本區搜索:
Yahoo!字典

有冇人可以分享下ive個科law讀唔讀得過?

有冇人可以分享下ive個科law讀唔讀得過?

由細到大,我都想大個可以係法律界呢行度發展。
睇完TBB套劇我仲想試下係律師行做TIM。
我見到ive佢有科叫Law and Administration,
唔知呢科讀完可以做到咩職位?

呢科我上次去info day都有問過,佢地話讀完出黎基本上都可以去律師樓度做,又或者係其他法律部門都得!前景真心唔錯~

我細佬之前係呢科畢業,佢而家就係公司H法律部門度做,佢人工仲揾得多過我。咁當然佢都付出唔少,見佢一路都唔停咁讀書,睇好多法律相關既野,不過佢鍾意,所以讀得開心。

ive幾時deadline??????

引用:
原帖由 見習天使 於 2019-2-22 11:37 AM 發表
呢科我上次去info day都有問過,佢地話讀完出黎基本上都可以去律師樓度做,又或者係其他法律部門都得!前景真心唔錯~
我就係咁諗,好希望可以係律師樓度做~~!

引用:
原帖由 onepiecefans 於 2019-2-25 12:54 PM 發表
我細佬之前係呢科畢業,佢而家就係公司H法律部門度做,佢人工仲揾得多過我。咁當然佢都付出唔少,見佢一路都唔停咁讀書,睇好多法律相關既野,不過佢鍾意,所以讀得開心。
咁入呢d公司會唔會好難,要求好高架?

引用:
原帖由 onepiecefans 於 2019-2-25 12:54 PM 發表
呢行的確係要不停咁進修架,但讀多d對自己都有用處,唔洗怕啦!

引用:
原帖由 Minniedogdog 於 2019-2-25 12:56 PM 發表
ive幾時deadline??????
佢2月28號就deadline,要報就快d手!

引用:
原帖由 carollorac 於 2019-2-26 12:06 PM 發表

咁入呢d公司會唔會好難,要求好高架?
法律呢一行要求點都會比其他高,不過律師行都有唔同層次既要求處理法律文件,咁依D咪最啱我地啱啱畢業既同學做。係IVE讀完,學校有好多工介紹比同學,基本上讀完書唔洗驚冇工做。你有興趣讀就快d報名,佢2月28號就deadline啦!

引用:
原帖由 見習天使 於 2019-2-26 02:36 PM 發表

呢行的確係要不停咁進修架,但讀多d對自己都有用處,唔洗怕啦!
明白!要進修我都知道呀!

引用:
原帖由 見習天使 於 2019-2-26 02:37 PM 發表

法律呢一行要求點都會比其他高,不過律師行都有唔同層次既要求處理法律文件,咁依D咪最啱我地啱啱畢業既同學做。係IVE讀完,學校有好多工介紹比同學,基本上讀完書唔洗驚冇工做。你有興趣讀就 ...
咁好?即係未畢業就已經有公司請左佢地啦?

引用:
原帖由 carollorac 於 2019-2-26 05:08 PM 發表

咁好?即係未畢業就已經有公司請左佢地啦?
係呀!佢地有d就係個間公司做實習,佢地表現都幾好,公司就請左佢地做長工

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。