本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] 決戰JUPAS之「Dean」

決戰JUPAS之「Dean」

前言

一眾溫書溫到傻了的今屆A-Level考生,在EASers的地頭狂吹有關JUPAS(不包括EAS)的東西。

為JUPASer的人身安全著想(開山刀、流星搥......走呀!!!),現開設本年度第一個JUPAS的交流帖。
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 08:27 PM 發表

有好多科都要in o個個呢..xdd
不過真正想入+有機會入到o既應該會係
正選:cu ibba, cu psy, ust bba
副選: cu econ, cu stat
三選: hku bss, hku ba, hku beng, hku bsc
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 08:34 PM 發表

小弟choices我諗無邊幾個同我相似架啦XD

正選: CU Math, CU Stat, HKU BSc<---呢個貪佢個double major
副選: UST Math, CU Phy
三選: 一大堆enginee
引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 08:37 PM 發表

STEVE與aa相遇的地方:CU Stat......XDXDXD
不過double major in Science就(似乎)要放棄一些大學生活
(商科另計)
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 08:40 PM 發表

突然在中六愛死了physics
maths不嬲都係小弟的愛好 xddd

(不過唔想讀hku的maths/phy呢個major)
引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 08:53 PM 發表

CU IBBA、UST BBA、CU Econ、HKU BSS、HKU BEng、HKU BSc。
HKU BA是文學院還是商學院?

P.S.:我們JUPAS人再在這帖吹的話可會被EASers追殺的了, ...
上述回覆出自《[EAS][開定]EAS報喜帖》。

請出招

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:14 PM 發表
BA 當然係文學院la^^
aa你入文學院
0_0"

話說,我的第一個版本是有CU Translation在內的。
結果被我的「職業輔導老師」(=班主任=英文老師)迎頭痛擊。
(這亦是我唯一接受的「建議」)
最終當然離我的JUPAS choices而去了。
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:14 PM 發表
多謝多啦
舉手之勞。
不過這段時間可能真是只有Pure Phy Chem人響度狂吹。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:15 PM 發表

我25個choices全部都係BSc或者BEng會唔會寡左d?
嗯......我有同學全部是BSc或者BSocSc@@
只要你肯定你會對這些科目死心塌地,從一而終,就行了。
引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-10 09:16 PM 發表

中六人又浮下先
BA是某魚的奮鬥目標之一xD
中六人(非EAS),都算是JUPASer掛......
不過是不同屆數@@

BA人數多,收生亦多,在中游至中上游學生的好去處。
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:19 PM 發表
我的第一個版本還有幾個BBA留下
不過在尾二版本全部都丟掉了
STEVE看來真的很討厭商科?
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:20 PM 發表

我不入地獄, 誰入地獄..xddd
本住自己咩野唔好, 大學就讀咩o既principle 去揀, ba 係個唔錯o既choice..xdd
......
萬一入左,點算?
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:25 PM 發表

我重有個fd 揀左9大o既acct 同hku ac就算la..xdddd
25個choice揀得9個?!
那......你個fd千萬不要看到某些Blog/論壇文章了,否則後果堪虞。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 nana2000 於 2008-4-10 09:31 PM 發表
點解講到HKU BA咁地獄ge?? = o ='"

btw, 聽人講話HKU"教壞人", 係咪真ka??
nana是否說「Hall文化」?

