本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

引用:
原帖由 41200 於 2013-8-24 08:29 PM 發表
外國好多都prefer mechatronics...
好似話依家同第時..mech 同computer,電好多都一齊用..
基礎年其實更應該 廣 而非深
一但太早就決定要深入一個方向是不智的冒險

如果有心讀上去
BEng是什麼discipline(Mech, EE )都可以
所以Mech好 "一點點"
因為廣一點

若 基 礎 好 , 轉  科 不 是 問 題
Wall street 大把Engineering / Physics 出身的人
課程的分別可以之後自學來填補
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

搞到我都好想整個CU MAT

讀排隊
HAHA
I hate that stupid guy

外國真係多好多不同種類既工程..
例如東大有precision engineering ..
比起香港感覺上多元化好多

引用:
原帖由 41200 於 2013-11-28 12:07 AM 發表
外國真係多好多不同種類既工程..
例如東大有precision engineering ..
比起香港感覺上多元化好多
除此之外還有
Genetic Engineering
Nuclear Engineering
Neural Engineering
Marine Engineering
Geoengineering
Mining Engineering
Textile Engineering
Petroleum Engineering
等等等等

Engineering幾乎是任何技術領域都要有
其實外國很多Mining Engineering , Petroleum engineering, Geoengineering的
(因為香港地方不可能會有這些需要, 所以沒有)

問題是
作為"foundation"的科目
日本人識野
外國人識野
香港人, 很多人都 唔 識 野
一來沒人讀, 所以開不了科
二來 讀也不是top人去讀, 只會是一大堆咩大專人 咩副學士 根本數學就差到不合格都走去讀

如果你去check annual salary, 外國engineer人工仲高過醫生!

香港人根本就 唔 識 野
政府唔 識 野
百姓都唔 識 野

回覆 204# Automaton 的帖子

lol asso / HD 上黎果D仲好過DSE直接上果D
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

感謝樓主超超超詳細分析,我諗我都係唔岩讀engine

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2013-11-28 09:22 PM 發表
lol asso / HD 上黎果D仲好過DSE直接上果D
阿, 你都正確
我原本是指AL那一個時期
現在DSE的話, 數好的人應該是屈指可數

香港無科研....
呢樣問題已經搞到大學唔會開太多唔同種類既engine
Petroleum Engineering 呢D 係香港讀完真係無野做...
反觀外國呢科係搵到好多錢

有野想請教各位
細電其實有無野可以應用於建築/civil上??
我都諗左好耐

我有師兄文科底經hd入左hku engineering....佢係米玩完?

引用:
原帖由 fungsze 於 2013-11-30 11:45 PM 發表
有野想請教各位
細電其實有無野可以應用於建築/civil上??
我都諗左好耐
咪玩啦
我隨便講都講到幾十項啦
Lighting
Sensors
Sensor Network
Intelligent Building
Antenna
Solar Cell
EMI EMC
你唔知, 因為 你 唔 識 野
我唔係罵你
我是指出事實

Civil起座 空殼
Building Service令到空殼運作更順暢

沒了?
你以為一間大商場就起個空殼起幾座電梯插幾部抽風機就夠?
WIFI呢? 照明呢? CCTV呢? 自動門呢? RFID呢?
太多, 唔講, 自己search
引用:
原帖由 cheung78299 於 2013-12-1 12:15 AM 發表
我有師兄文科底經hd入左hku engineering....佢係米玩完?
努力就能上天堂

樓主可吾可以講下點解你會讀ee而吾係其他科 e.g. civil or mech. 興趣?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。