本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] JUPAS夜未眠之Sunflower---生物、化學(隨帖附送:Poly計分方法)

我很喜歡《JUPAS夜未眠》。
但是仍缺少了各間大學某類科系的比較。
例如第四集「Sunflower---生物、化學」只比較Biochemistry,但無比較pure biology 和 pure chemistry。

生物: 5141 UST BIOL vs.
1511 CityU BSc APP BIO vs.
4616 CU BIOLOGY vs.
2503 BU BSc/BIOL-ENV vs.
2498 BU BSc/BIOL-BTE vs.
3923 PolyU APP BIO vs.
6901 HKU BSC - Biology

環境: 1676 CityU BSc ESM vs.
4654 CU ENVIRONMENTAL SCI vs.
2412 BU BSc/CHEM-ENV vs.
2503 BU BSc/BIOL-ENV  vs.
6901 HKU BSC - Ecology & Biodiversity, Environmental Protection

化學: 1523 CityU BSc APP CHEM vs.
4628 CU CHEMISTRY  vs.
2412 BU BSc/CHEM-ENV vs.
2424 BU BSc/CHEM-IND vs.
3997 PolyU CHEM TECH vs.
5177 UST CHEM vs.
6901 HKU BSC - Chemistry

那可否找人幫忙補充一下?

保護環境,珍惜天然資源

HKU BSC 即係咩系? 係咪一定要修 pure or m&s or maths 有c?
Roya, try to live fully

strive for my dream , prepare for the worst

回覆 #18 royi_kindflower 的帖子

HKU Bsc = Bachelor of Science 6901
for req, plx refer to JUPAS website

Cogito, ergo sum

耳中常聞逆耳之言,心中常有拂心之事,纔是進德修行的砥石。
若言言悅耳,事事快心,便把此生埋在鴆毒中矣。
<<菜根譚>>

回覆 #18 royi_kindflower 的帖子

HKU BSc Bachelor of Science 6901
詳情請看JUPAS官網
深海遇著潛水客

如果讀BA的話,其實讀m&s係咪bonus
唔會計分(問緊poly條式)

Slow but steady wins the race.
理想歸理想  現實歸現實

引用:
原帖由 傻仔珊 於 2008-9-14 10:36 PM 發表
如果讀BA的話,其實讀m&s係咪bonus
唔會計分(問緊poly條式)
冇記錯的話poly會計晒所有科目的…
不過weighting不同 (茶)

深海遇著潛水客

回覆 #22 Kokoro 的帖子

哈...info-day去問

Slow but steady wins the race.
理想歸理想  現實歸現實

UST話molecular biomedical sciences收1x人...
個professor仲講到好多人爭..其實係唔係冷門科??
我岩岩升f.6..想問下(Molecular Biotechnology要3.4)個分係點計的??

回覆 #23 ckm03 的帖子

UST MBMS 勁野黎= =
一D都5冷門
聽聞好睇INTERVIEW
只會比D 好有HEART 做RESEARCH GE人入
今年收左8個JUPAS(聽聞有2-3個EAS入)
UE已死

引用:
原帖由 casccmc 於 2008-9-27 08:06 PM 發表
UST MBMS 勁野黎= =
一D都5冷門
聽聞好睇INTERVIEW
只會比D 好有HEART 做RESEARCH GE人入
今年收左8個JUPAS(聽聞有2-3個EAS入)
wow...咁冇a即係唔使諗啦..
咁CU既molecular biotech又點啊?
又係勁野?

CU既molecular biotech 5太凊楚
我熟MBMS 都係有個FD好想入(佢CE 29分)
其實我估未必要A GE
不過一定要有HEART LOR
UE已死

引用:
原帖由 casccmc 於 2008-9-27 08:16 PM 發表
CU既molecular biotech 5太凊楚
我熟MBMS 都係有個FD好想入(佢CE 29分)
其實我估未必要A GE
不過一定要有HEART LOR
我有心..但成績冇29分咁屈機..........

引用:
原帖由 ckm03 於 2008-9-27 08:09 PM 發表

wow...咁冇a即係唔使諗啦..
咁CU既molecular biotech又點啊?
又係勁野?
睇admission figure唔該
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

回覆 #28 STEVEGARY 的帖子

嗯..好的..
我得f.6..可以教埋點睇嗎?
25th percentile
UE E
CLC D
AL BCC
點計算唔算高?
咁2AL+1AS會唔會差好遠..?
仲有ce成績
BEABBBBC..
CE成績睇左其他POST話呢個系約佔33.3%
算重要嗎?

我想問poly個計分方法係咪只計2al +中英
定係會計晒全部科?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。