某些Hall的確踩到好盡的。
08年info day,港大學生會一如以往,在Library前的大空地舉行討論,題目是
「社堂教育是否應予以保留?」
(大概吧,exact wording唔記得lu...)
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:31 PM 發表
佢只肯入account or ac,
不過佢有應該考到3a 的...= ="..問題係ue 會唔會e..所以入唔到ac ga jei....
.ba 入左咪讀lor, 我可以揀philo 加eng 掛..xd
出路亦都唔錯
始終做商科, language 都幾重要
UE E了應該都仲入到Poly Acct的。
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:33 PM 發表

cu 先係我呢d 純品乖學生入ga ma^^
對我lei 講, 除左cu 之外, 間間都教壞人..xddd

(以上純粹個人感覺, 勿插)
=0=
CU人的衣著的確很純品的,但其他就......
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:39 PM 發表

1. 語文差
2. 討厭acct
3. 讀運算味較重的不如讀數學類科目好過
那你怎麼選了Stat的?
引用:
原帖由 nana2000 於 2008-4-10 09:41 PM 發表
我淨係知HKU會教你做"上等人"lor.....
所以唔係為左個BA, 我一定唔讀HKU........= =""
HKU有些人都幾nice的,最主要可能是家庭背景問題。

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:47 PM 發表

是08info day ^^
我聽左一陣, 覺得佢地似做show 多過discussion,
之後就走左去食野..xd
Oh...我這糟透了的記憶......
嗯,我都是聽左一陣(不過那一段都幾狠的,把社堂教育批得體無完膚),然後潛入圖書館進行印務工作去了。
引用:
原帖由 nana2000 於 2008-4-10 09:47 PM 發表
最想入係哲學,
不過e+排頭位ge好似係BU hist. + hum. + ?? (唔記得左)
+ education,無記錯的話。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:49 PM 發表

yeah~^^
philo~
唔記得寫tim, 如果考得差, 我重有philo 同cog sci 揀^^
我好鍾意philo....
不過驚如果咁讀法會好易short short 地..xd
所以唔諗住咁第1年咁讀.....
不過小心好多野背......

Corn Science,是多元究極混合體,不過Computer那邊都幾重的,可要當心。
引用:
原帖由 kiwakwok 於 2008-4-10 09:56 PM 發表
Kevin掉埋入水入Sci

應該6901都會係band A度出現xD
6901,可能會搭D CU/UST的pure science?
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

過了一晚,就咁多回覆,真是水力驚人@@
引用:
原帖由 kiwakwok 於 2008-4-10 10:03 PM 發表
(I)
6901 諗緊既combination (Earth Science  
嗯...
二線可以選Poly的Geomatics,或者是Poly Lab Science...
引用:
原帖由 kiwakwok 於 2008-4-11 12:17 AM 發表
如果有人prof收我讀master, 我會想讀埋master先再去私人公司(鋪海底電纜, 地質測量for building 高樓, 掘金 / diamond, 教書....林林種種)或者去政府做(主要做斜波評估)

最最最理想係係可以讀上去去做resear ...
其實我都有意向想讀master的......
到時可能會在研究field與你碰面也不定@@
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 10:04 PM 發表

cog sci 其實係呢個世界o既大趨勢
我睇好呢科可能之後會炒到soc sci 之上,
可能將會係hku 最出名o既program 之一

不過重點係hku 肯唔肯俾資源落去, 如果唔肯就即刻冇野講lu~..xd
這個就要看HKU的決心了。
不過要得到RGC的泵水,卻要看教授的技巧。
雖然HKU多人捐錢,但Cog Sci這些冷門科,還是要靠RGC。
引用:
原帖由 nana2000 於 2008-4-10 10:09 PM 發表

係ar~
雖然我都揀左, 不過我都唔係太清楚佢學咩......
好似有好多範野讀咁......
呃,以nana修讀的學科,Cog Sci可能會有排追@@
因為實在有不少的電腦,當中牽涉到一些數學......orz
引用:
原帖由 小翔 於 2008-4-10 10:09 PM 發表
頭三..

