展應該都OK,但要去日本好似差d

引用:
原帖由 菠蘿頭 於 2018-6-15 03:30 PM 發表
齋讀語言對你去個邊發展幫助唔大
建議你可以讀返個商科,再去報班學日文
唯有係咁,不過又要洗多筆錢...

引用:
原帖由 cc1396874 於 2018-6-15 05:15 PM 發表

IVE有科好似兩樣都有教喎
叫國際商業管理及語言
聽落好似幾啱樓主你,你有興趣可以望下IVE個網呀
你講既係咪呢科呀??
http://www.vtc.edu.hk/admission/ ... ent-with-languages/

引用:
原帖由 cc1396874 於 2018-6-20 02:47 PM 發表

係呀
讀呢科應該點都好過齋讀語言啦
可以學返D business相關既嘢
我睇個課程內容好似都幾豐富
採購/物流/管理/電子行銷樣樣都有教
到時你有學歷,識野又廣D,去到日本你想搵嘢做都容易D啦
有道理既!而且可以慳返筆,讀起身又冇咁辛苦~

引用:
原帖由 計數機99 於 2018-6-21 01:48 PM 發表
好似話今個月尾30號下午係會展有TALK同IVE課程資訊,到時可以去八下
Thanks for sharing!
我到時叫朋友陪我去睇下~

引用:
原帖由 kellycc 於 2018-6-21 02:48 PM 發表

得日文?有冇其他選擇?
我睇program intro就應該仲有韓文同西班牙文揀

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。