本區搜索:
Yahoo!字典

屋企人好擔心我H出路問題

屋企人好擔心我H出路問題

最近同左屋企人講我想入物流呢行,咁佢地都好擔心我,
佢地就怕我出路比較窄,會揾唔到工做。
但我自己對呢行真係有興趣,
但我又唔知可以點說服到佢地…

正所為「行行出狀元」
告訴他們興趣的重要, 做一份有興趣的工作, 才會投入, 自然就會有高的成就。
我就是一個很好的例子, 我做了10年幾份不喜歡的工作。((BTW, 我係學到好多野既, 錢都係多既))
文化本是平常事
"Culture is ordinary" by Raymond Williams
-----
https://www.meta.edu.hk
ig: metalearning

欣賞你有自己H興趣ar,要加油!其實係香港做物流又唔洗太擔心既,始終香港地理位置都有優勢。你都見啦,有大灣區、港珠澳、香港機場又有第三跑,物流呢行係香港出路都大把機會!

我都明你屋企人擔心d咩,佢地都想你第時可以有份好dH工,或者選擇可以多d~
所以我覺得你可以用行動去證明比你屋企人睇,去讀d同物流有關Hcourse, 晉升機會好d!

引用:
原帖由 Peanuts00 於 2019-5-22 06:34 PM 發表
欣賞你有自己H興趣ar,要加油!其實係香港做物流又唔洗太擔心既,始終香港地理位置都有優勢。你都見啦,有大灣區、港珠澳、香港機場又有第三跑,物流呢行係香港出路都大把機會!
香港地點會冇出路,最重要就係揾到自己有興趣H野去做去學
冇興趣或者原地踏步呢d先係冇出路

引用:
原帖由 煎魚 於 2019-5-22 12:30 PM 發表
正所為「行行出狀元」
告訴他們興趣的重要, 做一份有興趣的工作, 才會投入, 自然就會有高的成就。
我就是一個很好的例子, 我做了10年幾份不喜歡的工作。((BTW, 我係學到好多野既, 錢都係多既))
多謝你!我而家都係度說服佢地,揾定d課程去讀
希望佢地會明白我!
btw,介唔介意講下你做左份咩工?

引用:
原帖由 Peanuts00 於 2019-5-22 06:34 PM 發表
知呀,就係見到係香港呢行都唔差,而自己又有興趣先決心去入行

引用:
原帖由 cc1396874 於 2019-5-23 11:40 AM 發表
我都明你屋企人擔心d咩,佢地都想你第時可以有份好dH工,或者選擇可以多d~
所以我覺得你可以用行動去證明比你屋企人睇,去讀d同物流有關Hcourse, 晉升機會好d!
呢個我都明呀,所以都有開始係度睇緊邊個課程係岩讀~

引用:
原帖由 cc1396874 於 2019-5-23 11:40 AM 發表
有咩課程??

引用:
原帖由 megumegufire 於 2019-5-24 11:35 AM 發表

呢個我都明呀,所以都有開始係度睇緊邊個課程係岩讀~
ive有呀!你睇睇佢啦!佢有一科係教同物流相關H野嫁

引用:
原帖由 omgmary 於 2019-5-27 11:42 AM 發表

有咩課程??
ive有Aviation Management and Global Logistics,
之前我去佢地個info day,呢科除左會教你物流之外,
仲會教埋航運呀同埋d危機貨物保安H野,其實學既野都幾全面。
加上IVE出名既工作實習,講真畢業搵工都真係唔洗擔心~

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。