1. CU Linguistics
2. CU Legal Studies
3. BU International Journalism

順帶一提..
我3AL,, PURE+APP+PHY.. =.=
我很後悔中四沒選文科.. 讀到上來才發覺自己興趣在文科@0@""
理科完全弄不來 ...
引用:
原帖由 小翔 於 2008-4-10 10:25 PM 發表

唉.. 我中六明明有個大好機會轉..= =
我果陣又唔識諗..=.=

轉左文科.. 我而家可能好開心..
起碼我會敢擺HKU LLB做first choice=.=

而家真係好唔肯定...- -
嗯...Linguistics是很有趣的科目。
不過CU Ling處於中上游,以你對自己成績的描述的確有點危險。
CU Legal,中大踩到行,急起直追,成績之瘋不敢想像。
BU IJ可能會是一個緩衝的,但中英文一定要好,始終你是理科出身。

但我想問一句,你為甚麼會選法律的?
是前途,還是興趣?
如果是前者,可會讀得很辛苦的......
引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 12:09 AM 發表
希望大家ng好介意我gum批評(普遍情況):

希望大家ng好介意我gum批評(普遍情況):
CU: 成日搞事, 太癲了; 而且入得去ge都係(讀書)勁人, 感覺上可能比較自我.
UST: 有名你叫la - University of Stress and Tension.
POLYU: 太多習作, 太注意平時分, 又要讀通識
CITYU: 欠缺讀書氣氛, 比較注意國外交流; 而且師資感覺上一般.
LU: 撇開科目ge興趣情度, 學校質素都係一個考慮 - 如果ng係收生成績都ng會gum低
HKIEd: 教小學, 教語文, 體育呢類ng多喜歡; maths又只得合辦; 加上year 1一定要做宿舍
BU: (聽聞某同學06年info day ge經驗)讀書氣氛差, 學生染髮, info day問人又十問九ng認
HKU: 讀書, 活動氣氛, 師資, 地理位置都恰到好處
CU「成曰搞事」......?!
我只能說一句,現今的CU,已不如(或者應說是不能)從前那樣瘋的了@@

UST、LU、IEd不予置評。

Poly講求實用,平時的習作就是你工作時的情況。
通識不只是Poly著重的,其他大學都很著重的啊。
別把Info day所看的當作一切,很容易會被biased的。

City要國際化,國外交流是少不免的了。
但讀書氣氛,其實是因學系而異的,不可以一校定生死。

BU的讀書氣氛差?
哈,你入去傳理六大programme睇睇,擔保你刮目相看。
個種團體spirit,可嚇了我一跳。
Info day十問九唔應,我試得多,每間大學都有。

HKU,對你來說,地理位置是恰到好處的。
但師資真是很難比較,最多只能比對課程、研究、就業。(也就是我A-Level之後其中一個大job)
引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 12:19 AM 發表
的確cu比hku更nice,
四個院校又的確幾有特色,
尤其是崇基: 以基督教為本
雖然hku都有ng少問題,
不過最近ge中大情色版令我打了cu折扣
與其去一個有"萬般皆下品, 唯有讀書高"心態ge地方,
不如去一個相對 ...
呃,中大情色版打沉一條CU船......orz...
引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 12:22 AM 發表

我比較容易受人/環境影響
三年話長ng長, 話短ng短:$

而且, 我入ng入到都係一個考慮
這......大學可是一個小染缸。(社會是大的
要有心理準備才好。
引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 12:41 AM 發表

做gum夜, 好傷身體:$
(所以我e+都要準備)
其實我每晚都要十一點前睡的了。
最好十點上到床。
應該比大部分人都要早吧。
(某些特別日子除外......)
引用:
原帖由 treebear 於 2008-4-11 12:17 AM 發表
UST...看你讀甚麼la - -....
普通busi 人...隨時有一兩日day off...
Engine那邊好似有些時間表仲密過中學的??
引用:
原帖由 Kokoro 於 2008-4-11 12:25 AM 發表
純粹聽講, hku hall culture仲驚
學生報仲有情色版…我期期都有睇…不過冇乜感覺…
以前未入個時就覺得好大件事…乜大學生d道德水平係咁架…
不過入左睇番, 其實又覺得冇乜問題, (可能被同化掉) , 我覺得的確 ...
單單是迫你去看聯Hall球賽已經令我......
幸好有師兄搭路(上了Hall的莊@@),某些Hall比較自由。
引用:
原帖由 阿風 於 2008-4-11 12:21 AM 發表

