本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

多謝樓主做左咁深入既分析
我諗我要再好好考慮一下我選科的問題
Super Johnny

59#講得好
知識真係無遠弗屆,尤其engine是一個practice+ theory並重的系,唔係你諗通就ok,你搞惦了concept還要處理一堆實作問題
所以我都好驚即使讀到大學,如果人唔夠勤力,讀完4年都學唔到d乜,做唔到d乜

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-7-5 10:53 發表
59#講得好
知識真係無遠弗屆,尤其engine是一個practice+ theory並重的系,唔係你諗通就ok,你搞惦了concept還要處理一堆實作問題
所以我都好驚即使讀到大學,如果人唔夠勤力,讀完4年都學唔到d乜,做唔到d乜
唔駛驚,「荷媽係大廳」!!
講笑啫,不過剛去完CITY 個有關科學及工程學系個INFORMATION TALK(唔知你有冇去聽),其實如果你夠勤力,你會有好多機會去實習架........果D係真係幫你日後工作架!
尤其係出到去海外的!

另外即使是讀工程的,許多不同的行業都做到架~
不過讀商果D反而都做唔到工程果D....

「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

講到好深咁科 engine

引用:
原帖由 電波 於 2012-7-5 02:28 PM 發表
講到好深咁科 engine
我諗要以下幾種人先讀得惦Engine
超強EQ + 中等IQ
中等EQ + 超強IQ
強EQ + 強IQ

我自己最多只能做第一種人

好帖留名

中哂伏>< 之前冇睇到呢個post就將cs放左上a2......
自問數底極差 希望唔好派呢個programme比我

thx, very detailed

回覆 60# WingG 的帖子

講得好!!
我都知ENGINE係好有挑戰性(難), D野係專業值得學呀, 但問題係我真係唔想咁辛苦, 又做得唔好, 出到唻又搵唔到幾多咁...

自問讀中學理科已經好唔中意覺得好辛苦+唔O岩自己, 所以雖然係想知ENGINE果D野, 暗自仰慕那些高深的知識, 但亦只能望門輕嘆..... 最後我揀左BBA, 讀落覺得好中意(之前無讀過商), 呢科一樣被人彈無用/廢, 但我覺得真係唔使理人點睇, 只要自己搵到中意的盡力讀就好,
講真你揀咩都可以俾人話, 而生命只可以活一次, 點解要為人地行過一兩句說話浪費生命?
其實話人果D同小學雞無分別LOR!!佢地只不過係唔識野或者妒忌你咋嘛!

引用:
原帖由 HATE_KK 於 2012-7-6 02:12 AM 發表
講得好!!
我都知ENGINE係好有挑戰性(難), D野係專業值得學呀, 但問題係我真係唔想咁辛苦, 又做得唔好, 出到唻又搵唔到幾多咁...

自問讀中學理科已經好唔中意覺得好辛苦+唔O岩自己, 所以雖然係想知ENGINE果D野, 暗 ...
都岩既,如果想享受U life,真係唔好揀engine(神人除外...
我諗真係hea一日都唔惦,每完一個lecture就要即刻清concept,想豐富知識就應該走去睇多d書,邊有得成日走去玩
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 WingG 於 2012-6-30 23:03 發表
讀了半個學期ECE的路過,表示十分贊同
簡單說一句,要讀engine又要張成績表不要太失禮,三年的生活就要過著考AL前一星期生活,做功課做到12點,溫習溫到2點
而且,你要知道的是你讀的只不過是皮毛
學了1+1=2,考題是Σ(i=1->n)i
學的永遠是皮毛,現代卻是千變萬化
AL可以在星期六、日hea下,但讀engine hea一日就條條fing,連續一星期7日不溫習就可以say goodbye
而最最最最最最最重要的是,你的對手是大陸高考狀元,在你上堂之前他們早已學懂了,上堂只是因為他們尊重教授

現在轉了系,懶了很多,成績卻比讀engine時的好,再次讓我感受到,工程不是我這種懶人能讀的[img]http://lsforum.net/board/images/smilies/default/.gif[/img] [img]http://lsforum.net/board/images/smilies/default/.gif[/img] [img]http://lsforum.net/board/images/smilies/default/.gif[/img]
你讀邊間大學呀?
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-7-6 09:27 發表
都岩既,如果想享受U life,真係唔好揀engine(神人除外...
我諗真係hea一日都唔惦,每完一個lecture就要即刻清concept,想豐富知識就應該走去睇多d書,邊有得成日走去玩
惟有勤力d補番個底
唔揀都揀左點都要讀好佢

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-7-6 11:28 AM 發表

惟有勤力d補番個底
唔揀都揀左點都要讀好佢
將工程當做一種使命其實都唔錯,使命感應該唔低得過醫生、律師
無左工程,我地今日所見既大部份野都唔會出現
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

thanks for you details explanation.  

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。