插咀: 你都係一個earth science友的了...
不如阿風遲些開張帖講講你的大學之路?
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-11 09:02 PM 發表

我考完試之後有排煩
究竟HKU PHY+MATH, CU MATHS定USTPHY+ MATH呢OTL
=====================================
相信阿風的歷史會受多位人士注目XD
這可更複雜了,因為通常都是一個一個科去比的。
或者相類似的,數學和物理會分得較開,反之IT大系卻能一次過比對。
(分分鐘連Electronic Eng都拿埋來講)

阿風的歷史,應是全小卒的注目吧@@
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-11 09:08 PM 發表

所以煩就煩在這裡了

(如果中大有double major就諗都唔駛諗)
中大在Science Faculty能否double major,這都是我的一個疑問。
因為曾經在某處看見說是可以的,但主流都是說不行。
引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-11 09:11 PM 發表

路過
阿風看起來倒是挺有興趣跟大家玩起底遊戲似的
不過= ="..他好像一直是勝方就是了Orz

btw,,double major學費點計?xDDD""
其實阿風的xanga倒是有不少的data可以mine到的。
如果大家夠系統化的話......
(阿風唔好打我啊......)

double major,學費一樣,只要你在三年內能夠完成學士課程,就可以了。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 Kokoro 於 2008-4-11 09:20 PM 發表
http://www.cuhk.edu.hk/aqs/double_maj/double_maj_e.pdf  
終於找到了,快快下載@@
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-11 09:31 PM 發表

點解無physics架
入了Physics,再declare Maths做second major,不就行了?
引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-11 09:23 PM 發表

如果對方不想說的時候
知道了又有什麼意義?xDD""
(我深信7s見到會好多野講..)

唔怪得我哥揀double...
(double master都是一樣的吧?@@)
double master?

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-11 09:38 PM 發表

咁我寧可single major算了==
主要都是workload分配問題吧。
引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-11 09:38 PM 發表

嗯...沒記錯他是說明年讀CU...
雙master學位的0.0...
@@"?
Maths and Info Eng?
BBA (JD)?

好似都係雙bachelor@@
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-11 09:45 PM 發表

不清楚...好像是跟BBA相關的..
他本身是maths master..
oh...我明白了。
大約是MBA一類的物體吧。

時下不少人在自己的興趣的master上,加層MBA的top-up degree,以幫助找工作。
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-11 09:45 PM 發表

其實只是比較怕phy的本科course唔夠高分結果賠了夫人又折兵
那是真的......
始終CU Phy幾乎是全JUPAS裡的物理系列中,收生成績最高的。
聽某CU校園電台節目,系內仲有「精研物理」比最top的學生讀,真的是
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 kiwakwok 於 2008-4-12 01:28 PM 發表

沒留意過tim, 又多一條出路 xDDD

叮噹諗住讀....?
引用:
原帖由 Kokoro 於 2008-4-12 02:12 PM 發表
算啦…多啦的心意天天在變 -_-
引用:
原帖由 Kokoro 於 2008-4-12 02:24 PM 發表
算是吧…XD
(係咪好惹人妒忌呢)
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-12 02:13 PM 發表

你同佢好熟

(天音:這豈不是花心之人?!)
Kokoro你......
先至聲明,我並非花心之人,只相信溫柔鄉原是英雄塚。

心意在變只限於JUPAS吧.....
混沌→Global Business→IT大系→醫科/藥劑→混沌→QF→翻譯→Chem/Sociolgy
(中間曾出現某些Pure Science,不過half-life極短)
都是想找一個自己的興趣的好「歸宿」......
但與趣太廣了,orz
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。